Kakukkfüves, gyömbéres, bodzavirágos pezsgőital


A májusi hosszan tartó esőzések utáni első napsütéses napokon a közeli hegyi legelő gyepjében buja virággazdagság fogadott. Hatalmas területeket borítottak be a virágzó, vadkakukkfüvek. Legalább kettő faj él a területen, amiket szívesen gyűjtők is időnként, ollóval vágva a kis bokrocskákból, amiknek ez nem árt, hamarosan új friss hajtásokat hoznak. 

A vadvirágos bujaság örömére készült ez a nagyon kellemesen, finoman aromás pezsgős ital, nem élesztővel erjesztve, hanem a tejsavbacikra hagyatkozva, laktofermentálva.  Ilyen módon készítve egy probiotikus italt kapunk.





A blogon már elég sok tejsavas erjedéssel készített, fermentált savanyúság és persze ital is található, mint bodzavirágpezsgőcsipkepezsgőibolyapezsgőlaktofermentált vadgyümölcs-italok.  Ez a kakukkfüves pezsgőital is hasonló módon, természetes erjedéssel készült. 

Az erjedést tehát a tejsavas erjedés felé szerettem volna irányítani, így kevés cukorral (1 csapott evőkanál / literes üveg), kevés japánbirses savanyítással és nagyobb csipet sóval üvegenként indítottam az italt.

Ahogy a fenti képen is látszik, tettem bele elég sok vadon növő kakukkfüvet, főként a citromos illatú és ízű hegyi kakukkfüvet, közönséges kakukkfüvet (kertiekkel helyettesíthetők), bodzavirágot (amennyire lehet a zöld részei nélkül), citromfüvet, kis darabokra szelt  gyömbért) és savanyításnak citromlé és/vagy aszalt japánbirs szeleteket (citromkarikák vagy rezselt citromhéj is finom). A kakukkfüveket egy nagy mozsárban előzetesen kissé megtörtem, hogy felszakadjanak az illóolaj tartó sejtjeik, és biztosan, illetve könnyebben kijöjjön az illóolaj. Hasonlóképp a gyömbért is kissé megtörve tettem az italba. 

Lezárva egy tálcán konyhamelegben hagytam, hogy elinduljon az erjedés. (Ha van, előző fermentált pezsgős ital-maradék, abból érdemes néhány kanállal tenni hozzá, ha szeretnénk, hogy gyorsabban és biztosan tejsvas felé induljon az erjedés. Lehet még joghurt kicsepegtetett levével pár kanállal rásegíteni a biztosabb tejsavas írányra. 
  
Ha az ízek már kiáztak, egy-két nap után a növényeket érdemes kivenni. Ha túl sokat hagyjuk rajta a növényeken a levet, "buggyant" nem jó ízt is kaphatunk mellékíznek. A levet pedig ezután tovább kell/ lehet erjeszteni feltöltött a palackokban (kis hely maradjon csak, hogy ne fusson ki intenzív pezsgés esetén). Hogy mikor van készen, kóstolás után lehet eldönteni. Ha pezseg, csípős apró buborékos, készen lehet, mehet a hűtőbe. (Ha nem ilyen, még egy-két napot érdemes melegben hagyni erjedni, aztán mehet a hűtőbe. Ha nem akar elindulni a buborékosodás, akkor kis plusz cukor segíthet még.) A hűtőben az ízek még továbbérnek, a hideg és a palackok lezárása a pezsgést kissé visszafogja, de felnyitáskor újra kiszabadulnak a buborékok és nagyon kellemes csípős, pezsgőitalt kaphatunk. 

már szépen pezseg

Érdekes módon két palackot felbontva, az egyik nagyon finoman csípős, pezsgős lett, szépen buborékosodott a poharak oldala, míg a másik palack igazi pezsgőként felhabzott és kifutott a poharakból. 

Az egyszerre, egyformán készült palackok sem mindig egyformán pezsegnek, egyik jobban, másik kevéssé, de mind finom. Felrobbanni nem fognak, de nyitáskor óvatosan, mert kifuthatnak. Néhány napig még tarthatók a hűtőben, aztán meg kell inni, és újat kell készíteni. ha már nem pezseg a hűtőben tartott, akkor nincs mi pezsegjen, elfogyott a cukor. Ilyenkor pici cukoral újra lehet indítani a pezsgést. Nem azonnal, de másnapra már valószínűleg buborékos lesz. Csak hidegen jó. Cukor kevés van benne, és azt a tejsavbacik el is fogyasztják, mire elkészül, így nem vagy kevéssé édes, kellemes, savanykás, harmonikusan ízes ital születhet. 


én itt tanulok fermentálni

a nyár végéén virágzó citromos illatú hegyi kakukkfű (balra) és
a tavasszal virágzó közönséges kakukkfű (jobbra)


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések