Fajok, növényi részek és elkészítésük
Fajok bemutatása folyamatosan bővülve a fajbemutatás címszóra kattintva, itt
Csak a biztosan felismert ehető faj növényi részei gyűjthetők. Biztos fajismeret nélkül senki ne gyűjtsön táplálkozásra vadnövényt. Ez a legfontosabb szabály. A növényeket fotóról azonosítani igen kockázatos. Fontos a növény tapintása, illata, sokszor az íze is, ezért fajismeretet tanulni is csak élő növényről ajánlott, és fontos a megfelelő gyakorlat megszerzése.
A régiek nemzedékek tapasztalatát
adták tovább az újabb generációknak a növények használatáról. Tudták mikor és
hol érdemes keresni, és hogyan érdemes gyűjteni egy-egy fajnak a használható
részeit. Persze tudták azt is, hogyan használják fel ezeket, hogyan kell
előkészíteni, és mi az, ami esetleg csak főzve ehető, valamint egy-egy növény elkészítésének
a legfinomabb módjait is ismerték.
A legtöbb faj mértékkel fogyasztva csak jótékony hatásokat vált
ki. Nem zárható ki azonban az, hogy egyes fajok az érzékenyebb szervezetben
gyomor- és béltüneteket okoznak. A valamilyen betegségben szenvedők, gyógyszert
szedők és a várandós kismamák, szoptató anyák pedig alaposabban járjanak utána
egy-egy faj hatásainak, a fogyasztás kockázatainak, mellékhatásoknak. Az
oxálsavat tartalmazó fajok, mint a mezei sóska, a juhsóska, a madársóskák és a
fehér libatop pl. ugyanúgy kerülendő fajok a vesebetegek, vesekőre hajlamosok számára,
mint ahogy a spenót, a rebarbara vagy a kerti sóska fogyasztását kerülniük kell.
Az oxálsav-tartalmú levél nagyobb mennyiségben, vagy érzékeny gyomor esetén
okozhat gyomor-béltüneteket is.
Az ehető fajok biztos felismerése mellett minden egyes faj esetében fontos azt is tudni, hogy a faj mely része gyűjthető és ehető, és az hogyan készíthető el, úgy, hogy a legegészségesebb beltartalma legyen és ne is ártson.
csalán |
Csak a biztosan felismert ehető faj növényi részei gyűjthetők. Biztos fajismeret nélkül senki ne gyűjtsön táplálkozásra vadnövényt. Ez a legfontosabb szabály. A növényeket fotóról azonosítani igen kockázatos. Fontos a növény tapintása, illata, sokszor az íze is, ezért fajismeretet tanulni is csak élő növényről ajánlott, és fontos a megfelelő gyakorlat megszerzése.
Gyűjteni csak tiszta, vegyi vagy
egyéb környezeti szennyezéstől, hulladéktól mentes területen szabad. Sok növény
ugyanis képes saját testében koncentrálni a szennyező anyagokat, így nagyobb
dózisban ehetjük meg a mérgeket, ha szennyezett talajról vagy szennyezett vízből
gyűjtünk.
Fertőzések elkerülése érdekében a vadak
által sűrűn járt területeket is kerüljük el gyűjtéskor, és a vizes legelőkön
sem ajánlott a nyers salátáknak való zöldek szedése a májmétely fertőzés
kockázata miatt.
Az ehető vadnövények fogyasztását sem
ételben, sem teaként nem szabad túlzásba vinni. Mindegyik növény tartalmaz különböző,
szervezetünkre ható anyagokat. Bár általában jótékony hatásúak ezek a
hatóanyagok, mégis mértékkel ajánlott fogyasztásuk.
A gyűjthető növényi rész lehet
termés, hajtás, levél, virág vagy virágzat, de lehet az egész növény vagy a
növény föld alatti része is, mint a gyökér, a hagyma vagy a gumó. Sok növényfaj
szinte minden része felhasználható, de több faj esetében csak a virág vagy csak
a termés, esetleg csak a friss, virágzás előtti hajtás ehető.
podagrafű |
A zöld növényi részeket, a leveleket,
a friss hajtásokat vagy az egész növényt fűszernek, zöldfőzeléknek, levesnek,
salátának gyűjtötték. Sok, egészen enyhe hatású gyógynövény szerepelt a
mindennapi teának szedett fajok között is, ám természetesen gyűjtöttek gyógynövényeket
betegségekre is, belsőleges és külsőleges használatra. Terméseket
lisztpótlásra, liszthelyettesítésre, vagy diószerű használatra, gyümölcsöket friss
fogyasztásra, illetve lekvárnak vagy szörpnek. A cukorban gazdag gyümölcsökből pedig
sokszor készült erjesztéssel ecet, bor vagy pálinka, ritkábban pezsgős, szénsavas
ital is.
A vad növényi alapanyagok
használatakor – különösen fontos ez a vad levélzöldségek esetében –
alapszabály, hogy minden, a táplálkozásba bekerülő új fajjal előzetesen
ismertessük meg szervezetünket, és fontos szabály az is, hogy mindegyiket
mértékkel fogyasszuk. Inkább több fajt keverjünk a salátába, és ne egyetlen
fajból lakmározzunk sokat. Ezek a vadnövények ugyanis szinte mindig gyógyhatású
anyagokat, vagy legalábbis valamilyen hatással rendelkező anyagokat
tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok egyéni érzékenységtől és a szervezet aktuális
állapotától is függően válthatnak ki akár kellemetlen hatásokat is, akár enyhe
mérgezést is.
komlóhajtás |
A finom, sós-savanyú levelű kövér porcsin
jótékony hatásairól is nagyon sokat lehet olvasni, de azt is tudni kell, hogy
bizony van, akinél erős gyomor- és béltüneteket okoz fogyasztása. Az erdei
madársóskából csak igen keveset ajánlott enni, mert töményen hasonló erős
hatásokat okozhat. A fekete bodza termése nyersen fogyasztva sokaknak megárt,
hányást és hasmenést okoz, főzve ehető. Érdemes azt is megfontolni, hogy régen
sem élvezeti, hanem inkább gyógyhatású lekvárként ettek egyes vadgyümölcs-lekvárokat.
Az ilyen erősebb hatású vadgyümölcsöket lekvárokban ezért érdemes más gyümölcsökkel,
pl. almával vagy szilvával keverni.
... és még folytatása következik később.
... és még folytatása következik később.
kövér porcsin |
Üdvözlöm!
VálaszTörlésA makk beltartalmáról kérdeznék..
Van egy benne glutén, és olaj? Hol olvashatok róla a neten?
Előre is köszönöm!
kothencz.julianna@gmail.com
Glutént nem tartalmaz. Gyors válaszként: Fajonként különböző mértékben, de nagy mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, ezenkívül kalciumot, foszfort, káliumot és niacint tartalmaz. A keserű tannint (csersavat) ki kell áztatni belőle.
TörlésNagyon hasznosnak találom. Tisztelettel kérném, hogy az erdélyi Mária Rádióban felolvashassam idézetként a Gyógyító Növények című műsoromban. Lehet?
VálaszTörlésFolytatást-folytatást-folytatást.... ! :)
VálaszTörlésigyekszem-igyekszem-igyekszem :)
TörlésKedves Andrea! Érdeklődöm, hogy lucernából lehet-e főzeléket készíteni. Úgy emlékszem, hogy anyukám főzött, a spenóthoz, csalánhoz volt hasonló. Köszönöm a válaszát!
VálaszTörlésA fiatal zsenge hajtásokból főztek régen igen, én még nem próbáltam.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKedves Andrea!
VálaszTörlésA fenyőtű teáról érdeklődőm. Milyen fenyőből és hogyan javasolt az elkészítése? Milyen mennyiség fogyasztása javasolt?
A másik a pitypang levél áztatott fogyasztása milyen jótékony hatással rendelkezik? Milyen rendszeresen és mennyiségben ajánlott enni? Köszönettel: Mari