Vad ecetek házilag (húsos som, szilva, vadszeder, fehér eper, vadkörte)
Vad ecetek minden jóval, a vadgyümölcsös sok erényét megtartva házilag is erjeszthetők. Szerintem a legegyszerűbb, a leginkább problémamentes erjesztés az eceterjesztés. Sokat lehet olvasni a természetes ecetek értékeiről - főként az almaecetről - nos ezek is tudják ugynanazt, plusz olyan értékeket is megtartanak ami abban a gyümölcsben van, amiből erjesztettük. A képen húsos som-, kékszilva-, erdei szeder-, fehér eper sárgabarackkal- és elől vadkörteecet.
Elkészítésük módját ITT írtam le még 2012-ben, de azóta is ugyanúgy készítem ezeket az elképesztő színű és ízű vadgyümölcsös eceteket.
Fűszereceteket is készíthetünk, ez esetben a már kész ecetet fűszerezzük valamilyen illatos, színes gyümölcscsel vagy fűszernövénnyel. ITT bővebben.
Bodzaecet erjesztése IDE kattintva ! ennek külön fontos szabályai vannak.
Bodzavirágos hamis balzsamecet készítése ITT olvasható - mennyei finom.
Savanyítás változatosan vadnövényekkel, nem csak ecetként. ITT összefoglalva a sokféle lehetőség.
Cseresznyeszilva (fosóka, lotyóka, mirabolán...) savanyító készítése, pl. teába nagyon finom, citrom helyett ITT található.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése