A növények és a gombák között is vannak olyanok, melyekre egyesek érzékenyebbek. A gombák között több olyan akad, amit alapos hőzeléssel, alapos főzésel szabad csak elfogyasztani, ellenkező esetben gyomor-bélproblémákat, hányást-hasmenést vagy allergiás reakciót okozhatnak. A következőkben felsorolt gombák tehát azon fajok, melyek hosszabb főzéssel ehetők csak, vagy olyan fajok, amikről többen jelezték, hogy gyomor-bél problémákat okozhatnak még alapos főzés mellett is az arra érzékenyeknek. Azoknak, akiknek az emésztése valami miatt gyengébb, akár minden gombafaj fogyasztása is problémát okozhat, de ezt ők magukról minden bizonnyal tudják is. A gombákat nehezebb emészteni, éppen ezért kevéssé ajánlott este bőséges gombavacsorát fogyasztani. Idősebbek és kisgyerekek pedig még jobban kerüljék a bőséges gombafogásokat.
Gombafajok, melyekre jobban kell figyelni, fiatalon ehetők és alapos hőkezelés mellett, de az első fogyasztásuk emelett is legyen óvatos, mértékletes (a fajnevekre kattintva a MIGE fajbemutatásra jutunk).
Tuskógombák: Legalább 20 perc forralással ehető gombák, és csak a kalapjuk. Ezek a fajok a csoportos tuskógomba és az Armillaria fajok, melyek közül a gyűrűs tuskógomba a legismertebb és leggyakoribb is talán. Az alapos főzés mellett is elég sokan érzékenyek ezekre tuskógombafajokra, első fogyasztásuk legyen mindenképp mértékletes, óvatos.
Piruló galóca: Feltételesen ehető, nyersen mérgező gomba. 20 perces főzést igényel legalább. Van, aki imádja, van aki nem tudja megeneni, a szagát sem bírja.Van akinek kevés és/vagy vegyesen nem árt belőle, de ha többet eszik, már problémát okoz. Júdásfülgomba: Van, akinek a júdásfülgomba emésztése is gondot okoz, ezzel a fajjal is legyen óvatos, aki még nem evett belőle soha. A júdásfülgomba állapotára jobban oda kell figyelni gyűjtéskor is. Esők után jön elő, de gyorsan ki is tud száradni, szinte eltűnik, majd az újabb esőben akár már a kiszáradt öregebb gombák mutatkoznak ismét, de azok már nem mindig szép állapotúak. Érdemes elsősorban a rugalmas, fiatal gombákat gyűjteni, az idősebbek belül már akár bomlásnak is indulhattak. Kései laskagomba: A kései laskagomba népszerű gomba, az idősebb gombarészek vagy az idősebb gombák kemények lehetnek, alapasabb főzést igényelnek, talán ezért is van, hogy van, aki erre gombára is érzékeny. Alapos főzés, óvatos első fogyasztás ajánlott. A kései laskagomba téli gomba is, megfagyhat, majd kiengedve akár tovább is növekedhet, de nem minden esetben. Az öreg gomba már szétfagyhat és a minuszok mértéke sem mindegy, a kemény fagyokat már kevéssé bírja ez a gomba is. A fagyottan szedett gombát kiengedés után nem árt ellenőrizni. Ha már nem rugalmas állagú, szétlottyad, akkor már nem szabad megenni.
Sárga gévagomba: Alapos hőkezelés után és csak fiatalon ehető, népszerű, kedvelt gomba. Addig jó, amíg késsel simán vágható, mintha vajat vágnánk, szóval minden kisebb akadás nélkül vágható. Idősen fás lesz, hiszen taplógomba. Ha valaki idősen főzi, nagyon megterhelheti vele a gyomrát, emésztőrendszerét. Népszerű kirántva, de nem árt sütés előtt előfőzni, különösen azoknak, akik először kóstolják. Szürke tölcsérgomba: Magyaroszágon ehető gombaként jegyzik, de alapos főzést, előzetes forrázást is javasolnak elkészítéséhez. Van, aki érzékeny rá, allergiás reakciót, emésztési problémákat okozhat. Javasolt elsősorban a fiatal termőtestek gyűjtése és előzetes forrázás vagy előfőzés, majd alapos főzés utáni fogyasztása. Nem árt azt is tudni, hogy Ausztriában, Olaszországban mérgező vagy fogyasztásra nem ajánlott gomba, Svájcban sem tartják étkezési gombának, Németországban vitatott, hogy ehető-e, Franciaországban érdektelen, élvezhetelen gombaként jelölik. A különböző országok szerinti besorolást Jancsó Gábor kiegészítése nyomán írtam
. Piriló őzlábgomba: Nehezebben emészthető, mint rokona, a nagy őzlábgomba, ezért van, akinek ez gomba is megterheli az emésztőredszerét. Érdestinórufajok: A gyakoribb, népszerű fajok (tölgyfa-érdestinóru, sötét érdestinóru, nyárfa-érdestinóru, barna érdestinóru) mindegyikére az ajánlás, hogy csak fitalon ehetők, csak a kalapjuk és legalább 20 perc főzés után. Van, akinek alapos főzés ellenére is gondot okoz, első kóstolásnál óvatosan! Kucsmagombák: A kucsmagombafajok feltételesen, alapos főzés (legelább 20 perc) után ehető nyersen allergiás reakciót okozó gombafajok. Emelett is van, aki érzékeny rájuk. Fehértejű keserűgomba: Csak feltételesen, sütve ehető az ajánlás ehhez gombához. Sütve elkészítve viszont előfordulhat, hogy emésztési nehézséget okoz, akár orvos is lehet belőle. Ajánlott csak a fiatal termőtestek sütése, azok egyébként is kevésbé keserűek, alapos sütés és a késő esti fogyasztás kerülése. Aki még nem ette soha, mértékkel kóstolja elsőre! Van, aki főzi, többféle trükköt is alkalmazva keserűanyagok eltávolítására. További biztonsági ajánlások még az ehető vadnövények és gombák gyűjtéséhez, fogyasztásához, valamint törvények és szabályok, gyűjtési etika kérdései is EBBEN a bejegyzésben.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése