Lómentás, barackos, alkoholmentes pezsgőital
Laktofermentált, alkoholmentes pezsgőitalok végtelen variációban készíthetők, mindig a szezonális gyümölcsből, ízlés szerinti fűszerrel. Ez barackosan, lómentásan készült, csajosan rózsaszín színét a bodzaecet adja. Az ital tejsavas erjesztéssel készült, amiből már nagyon sok van itt, az Erdőkóstoló blogon mint bodzavirágpezsgő, csipkepezsgő, ibolyapezsgő, laktofermentált vadgyümölcs-italok, bodzavirágos szamóca pezsgő, citromos kakukkfüves, gyömbéres pezsgő, epres pezsgőital.
a vadmentás barackos pezsgőital leszűrve, palackozva (a menta már csak dekoráció) |
A lómenta vagy más néven fürtös menta (Mentha longifolia) a leggyakoribb vadmenta, levelei és zöld részei ezüstösen szürkés színűek, szőrösek. Virágai halványlilák. Kicsit más íze van, mint a többi mentának. Nem csak menta, hanem van egy plusz érdekes íze még, ami töményen kellemetlen, de kis mennyiségben finom. Éppen ezért, a magas illóolajtartalma miatt elég kevés is jól fűszerez belőle. Élvezeti teakeverékbe is tehető. Várandósok és pici gyerekek máj- és epehólyag gyulladásban szenvedők kerüljék, erről ITT is még. Gyógyhatásainak is érdemes utánanézni, a népi gyógyászat használta.
Egy széles szájú literes üvegbe apróra vágott kb 2 szem sárga- és 1 őszi barackot tettem, egy szál mentát egy evőkanál cukrot, egy nagy csipet sót, egy-két evőkanál bodzabogyó ecetet és felforralt lehűlt vizet. Mindezt azért, hogy a picit savas és picit sós környezet kedvezzen a tejsav-baktériumoknak és azok felszaporodva a cukor bontásával szén-dioxidot termeljenek, és buborékossá tegyék az italt. Ha nem sikerül elszaporodniuk, akkor az élesztőgombák jutnak uralomra és alkoholos lesz az ital. A tejsavas erjedéshez fontos a zárt környezet, a levegőtől elzárt erjedés, ezért csavaros kupakkal lefedtem üvegeket. Akinek még kevés gyakolata van ebben, első alkalommal adjon joghurt kicspegtetett levéből 2-3 kanállal az italhoz indításkor. Abban tejsavbaktériumok vannak és könnyebben megy jó írányba az erjedés. Az összeállított üveget 1-2-3 napig konyha-melegben tartom, míg elég jól nem pezseg. Közben kóstolgatás után leszűrőm a gyümölcsről az ízes vizet, és csak a levet gondozom tovább. A leszűrt gyümölcsöt pedig most már szinte mindig újra elindítom ugyanezen az úton, hogy újabb ital készüljön. A leszűrt levet, ha még nem pezseg eléggé, akkor hagyom még melegben hűtőn kívül, ha már elég jól pezseg, akkor beteszem a hűtőbe. Közben kóstolom, és ha kell még fűszerezem még menta (vagy más fűszer is mehet bele). Végül készen van a csípősen pezsgős, akár cukormentes üdítő, ami jól esik a kánikulában. Ha nem pezseg eléggé, akkor még kevés cukrot adok hozzá és visszateszem a hűtőbe. A plusz cukrot a tejsavbacik új lendülettel kezdik felhasználni, több CO2 lesz és jobban fog pezsegni. Felbontáskor kifuthat a pezsgő, de a palckok, ha jól sikerült minden, akkor nem robbannak, a tejsavas erjedés nem annyira heves, mint az alkoholos.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése