Bemutatkozás

A Sárközben, Decsen nőttem fel. Gyerekkoromban két nagymamám és anyukám valamint nagynénéim házi finomságain érlelődött konyhai tudományom. Máig azokat az ízeket keresem, és azokat a fűszereket használom legszívesebben, amiket ők is használtak. Bár igen későn kezdtem el igazán főzni, azóta is töretlenül szeretek a konyhában alkotni. Nem teher, hanem inkább kikapcsolódás a sütés-főzés. Szeretem a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket, az erdei gombákból és a vadnövényekből is leginkább ilyeneket készítek, de nem okoz gondot a kelt tészták és a bonyolultabb sütemények hosszadalmasabb alkotása sem.

A természet iránti érdeklődés is bizonyára gyerekkorból fakad. Akkor nekem az erdőt a gemenci erdő jelentette, sok nyári szünetet töltöttem a Duna partján, ahol és amikor a természetből még csak a gévagomba, vagy, ahogy a faluban hívták, a tüdőgomba került az asztalra, és persze halász nagyapám és nagybátyám jóvoltából halat is sokat ettünk. A Duna vizének illatát érezni, máig azt jelenti nekem, hogy otthon vagyok. A Sárköz nagy része viszont már akkor is kultúrtáj volt, így amikor Pécsre kerülve a mecseki erdőket és a Dráva menti táj rétjeit, síkvidéki tölgyeseit is megismertem, akkor már végképp, menthetetlenül eldőlt, hogy ezekben is otthon vagyok, és sokkal inkább, mint a városban. 

A konyhában a vadnövények és az erdei gombák felé fordulás néhány éve történt. Érdekelt, milyen vadnövényeket lehet megenni, és hogyan lehet ezeket elkészíteni. Szerencsés voltam, mert a munkám is a botanika, így jól ismerve a növényeket bátrabban kóstolgattam azokat. Mára szinte minden ehető vadnövényt megkóstoltam, amivel találkoztam, és megtanultam felismerni az ehető gombákat is. Persze nem mindegyik ízlik, így főzni is csak azokból főzök, amik jó ízűek és könnyen elérhetők számomra.

Nagyon fontos nekem, hogy ne ártsak a természetnek, de ma már tudom, hogy károkozás nélkül is lehetséges néhány érdekes fűszerrel, levélzöldséggel, vadgyümölccsel vagy gombával kiegészíteni, gazdagítani a konyhai alapanyagainkat. Ma már tanítom is mindezt, és itt az Erdőkóstoló blogon írom meg a vadnövényes és erdei gombás főzési kísérletek, kóstolások eredményeit.  

Balikó Gergő riportja a Pécsi Újságban
21. századi tündérkonyha a Turista Magazinban
Pár éve a Turista Magazin gasztro-rovatát is rám bízták, a nyomtatott magazin havonta jelenik meg. Online receptes írások a Turista Magazin webes felületén:itt, egyre bővülve  

saját írások:
botanikai, etnobotanikai témájú cikkek: itt
gyógynövényes receptek a Farmakognóziai Hírekben 2017 szeptemberétől minden számban

Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén itt tölhető le


Dénes Andrea E-mail: erdokostolo kukac gmail.com

Megjegyzések

 1. Kedves Andrea! Szeretném a véleményedet kérni a zölden maradt paradicsomról. Érdemes bibelődni a feldolgozásával, vagy lehetséges, hogy beérik a konyhaablakbaqn? Azt olvastam, hogy érett állapotban is tartalmaz szervezetünknek nem tetsző anyagokat, az éretlen meg pláne. Úgy látom, lekvár, savanyúság készül belőle, de ha káros, akkor minek? Várom a véleményedet: Zsuzsa

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ezt csak most láttam. Ami már érés közelébe került az beérik egy-két hét alatt leszedés után is. A zöldparadicsom pedig használható, főzve, hőkezelve mindenképp.

   Törlés
 2. Kedves Andrea,
  Hogy hívják magyarul a DOST (németül) nevezetű növényt?
  A latin neve:origanum vulgare
  Németországban élek a családommal, húsvétra megyünk haza szüleimhez. Szivesen gyüjtök vadon növö növényeket tavasszal,érdekelne a magyar név.
  Ha esetleg a csiperke nevezetű gombànak a latin nevét megírnád annak is örülnék!
  Köszi Eszter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. a csiperke egy tagabb fogalom, egy nemzettseget takar, a neve agaricus. ha konkret faj is erdekel, akkor itt erdemes tajekozodni: http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=filterKindlist&langOrder=hu&kindFilter=csiperke&eatableFilter=A

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések