Csipkepraktikák
Csipkebogyó praktikák, avagy hasznosságok a csipkebogyó gyűjtéséhez, feldolgozásához
Hogyan szedem?
Utóérlelés:
Piros, de még kemény csipkéből készíthető:
Érett piros csipkéből készíthető:
Mire kell figyelni még ?
![🍂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f342.png)
Kézzel. Egyik kéz feszíti az ágat (erre nem árt egy kesztyű), másik kézzel gyorsan le lehet kapkodni egyenként a csipkéket egy derékra kötött szüttyőbe.
Ősztől tavaszig
Ha piros már, de még kemény, akkor is több módon lehet használni, és a kemény csipke utóérik leszedés után is. Éretten szedve pedig még jobb lekvárnak és másnak is.
![🙂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png)
Ha egyszerre nincs időm sokat szedni, akkor kis adagokban, utóérlelés után megtisztítom a két végétől és fagyasztóba teszem. Aztán, ha több kis adag összegyűlt, egyszerre megfőzöm.
![🍂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f342.png)
Ha még nem minden csipke érett és vegyesen szedem a keményet és a puhát, akkor utóérlelem, kiterítem úgy, hogy csak kevéssé fedjék egymást a termések, vagy még jobb, ha alma fölé teszem egy légáteresztő hálóban, lazán.
![🍂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f342.png)
- Sőt! Abból kell készíteni a csipketeát. Hogyan? Én két végét levágva szárítom, ha megszáradt, megroppantom. Aztán hidegen, hosszan áztatva vagy akár forrázva (nem lesz baja a C-vitaminnak) is lehet belőle teát készíteni. Van, aki kitisztítja a magoktól és a szőröktől is. Lehet, de hosszadalmasabb. A teának kiáztatott csipkebogyót még érdemes fagyasztóba tenni és aztán majd hozzácsapni a lekvárnak valókhoz.
- készülhet hideg csipkevíz
- A nem csontkemények belül is megtisztítva tehetők csipkebogyós káposztába savanyításkor.
- a frissen megszárított, szép piros, nem besötétedett csipkebogyóból lehet próbálkozni csipkebogyóliszt készítésével is.
![🍂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f342.png)
- csipkeszörp
- csipkeöntet
- csipkebogyóbőr
- csipketurmix-ital hidegen, késes turmix-szal, majd jól átszűrve
- csipkebogyó-szirup
- fűszer
- csipkebogyós ecet (csipkével ágyazott kész ecet)
- csipkelikőr
- csipkés ágyaspálinka
- csipkebogyós bor
![🍂](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t89/1/16/1f342.png)
Lehet penészes és kukacos is a csipke
- fekete penészes lehet a két vége, ezt mosás után le lehet vágni.
- kukacos is lehet egyes években, sajnos ilyenkor egyenként át kell nézni, és ami gyanúsan az, kidobni.
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
![]() |
csipkeital |
![]() |
csipkelekvár indul |
![]() |
aki magoz, nem irigylem |
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése