Zöld csütörtöki vadzöld vacsora

Juhtúrós medvehagymás palacsinta, vad levélzöldséges sajtszósszal, pikáns medvehagymabimbóval. Remélem elég zöld és elég vad!


A két tojásból bekevert palacsintatésztába, 3 teáskanál előzetesen hidegen sajtolt olajban, botmixerrel pépesített medvehagymát tettem. A palacsintákat megsütöttem. A felső, másodszorra sütött oldala lesz szép zöld a palacsintáknak. Megtöltöttem tejföllel kikevert juhtúróval. Néhány csalánhajtást, vadsnidlinget és néhány levél medvehagymát, pici olajon megpároltam, botmixerrel tejföllel és kevés kemény füstölt sajttal kikevertem, ez lett a szósz. Majd az egészet tálaláskor, pár napja előkészített sós-savanyú, pikáns medvehagyma bimbókkal megszórtam. Ehhez a medvehagymabimbókat 1-2 napra alaposan besózva, a sóban hagytam, majd 1-2 napra ecetes, fűszeres (őrölt bors, őrölt babérlevél) keverékben, pici olajjal, áztattam. Ebből csak picit lehet enni "fűszerként", mert intenzíven sós és savanyú no és medvehagyma, de jó itt-ott ráharapni.

A húsvéti ünnepeket megelőző, úgynevezett nagyhét legfontosabb napjai a nagycsütörtök, a nagypéntek és a nagyszombat. Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok, „a harangok Rómába mennek", s legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg újra. Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, sokfelé friss sóskát, spenótot, vagy éppen csalánt főztek, s az a hiedelem járta, hogy így jobb lesz a termés. A csirkéket is friss zölddel etették.

A zöld csütörtökhöz, nagy csütörtökhöz a népi vallásosságban étkezési szokások is kapcsolódnak. A böjtnek ezen a napján zöld ételeket fogyasztottak, olyan növényekből főzve, amik már frissen szedhetők ilyenkor. A kertekben nem sok minden volt még, ezért vad növényeket is felhasználtak. Csalánt, saláta növényeket, mint a madársalátát vagy salátaboglárkát. Ma már a sóska, spenót váltotta fel a vad növényeket.

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Nagyon szimpi vacsoraötlet!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Zsuzsa! Én pedig most igyekszem megsütni a mogyorós ribizlis sütidet! A.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez a recept, szerintem holnap kipróbálom:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések