Fűszeres, gyógyfüves ecetek vadontermő növényekből

Sok vad, erdei salátanövényhez, sok, finom, illatos, fűszeres, esetleg gyógynövényes ecet szükségeltetik, hogy finom salátákat készítsünk belőlük. Elkészítésükre nincs egyféle tuti recept, lehet próbálkozni, kísérletezgetni egy, kettő, akár több vadnövénnyel, gyógynövénnyel, esetleg más kiegészítővel is. Jobb, ha nem szintetikus ecetet használunk, pl. alma- vagy borecet nem drága és finom. 

Citromos, mézes, vadrózsaszirmos, bodzavirágos,
illetve kakukkfüves, almás, mézes,
hibiszkuszvirággal színezett ecet érik az üvegekben. 

A kiválasztott növényeket kiterítve, szellős helyen hagyom egy kicsit fonnyadni, hogy kisebb legyen a víztartalmuk, majd  egy szélesszájú üvegbe teszem őket (hiszen ki is kell vennünk majd a növényt az üvegből). Lehet használni illatos ehető virágokat és illatos fűszernövényeket. Kakukkfüvet, zsályákat, vad mentákat, szurokfüvet, medvehagymát, bodzavirágot, akácvirágot, vadrózsa szirmot, kamillavirágot és később majd terméseket is. Illatos vadszamócát, málnát, kökényt, galagonyát, csipkebogyót, húsos somot, vadszedret. Ami kesernyés is, mint pl. a zsályák, kamilla, azokat külön érdemes kezelni, kevesebb ideig áztatni. Az üvegekbe tett növényekre töltsük rá a felmelegített ecetet, nem kell tűzforrón. Majd két-három hétig érleljük. Utána leszűrhetjük, és áttölthetjük más üvegbe az ecetet. Ha a fűszerecetet még kicsit édesítjük is, akkor hamis balzsamecet irányába is el lehet menni. A bodzavirágos és a kakukkfüves nagyon ütős, nagyon finom. Bodzavirágosat még szárított bodzavirágból is készítettem, nem egyszer télen. Nagyon különleges és mennyei az erdei szamócás és  a málnás fűszerezésű is. Erdei szamócát viszont a gyümölcsöt összetörve, rövidebb áztatással ajánlom, mert a magjai keserítenek hosszú távon.  

Rossz tapasztalatom volt ibolyavirággal és orgonavirággal fűszerezett ecet esetében. Mindkettőnek nem túl hosszú idő alatt elment a színe. Az ibolya fűszerezett, finom volt, de az íz sem volt tartós hosszú távon. Az orgonavirág sajnos ízt sem adott semmit az ecetnek, annak ellenére, hogy elég nagy mennyiségben tettem az ecetbe.     

Ezeket is ajánlom:

Mennyei bodzavirágos balzsamecet készítése IDE kattintva
Bodzavirágos vadrózsaszirmos, ill. vad kakukkfüves fűszerecet

Mennyei bodzavirágos balzsamecet készítése IDE kattintva: 
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

 1. Nagyon jók lehetnek, igazán különlegesek!!!

  VálaszTörlés
 2. Teljesen felcsigáztál:) Úgy látom nem tétlenkedsz, rengeteg különleges ecetet és egyéb finomságot készítesz:)

  VálaszTörlés
 3. A füszeres ecetnel az ecet behelyettesithetö borral? Abbol is el lehet kesziteni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha a bort hagyjuk ecetté erjedni, akkor igen el lehet készíteni. De készíthető fűszeres bor is.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések