Fűszeres, gyógyfüves ecetek vadontermő növényekből
![]() |
Citromos, mézes, vadrózszsirmos, bodzavirágos, ill. kakukkfüves, almás, mézes, hibiszkuszvirággal színezett ecet érik az üvegekben. |
Sok vad, erdei salátanövényhez, sok, finom, illatos, fűszeres, esetleg gyógynövényes ecet szükségeltetik, hogy finom salátákat készítsünk belőlük. Elkészítésükre nincs egyféle tuti recept, lehet próbálkozni, kísérletezgetni egy, kettő, akár több vad növénnyel, gyógynövénnyel, esetleg más kiegészítővel is. Jobb, ha nem szintetikus ecetet használunk, pl. alma vagy borecet nem drága és finom. A kiválasztott növényeket egy szélesszájú üvegbe tegyük érlelni, (hiszen ki is kell vennünk majd a növényt az üvegből). Lehet használni illatos virágokat és illatos növényeket. Ibolyát, kakukkfüvet, zsályákat, vad mentákat, szurokfüvet, medvehagymát, bodzavirágot, akácvirágot, vadrózsa szirmot, és később majd terméseket is illatos vad szamócát, kökényt, galagonyát, csipkebogyót, húsos somot, vad szedret. Nem illatos kesernyés gyógynövényeket is tehetünk ízesítésre az ecetbe, pl. pitypang levelet és virágot, cickafark virágot, levelet, csalánt, útifüvet. Ezekből nagyon keveset, nehogy túl keserű legyen. Az üvegekbe tett növényekre töltsük rá a felmelegített ecetet, nem kell tűzforrón. Majd legalább két-három hétig érleljük. Utána leszűrhetjük, és áttölthetjük más üvegbe az ecetet.
Ezeket is ajánlom:
![]() |
Bodzavirágos vadrózsaszirmos, ill. vad kakukkfüves fűszerecet |
![]() |
Vadrózsaszirom és vad kakukkfű |
![]() |
Kakukkfű (Thymus sp.) Száraz, sekély talajú gyepekben, sziklás talajon, sokfelé előfordul. |
Nagyon jók lehetnek, igazán különlegesek!!!
VálaszTörlésTeljesen felcsigáztál:) Úgy látom nem tétlenkedsz, rengeteg különleges ecetet és egyéb finomságot készítesz:)
VálaszTörlésA füszeres ecetnel az ecet behelyettesithetö borral? Abbol is el lehet kesziteni?
VálaszTörlésHa a bort hagyjuk ecetté erjedni, akkor igen el lehet készíteni. De készíthető fűszeres bor is.
Törlés