Bodzás almeleves
Fekete bodza - Sambucus nigra - érett terméséből és savanykás almából főztem gyümölcslevest. A bodzabogyó nem fogyasztható akárhogy, felfolgozásáról ITT írtam. A három hazai bodzafaj bemutatása ITT olvasható.
![]() |
Elkészítés: A bodzabogyókat 10-15 fürtről kézzel, finoman lemorzsoltam, majd kevés vízzel botmixerrel turmixoltam, és egy sima, sűrű-hálós szűrőn átszűrtem. A magok maradtak csak fenn a szűrőn. Ezután feltettem főni, kiegészítve még vízzel és hozzáadtam a kockára vágott almát, 2-3 darabot. Ízesítés fahéjjal, szegfűszegel, reszelt citromhéjjal, pici só, édesítés ízlés szerint. Én kissé sósabban és kevéssé édesen készítem. Sűrítés tejföllel kikevert vaníliapudingporral, de lehet keményítővel vagy (rizs)liszttel is. Behütve finom, tejföllel vagy tejszínhabbal is lehet fogyasztani .
Bodzelekvárok: ITT almával és ITT szilvával picit sósan. A bodzabogyóecet mértékkel használható, hígítva és kisebb mennyiségben, Ecetből aztán még továbbiak is alkothatók: bodzaposca, bodzaecetes fermentált ital.
FONTOS MÉG: Ebben a bejegyzésben, ITT írtam arról, hogy milyen mérgező anyagokat tartalmaz a bodzabogyó és a bodza zöld részei, a levelek és a zöld termés. A fekete bodza virágbimbóinak fermentálása kapcsán a bodza mérgező hatóanyagairól ír a lengyel biokémikus - aki ehető vadnövényekből is alkot és főz, és hiteles - ITT. Azt írja a fermentálás során, hosszabb idő alatt fokozatosan csökken a cianid tartalom (lengyel nyelven ír, de egészen jól fordítja a Google fordító).
!!! Egy hozzászóló beszámolója, aki nyersen ette a bodzatermést: "Nem tudtam, hogy nem szabad nyersen enni, így elcsipegettem egy fél fürtöt. Olyan rosszul voltam tőle, mint még soha mástól. Szerintem hat a vérnyomásra is, mert olyan szívdobogásom volt, azt hittem kiugrik a helyéről. Szédültem, hányingerem volt."
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése