Vad és zöld és ital

Szedtem hozzá erdei-mezei zöldeket:
kb. 20 csalánhajtást
kb. 20 db pitypanglevelet (vízben áztattam kicsit, hogy veszítsen keserűségéből)
egy jó nagy csipetnyi vadsóska levelet (kerti is jó)
kb. 10 db cickafark levelet
három szem édes almát
kb. 1 l vízzel összeturmixoltam,

tavaly eltett, házi akácszörppel édesítettem. Édességétől függően ízlés szerint, vagy 1-2 kanál méz is jó.

Nem sűrű, hanem üdítő, szép zöld, illatos ital kavarodott. Persze lehet sűrűbbre is készíteni.


A friss zöld íz, a sóska savanyúsága, a pitypang és a cickafark enyhe keserűsége és az akácszörp illatos édessége igazán harmonikus és finom lett. Biztos, hogy ezentúl rendszeresen készítem, kísérletezgetve a vad és kerti zöldekkel, zöld teával, lehűtött gyógyteákkal, gyümölcsökkel, citromlével és házi szörpökkel.

A vad összetevőkről bővebben a növények felismerése oldalon. Cickafark (több igen hasonló faja is él nálunk) tőlevelei tavasszal ehetők, egyik legfontosabb gyógynövényünk is egyben. Jellegzetes csipkeszerű, cicafark alakú szeldelt levelei nem igen keverhetők mással össze.  A vadsóska vagy mezei sóska 5-8 cm-es tőlevelei nyíl alakúak és kóstolva savanyúak. Amivel összetéveszthető, az szintén sóska csak kisebb levelű (juhsóska) és szintén ehető.

Hasonlók a blogon:

A zöld turmixokról itt találtam bővebben sok okosságot és nem vad recepteket

A zöld turmix (green smoothie) egyik alapja a zöld levél, a másik összetevője pedig valamilyen édes gyümölcs. A hozzávalókat a következõ arányban kell összeturmixolni: kb. 40%-ban (lehetőleg bio) zöld levél és 60%-ban érett (lehetőleg bio) gyümölcs. A variáció óriási.
A zöld leveleket a szezonnak megfelelően válogathatjuk össze: saláta, spenót, kelkáposzta/leveles kel, sóska, mángold, stb. Gyógynövények (pl. pitypang, útilapu, tyúkhúr, stb.), vagy további ízesítésre menta, petrezselyem, bazsalikom, zeller, kapor, stb. A káposztával, zellerrel és egyéb nagyon erős zamattal rendelkező zöld növénnyel körültekintően ízesítsünk, mert aromájuk dominálni fogja az italt. A gyümölcsöket héjastól, de mag nélkül helyezzük a turmixgépbe, illetve ha nincs turmixgépünk, bot mixerrel is összezúzhatjuk az italnakvalót. Előbb zöld leveleket dolgozzuk el a vízzel, utána helyezzük a turmix gépbe a gyümölcsöket. Ajánlott frissen elfogyasztani, mert a nyers italok vitamintartalma 20 perc alatt a felére csökken.
Miért igyunk zöld turmixokat? A zöld turmixokat könnyû megemészteni. A turmixolás a zöld levelekben és gyümölcsökben lévõ sejtek nagy részét feltöri, ezáltal az értékes tápanyagok kiszabadulhatnak a sejtekbõl és könnyedén felszívódhatnak szervezetünkben.
A turmixolás során megmarad bennük az élelmi rost és a tápanyag (a centrifugálással a rost elvész). A rostok segítik az emésztést és kiválasztást. A turmixolás során – mivel nem hőkezelt élelmiszerről van szó – megmarad a számtalan értékes tápanyag, amely főzéssel nagy részben elvész, ezek nagyban elősegítik a méregtelenítést, a sejtek regenerálódását, a test gyógyulását.
Finomak és ízletesek! A 60:40%-os gyümölcs-zöld levél arány miatt a gyümölcs édes íze dominál, ugyanakkor a zöld levelek pikáns ízt kölcsönöznek neki. Aki megkóstolja a turmixokat, meglepõdve fogja tapasztalni, hogyan lehet ilyen finom íze valaminek, ami ennyire zöld színû!
Hasznos és egészséges! A zöld levelek rendkívül gazdagok különféle vitaminokban és ásványi anyagokban. Napi fél vagy egy liter zöld turmix elfogyasztása nem csupán elegendõ tápanyaghoz juttatja szervezetünket, hanem más hasznos tápanyagok felszívódását is biztosítja.
A zöld turmixok elkészítése könnyû, és gyorsan eltisztítható a turmixgép. Ezzel szemben a centrifugálás idõigényes, sok tisztogatással jár. A turmixok készítése a mosogatással együtt kevesebb mint 5 percet vesz igénybe.
A zöld turmixokat a gyerekek is szeretik. A nagyon kis gyerekekkel óvatosnak kell lennünk, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat. Amikor zöld turmixok formájában juttatjuk a szervezetünkbe a zöldeket, nagymértékben csökkentjük az olajok és a só bevitelét.


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések