Vadlevél-zöldséges, medvehagymás, csalános köles

Ez csak egy kölesköret, de annyira finom! Aki a köleskását egyébként nem szereti kesernyés íze miatt, annak is érdemes megpróbálni, mert ez így nem kesernyés.  


Elkészítés:
Egy csészényi kölest kimértem, forró vízzel többször átöblítettem. Egy kisebb vöröshagymát apró kockákra vágtam (kisebbre mint egy pörkölthöz, mert sokkal rövidebb idő alatt kell elkészülnie). Kevés mangalica zsíron üvegesnél picit tovább pirítottam, kicsit le is sülhet, karamellizálódhat, majd lefedve hagytam még párolódni saját gőzében addig, míg leszűrtem a kölest és kimértem hozzá két és félszeres mennyiségű vizet. A kölest a hagymára öntöttem, hozzáadtam a vizet, sóztam, picit borsoztam, összekevertem, majd forrás után pár percet lefedve, kis lángon főztem még. Ezután 5 dkg vajat adtam hozzá, elkevertem míg a vaj elolvadt, majd a lángot elzárva, lefedve állni hagytam. Érdemes vastag aljú lábasban, vagy vaslapon főzni. 

Egy külön serpenyőben egy közepes lereszelt sárgarépát és apróra vágott két-három csészényi összevágott vad levélzöldséget sózva, borsozva pirítottam pici zsíron (vagy vajon). 

Medvehagyma, kevés és kizárólag fiatal salátaboglárkamályvalevélpodagrafű, blansírozott fiatal csalán is mehet beleEzekből lehet több is, ízlés kérdése. Addig pirítottam, míg a levélzöldségek már nem voltak rágósak, rostosak sehol. A sárgarépa és levélzöldek keverékét elkészültük után hozzákevertem a köleshez. Finom. A köles kesernyés ízét elfedi a sült-főtt hagyma és a répa édessége, és a levélzöldek is fűszereznek. 



Megjegyzések