Csipkepraktikák
A vadrózsa termését, a csipkét teának szép
pirosan, de keményen kell szedni, tehát akár már mostanában (szeptember végén) is. Így magasabb a
C-vitamin tartalma (ugyan nem tudom, ezt megvizsgálta-e valaki, de ezt olvastam
megbízható helyen). A termést szárítani kell, szárítva tárolható, emiatt is előnyösebb az egészséges, kemény csipke szedése. Aki nagyon
ráér, magozhatja, de nem muszáj. Van aki frissen ledarálja és úgy szárítja. De
aki nem darál, felhasználás előtt törje apró darabokra, és úgy áztassa ki.
Egészben nem ázik ki megfelelően. Langyos vízben (nem szabad főzni, forráznia,
mert a C- vitamin hőre érzékeny, elbomlik) egy éjszaka alatt kiázik. A kiázott
termést folyamatosan fagyasztóba téve, később lekvárnak felhasználható.
A csipkét lekvárnak (hecsedlinek) gyűjteni pedig minél később, jó éretten kell. Kis adagokban gyűjtve, lefagyasztva, a sok kis adag később egyben főzhető lekvárnak, a fagyasztás után könnyebb feldogozni, gyorsabban szétesik a termés. Fontos a passzírozás főzés közben/után. Sűrű szövésű "szőrszűrő" (ilyen néven kapaható) vagy egy nagy, sűrű szövésű levesszűrő is megteszi. Ha a csipketermés szőre benne marad, azt érezni fogjuk. Édesítés ízlés szerinti mennyiségben és anyaggal... cukor, méz, egyéb édesítő.
A csipkéből készíthető még csipkeecet is, sőt
fokozva, a csipkeecetbe ágyazhatunk még csipkebogyót is. C-vitaminbomba egy
salátára .
Az ecetkészítésről itt bővebben: vadgyümölcsecetek házi készítése
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
![]() |
csipkeital |
![]() |
csipkelekvár indul |
![]() |
aki magoz, nem irigylem |
![]() |
még érőfélben a csipke, de egymást is összeérlelik |
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
Megjegyzések
Megjegyzés küldése