Lómentás, barackos, alkoholmentes pezsgőital

Laktofermentált, alkoholmentes pezsgőitalok végtelen variációban készíthetők, mindig a szezonális gyümölcsből, ízlés szerinti fűszerrel. Ez barackosan, lómentásan készült, csajosan rózsaszín színét a bodzaecet adja.

a vadmentás barackos pezsgőital leszűrve, palackozva
(a menta már csak dekoráció)

A lómenta vagy más néven fürtös menta (Mentha longifolia) a leggyakoribb vadmenta, levelei és zöld részei ezüstösen szürkés színűek, szőrösek. Virágai halványlilák. 

Kicsit más íze van, mint a többi mentának. Nem csak menta, hanem van egy plusz érdekes íze még, ami töményen kellemetlen, de kis mennyiségben finom. Éppen ezért, a magas illóolajtartalma miatt elég kevés is jól fűszerez belőle. Élvezeti teakeverékbe is tehető. Várandósok és pici gyerekek máj- és epehólyag gyulladásban szenvedők kerüljék. Gyógyhatásainak is érdemes utánanézni, a népi gyógyászat használta. 


Az ital tejsavas erjesztéssel készült, amiből már nagyon sok van itt, az Erdőkóstoló blogon mint bodzavirágpezsgőcsipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok,  bodzavirágos szamóca pezsgőcitromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő, epres pezsgőital

Ugyanígy készült az a mentás barackos ital is, mint a fentiek: Egy széles szájú literes üvegbe apróra vágott kb 2 szem sárga- és 1 őszi barackot tettem, egy szál mentát egy evőkanál cukrot, egy nagy csipet sót, egy-két evőkanál bodzabogyó ecetet és felforralt lehűlt vizet. Mindezt azért, hogy a picit savas és picit sós környezet kedvezzen a tejsav-baktériumoknak és azok felszaporodva a cukor bontásával szén-dioxidot termeljenek, és buborékossá tegyék az italt. Ha nem sikerül elszaporodniuk, akkor az élesztőgombák jutnak uralomra és alkoholos lesz az ital. A tejsavas erjedéshez fontos a zárt környezet, a levegőtől elzárt erjedés, ezért csavaros kupakkal lefedtem üvegeket. 

Az összeállított üveget 1-2-3 napig konyha-melegben tartom, míg elég jól nem pezseg. Közben kóstolgatás után leszűrőm a gyümölcsről az ízes vizet, és csak levet gondozom tovább. A leszűrt gyümölcsöt pedig most már szinte mindig újra elindítom ugyanezen az úton, hogy újabb ital készüljön. A leszűrt levet, ha még nem pezseg eléggé, akkor hagyom még melegben hűtőn kívül, ha már elég jól pezseg, akkor beteszem a hűtőbe. Közben kóstolom, és ha kell még fűszerezem még menta ( vagy más fűszer is mehet bele).  Végül csípősen pezsgős cukormentes üdítő, ami jól esik a kánikulában.     

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések