Csalános tökfőzelék
Miért ne lehetne a tökfőzelék is csalános néha. A csalán szinte egész évben elérhető, fontos vad levélzöldség. Fogyasztásának szabályairól, egyéb tudnivalókról ITT és ITT írtam. Ajánlott elolvasni.
Elkészítés: A csalán belefőzhető szerintem bármelyik kedvenc tökfőzeléktípusba. Többféleképpen készítem a tökfőzeléket magam is. Lehet fűszerpaprikás, alig habart, babérleveles-köményes, vagy kapros savanykás, még roppanós tökcsíkokkal, lehet kapros-tejfölös, savanykás-édeskés, lehet tejbetök és biztosan más is. Ez most kapros-tejfölös és persze csalános. A csalán nem igazán ad hozzá az ízéhez, de jó a tudat, hogy egészséges, és jól mutat a zöld a fehérben :). A csalán párleveles friss hajtását gyűjtöttem, blansíroztam (valójában szinte mindig van a hűtőben blansírozva valamennyi, amiből kis mennyiség kivehető bármikor), apróra vágtam. 1 közepes vöröshagymát apró kockára vágva, kis zsíron pirítottam, sóztam, fűszereztem kevés köménymaggal, babérlevéllel, tört borssal, majd kis vízzel felöntve előpároltam a hagymát és a fűszereket, mert a tök nagyon gyorsan túlpuhul, sajnos ezt is sikerült túlfőznöm, jobb, ha még kissé roppannak a tökcsíkok. Ezután hozzáadtam a gyalult spárgatököt és az apróra vágott csalánt és kaprot, fehér eper ecetjével savanyítottam, megfőztem, tejfölös (rizs)lisztes habarással és kevés lenmagpehellyel sűrítettem, kóstolás után beállítottam az ízeket, még savanyítottam, ici-picit édesítettem.
A vadnövény- és gombagyűjtés szabályai, törvényei biztonsági szempontjai ITT olvashatók.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése