Júdásfülgombás, medvehagymás köleskása

Egyszerű, gyors, finom. Amikor bőség van júdásfülgombából, akkor többféle egyszerű ételbe is kerülhet. Április végén, esős időben a feléledő júdásfülgomba a medvehagyma zsenge,  zöld termésével is összehozható. Jó ráharapni a roppanós, apró ízbombákra az ételelekben.  


Elkészítés: A kölest forró vízben többször átmostam, két és félszeres mennyiségű vízben, kevés vaj vagy olaj hozzáadása mellett, sózva megfőztem. Lehet alá sütni apró kockára vágott vöröshagymát is, alaposan lepirítani és azzal együtt főzni a kölest. A júdásfülgombát én külön megfőzöm, főzve hűtőbe teszem és pár napig lehet belőle tenni tojásrántottába, levesbe vagy rizottóba vagy ilyen köleskásába is. A főtt júdásfülgombát és medvehagyma terméskéit kevés vajon átforrósítottam, majd hozzákevertem a főtt kölest, és belereszeltem néhány sárgarápát, ami a hétvégi húslevesben főtt meg. Főtt sárgarépa hiányában frissen reszelt és olajon vagy vajon lepirírított reszelt sárgarépát szoktam a köleshez hozzákeverni. Citromos (citromhéjas) borskeverékkel fűszereztem még. ITT egy hasonló köleskása friss sárgarépa felhasználásával készítve, amiben más vadzöldségek is vannak. A tányéron hagymaszagú kányazsombor tavasszal kihajtott zsenge tőlevelei vannak, melyek április végén már ilyen szépek. Ezeket saját, vetett állományból szedegettem, sűrűn keltek, lehetett ritkítani picit. 

További júdásfülgombás receptek ITT találhatók; további medvehagymaterméses receptek pedig IDE kattintva böngészhetők.

     Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 

Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések