Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

Bemutatkozás

A Sárközben, Decsen nőttem fel. Gyerekkoromban két nagymamám és anyukám házi finomságain érlelődött konyhai tudományom. Máig azokat az ízeket keresem, és azokat a fűszereket használom legszívesebben, amiket ők is használtak. Bár igen későn kezdtem el igazán főzni, azóta is töretlenül szeretek a konyhában alkotni. Nem teher, hanem inkább kikapcsolódás a sütés-főzés. Szeretem a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket, az erdei gombákból és a vadnövényekből is leginkább ilyeneket készítek, de nem okoz gondot a kelt tészták és a bonyolultabb sütemények hosszadalmasabb alkotása sem.

A természet iránti érdeklődés is bizonyára gyerekkorból fakad. Akkor nekem az erdőt a gemenci erdő jelentette, sok nyári szünetet töltöttem a Duna partján, ahol és amikor a természetből még csak a gévagomba, vagy, ahogy a faluban hívták, a tüdőgomba került az asztalra, és persze halász nagyapám és nagybátyám jóvoltából halat is sokat ettünk. A Duna vizének illatát érezni, máig azt jelenti nekem, hogy otthon vagyok. A Sárköz nagy része viszont már akkor is kultúrtáj volt, így amikor Pécsre kerülve a mecseki erdőket és a Dráva menti táj rétjeit, síkvidéki tölgyeseit is megismertem, akkor már végképp, menthetetlenül eldőlt, hogy ezekben is otthon vagyok, és sokkal inkább, mint a városban. 

A konyhában a vadnövények és az erdei gombák felé fordulás néhány éve történt. Érdekelt, milyen vadnövényeket lehet megenni, és hogyan lehet ezeket elkészíteni. Szerencsés voltam, mert a munkám is a botanika, így jól ismerve a növényeket bátrabban kóstolgattam azokat. Mára szinte minden ehető vadnövényt megkóstoltam, amivel találkoztam, és megtanultam felismerni az ehető gombákat is. Persze nem mindegyik ízlik, így főzni is csak azokból főzök, amik jó ízűek és könnyen elérhetők számomra.

Nagyon fontos nekem, hogy ne ártsak a természetnek, de ma már tudom, hogy károkozás nélkül is lehetséges néhány érdekes fűszerrel, levélzöldséggel, vadgyümölccsel vagy gombával kiegészíteni, gazdagítani a konyhai alapanyagainkat. Ma már tanítom is mindezt, és itt az Erdőkóstoló blogon írom meg a vadnövényes és erdei gombás főzési kísérletek, kóstolások eredményeit.  

Balikó Gergő riportja a Pécsi Újságban
21. századi tündérkonyha a Turista Magazinban
Receptes írások a Turista Magazin webes felületén: komló, kucsmagombatéli erdei finomságok, galagonya a konyhában    

saját írások:
botanikai, etnobotanikai témájú cikkek: itt
gyógynövényes receptek a Farmakognóziai Hírekben 2017 szeptemberétől minden számban

Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén itt tölhető le


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...