A csípős csalán gyűjtése és feldolgozása levélzöldségként

A csípős csalán talán a leggyakoribb és az egyik legfontosabb vadzöldség. Sok erénye van, ami miatt egészséges zöldségnövénynek tekinthetjük. A legfontosabb és "fontos elolvasni" tudnivalókat, mint tápláléknövényről ITT írtam meg a csalánról. Most csak kiemelten a gyűjtésre és feldolgozásra koncentrálnék. Aki viszont már erről mindent tud, az IDE kattintva böngészhet a csalános receptek között

Gyűjteni tavasztól kora télig lehet, ha éppen fiatal !! leveket hajt. Fontos, hogy tiszta helyen szedjük. Kora tavasszal kezdenek kihajtani a legelső apró hajtások. Ezek teljes egészében megehetők, majd aztán már mindig csak a legfelső, legfrissebb, legfiatalabb leveleket szedjük. Gyógyteának gyűjthetők az idősebb levelek is, de tápláléknak, főzéshez csak a legfelső 5-6-levél.

Ha megszedtük kosarunkat, akkor hazaérve öblítsük le róla az esetleges port, a belekeveredett falevelek is ilyenkor előbukkannak és a megbújt rovarok is, bár nem szoktak lenni. Közben forraljunk vizet. Ha lobogva forr, akkor kisebb adagokban blansírozzuk az összes csalánhajtást. Kb. egy fél perc forralás után tegyük át jeges vízbe vagy nagyon hideg csapvízbe az adag csalánt, és ezt ismételjük amennyiszer kell a többi csalánhajtással. Nagy adag csalánt egyszerre nem jó blansírozni, mert gyorsan lehűti a forró vizet és egyből felmelegíti a hideget, ezért kis adagokban szoktam. Az eljárás után üdébb zöld színe, jobb íze lesz és már nem fog csípni. Kicsavarva a hideg víztől már főzhetünk belőle, de kb. egy hétig is eltehetjük lazán egy dobozba rakva a hűtőbe is.

kora tavaszi első csalánhajtások


A csalán ehető részei: fiatal !!! részek, a fiatal hajtáscsúcs és a virágok, magok, általában a legfelső 5-6 levél, vagy a tavasszal, illetve a kaszálás után kihajtó fiatal levelek. Az idősebb csalánrészek, idősebb levelek fogyasztása nem ajánlott, mert az azokban felhalmozódó cisztolit kristályok irritálhatják a vesét. A csalán hatóanyagai is koncentráltabban vannak az idősebb levelekben, és emiatt egy pesztó egy sűrű leves idősebb levelekből nem ajánlott, ld. lentebb az óvatosság bekezdést is!    

Óvatosság: A csalánnak (vagy főzetének, teájának) fogyasztása is mértékkel ajánlott. Hosszú idejű fogyasztása esetén káliumvesztés előfordulhat, ezért káliumban gazdag étrend javasolt. Várandósoknak nem ajánlott. Idősebb csalánhajtások fogyasztása sem ajánlott, mert az azokban felhalmozódó cisztolit kristályok irritálhatják a vesét. A csalán szereti a nitrogénben gazdag helyeket, ezért szereti a túltrágyázott helyeket is, pl. régi trágyadombot is be tud nőni. Ilyen helyről nem ajánlott szedni. Kisgyerekeknek sem ajánlott fogyasztása az esetleges nitrát-felhalmozás veszélye miatt.  

legfelső fiatal csalánhajtások később 

blansírozás után kicsavart csalángombóc 

lazán dobozba rakott blansírozott csalánhajtások
 a hűtőben egy hétig elállnak

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.



  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések