Húsos som gyümölcsbőr hidegen készítve
A húsos som (Cornus mas) a hegy- és dombvidékeken vadon is előforduló, síkvidéken pedig többfelé termesztett gyümölcsünk. Nyár végén ősz elején érik, változatosága miatt néhol korábban, néhol később. Ízben is állagban méretben, sőt színben is változatos.
Sok minden készíthető belőle édesen és sósan is, részletes összefoglaló a változatos felhasználásról ITT olvasható. Hidegen is jól zselésedik, emiatt hidegen is készíthető belőle un. kavart lekvár. Ezt a legtöbben tartóstószerrel készítik. A főzött lekvár is természetesen nagyon finom belőle ITT található az elkészítése.
Bár a gyümöcsbőrt általában cukor nélkül készítik, kíméletesen, sütőben szárítva, én cukorral keverve készítettem a som savanyúsága miatt, de természetesen lehet cukor nélkül is készíteni. Ez esetben viszont nem a szabadban, hanem sütőben szárítanám.
Elkészítés:
A gyümölcsbőrhöz a teljesen puhára érett húsos somokat kiválogattam. A többit utóérlelésre félretettem, de lehet akár savanyúságot vagy somolívát is készíteni a keményebb somokból. A gyümölcsöt megmostam, lecsepegtettem, majd kézzel szétnyomkodtam. Kb. másfél kg volt a gyümölcs amihez 30-40 dkg körüli cukrot, 2 citrom levét és lereszelt héját adtam, majd több fázisban kevertem, míg a cukor el nem olvadt. Közben hűtőbe is lehet rakni és állni hagyni. A cukor mennyisége ízlés szerint lehet több is. Így a citromlével együtt elég savanykás, citrusos, de nagyon zamatos. Kiszáradva valamivel édesebb lesz. Mikor a cukor elovadt és a magokról is lejött minden gyümölcshús átpasszíroztam, pontosabban egy nagylyukú szűrőkanálon áttörtem a gyümölcsvelőt. Gyönyörű szép állagú volt. Sütőpapírra terítette 2-3 mm vastagságban, kánikulai hőségben szabad levegőn, félárnyékos, szellős helyen szárítottam. Két-két és fél nap alatt megszáradt, még úgy is, hogy egy váratlan záporból is be kellett menekíteni. Mikor már annyira száraz volt, hogy fel lehetett tekerni, feltekertem, egy részét pedig kis karikákra is vágtam. Még szikkasztom a karikákat is kicsit, hogy a vágásfelületek is beszáradjanak.
Nagyon finom hasonló csemege készathető szintén citrusos ízekkel japánbirsből is. ITT pl japánbirses bisalmasajt recept, ITT pedig japánbirses galagonyasajt.
A húsos som sós és édes, sokféle felhasználásáról ITT írtam jó bőven egy somos gyűjteményt. További sokféle húsos somos recept ITT található.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése