Húsos somból pezsgőital (laktofermentált)

Pezsgős, szénsavas, alkoholmentes italt tejsavas erjesztéssel készíthetünk. A tejsavas erjedés elején a cukorból keletkezik a szén-dioxid, ami pezsgőssé teszi az italt. Fontos, hogy ne alkoholos erjedés induljon el, ezért legkönnyebben tejsavbaktériumok hozzáadásával irányíthatjuk a tejsavas fermentálás felé az italunkban a folyamatokat. Tejsavbaktériumokat joghurtsavóból vagy egy előzetesen készített ugyanilyen italból adhatunk az új italunkhoz. Tejsavbaktériumok hozzáadása nélkül is lehet persze készíteni, a citromlé és a pici só hozzáadása a tejsavbaktériumok szaporodását segíti, gátolja az élesztőgombákét, utóbbiaktól alkoholos lenne az ital. A blog több, korábbi hasonló italát csak a természetre hagyatkozva erjesztettem, de volt mikor a hidegebb idő miatt sehogy nem akart elindulni, pláne nem megfelelően az első ital, így külső segítséghez folyamodtam az első ital azévi ital erjesztésénél. Aztán viszont már sorozatban, a korábbi italok tejsavbacijaival erjed minden következő. 

Hozzávalók: 1 l víz (klórmentes, felforralt lehűtött vagy szűrt csapvíz), 1 nagyobb csészényi húsos som kézzel kissé szétmorzsolva, 2-4 evőkanálnyi cukor (édesítőszer nem jó), 1 csipet só, (de nem szabad sósnak érezni az italt), 1/2 citrom leve, ½ citrom karikára vágva, vagy még ízesebb, ha a citrom reszelt héja megy bele, 2-3 kanál joghurtsavó vagy pár kanállal egy előző, jól pezsgő italból. (Érdemes sorozatban készíteni és az előző italból mindig hagyni egy keveset a következőbe).

Elkészítés: A hozzávalókat egy széles szájú üvegbe töltjük. Zöldfűszer is mehet hozzá, érdemes velük ksísérletezni, ízlés szerint. Legalább nyakáig legyen töltve az üveg. Az üveget lezárjuk és meleg, árnyékos helyen egy tálcára állítjuk. 20-22 fok feletti léghőmérséklet a legjobb az erjedéshez. 2-4 nap alatt elindul az erjedés, ezt buborékosodás és sziszegés jelzi. Egy-másfél nap múlva ajánlott leszűrni a folyadékot a gyümölcsökről. (Ez különösen a nagyon érett, cukros gyümölcsök esetében szükséges szerintem, mert buggyant  ízt adhatnak az italnak, de a som elég savas, így akár tovább is maradhat.) Ezután tegyük egy kisebb palackba az italt, azt is a nyakáig töltve, majd erjesszük tovább. Ha már eléggé pezsgős, hűtsük be és fogyasztható. A szénsavtól enyhén csípős, savanykás, legfeljebb kicsit édes, fűszeres italt kapunk. Ha édesebbre szeretnénk, több cukorral kezdjük az erjesztést, vagy édesítsük utólag. Ha egy következő italt is indítunk, már nem kell joghurtsavó, elegendő, ha az elkészült pezsgős italból adunk pár kanállal az újonnan indítotthoz. Abban elegendő tejsavbaktérium lesz, hogy az új italunkat megfelelő irányba terelje. 

További vad pezsgőüdítök  ITT bőven.

**********************************

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések