Bemutatkozás
A Sárközben, Decsen nőttem fel. Gyerekkoromban két nagymamám és anyukám valamint nagynénéim házi finomságain érlelődött konyhai tudományom. Máig azokat az ízeket keresem, és azokat a fűszereket használom legszívesebben, amiket ők is használtak. Bár igen későn kezdtem el igazán főzni, azóta is töretlenül szeretek a konyhában alkotni. Nem teher, hanem inkább kikapcsolódás a sütés-főzés. Szeretem a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket, az erdei gombákból és a vadnövényekből is leginkább ilyeneket készítek, de nem okoz gondot a kelt tészták és a bonyolultabb sütemények hosszadalmasabb alkotása sem.
A
természet iránti érdeklődés is bizonyára gyerekkorból fakad. Akkor nekem az
erdőt a gemenci erdő jelentette, sok nyári szünetet töltöttem a Duna partján,
ahol és amikor a természetből még csak a gévagomba, vagy, ahogy a faluban
hívták, a tüdőgomba került az asztalra, és persze halász nagyapám és nagybátyám
jóvoltából halat is sokat ettünk. A Duna vizének illatát érezni, máig azt
jelenti nekem, hogy otthon vagyok. A Sárköz nagy része viszont már akkor is
kultúrtáj volt, így amikor Pécsre kerülve a mecseki erdőket és a Dráva menti táj
rétjeit, síkvidéki tölgyeseit is megismertem, akkor már végképp, menthetetlenül
eldőlt, hogy ezekben is otthon vagyok, és sokkal inkább, mint a városban.
A konyhában
a vadnövények és az erdei gombák felé fordulás néhány éve történt. Érdekelt, milyen
vadnövényeket lehet megenni, és hogyan lehet ezeket elkészíteni. Szerencsés
voltam, mert a munkám is a botanika, így jól ismerve a növényeket bátrabban kóstolgattam
azokat. Mára szinte minden ehető vadnövényt megkóstoltam, amivel találkoztam,
és megtanultam felismerni az ehető gombákat is. Persze nem mindegyik ízlik, így főzni is csak azokból főzök, amik jó ízűek és könnyen elérhetők számomra.
Nagyon
fontos nekem, hogy ne ártsak a természetnek, de ma már tudom, hogy károkozás
nélkül is lehetséges néhány érdekes fűszerrel, levélzöldséggel, vadgyümölccsel
vagy gombával kiegészíteni, gazdagítani a konyhai alapanyagainkat. Ma már
tanítom is mindezt, és itt az Erdőkóstoló blogon írom meg a vadnövényes és erdei
gombás főzési kísérletek, kóstolások eredményeit.
Dénes Andrea
Balikó Gergő riportja a Pécsi Újságban
21. századi tündérkonyha a Turista Magazinban
Dénes Andrea
E-mail: erdokostolo kukac gmail.com
Balikó Gergő riportja a Pécsi Újságban
A Turista Magazin gasztro-rovatát több éven át írtam, a nyomtatott magazin havonta jelenik meg. Online receptes írások a Turista Magazin webes felületén:itt is
saját írások:
botanikai, etnobotanikai témájú cikkek: itt
gyógynövényes receptek a Farmakognóziai Hírekben 2017 szeptemberétől
Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén itt tölhető le
Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén itt tölhető le
Kedves Andrea! Szeretném a véleményedet kérni a zölden maradt paradicsomról. Érdemes bibelődni a feldolgozásával, vagy lehetséges, hogy beérik a konyhaablakbaqn? Azt olvastam, hogy érett állapotban is tartalmaz szervezetünknek nem tetsző anyagokat, az éretlen meg pláne. Úgy látom, lekvár, savanyúság készül belőle, de ha káros, akkor minek? Várom a véleményedet: Zsuzsa
VálaszTörlésHát ezt csak most láttam. Ami már érés közelébe került az beérik egy-két hét alatt leszedés után is. A zöldparadicsom pedig használható, főzve, hőkezelve mindenképp.
TörlésKedves Andrea,
VálaszTörlésHogy hívják magyarul a DOST (németül) nevezetű növényt?
A latin neve:origanum vulgare
Németországban élek a családommal, húsvétra megyünk haza szüleimhez. Szivesen gyüjtök vadon növö növényeket tavasszal,érdekelne a magyar név.
Ha esetleg a csiperke nevezetű gombànak a latin nevét megírnád annak is örülnék!
Köszi Eszter
szurokfű
Törlésa csiperke egy tagabb fogalom, egy nemzettseget takar, a neve agaricus. ha konkret faj is erdekel, akkor itt erdemes tajekozodni: http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=filterKindlist&langOrder=hu&kindFilter=csiperke&eatableFilter=A
Törlés