Házi erjesztésű ecet fehér eperből és sárgadinnyéből
A saját erjesztésű gyümölcsös-fűszeres ecetek különgesek, hasznosak, egészségesek a konyhában. Sokféle saját erjesztésű ecet van már a blogon. A megvalósítás az erjedés folyamata és annak támogatása azonos. Ezúttal fehér eperfa (Morus alba) fehér színű gyümölcséből - ami általában magas cukortartalmú - készítettem ecetet, és, hogy kis színe is legyen, egy éppen kéznél levő sárgadinnye belső, magok körülötti szálas részét - amit egyébként kidobunk adtam még hozzá, így két gyümölcs anyagai együtt erjedtek. Az eredmény kívánatos színű, illatos, ízes ecet lett.
Elkészítés módját ITT írtam le még 2012-ben, de azóta is ugyanúgy készítem ezeket az elképesztő színű és ízű vadgyümölcsös eceteket.
Fűszereceteket is készíthetünk, ez esetben a már kész ecetet fűszerezzük valamilyen illatos, színes gyümölcscsel vagy fűszernövénnyel. ITT bővebben.
Bodzaecet erjesztése IDE kattintva.
Bodzavirágos hamis balzsamecet készítése ITT olvasható - mennyei finom.
Savanyítás változatosan vadnövényekkel, nem csak ecetként. ITT összefoglalva a sokféle lehetőség.
Cseresznyeszilva (fosóka, lotyóka, mirabolán...) savanyító készítése, pl. teába nagyon finom, citrom helyett ITT található.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése