Színes, joghurtos, elég vad, erdei saláta podagrafűvel, kányazsomborral

Növények a salátában. A medvehagymától (fent középen), balról jobbra haladva:
Medvehagyma levél és virág, csalán, virágzó hagymaszagú kányazsombor,
mezei sóska (lent középen), százszorszép virág, komlóhajtás, podagrafű.
Elég vad erdei salátám hirtelenjében alkotódott, egy rövid, délutáni, faluszéli séta "terméseként". Az alábbi növényeket találtam: Podagrafű, csalán, medvehagyma levél és virág, komlóhajtás, százszorszép virág, vadsóska és hagymaszagú kányazsombor.
Színes, vad, erdei salátám
A csalánt és a komlóhajtásokat kevés olajon megpároltam, a többi levelet nyersen, összevágva, egy szem kockázott paradicsommal és kevés fejes salátával összekevertem. Joghurtos öntettel (joghurt, pici só, méz, csepp mustár, fél gerezd reszelt fokhagyma, őrölt bors, az összevágott paradicsom leve) meglocsoltam, majd rászórtam a pár ehető virágot is. 
  
Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata)


Hagymaszagú kányazsombor (Alliaria petiolata):
Erdőszélén, erdőkben, bokrosokban tápanyagban gazdag helyeken, sokfelé előforduló, változó gyakoriságú, olykor tömeges faj. 30-60 cm-es, szögletes szárú növény, levelei szív alakúak, szélük durván (szinte hullámosan) fogazott. Virágai fehérek, kis csomókban, a hajtáscsúcson nőnek. Termése 5-7 cm-es becőtermés, éréskor fekete magvakkal. Felismerésében döntő, hogy a levelek szétdörzsöléskor fokhagyma szagúak. Április közepétől virágzik júniusig. Összetéveszteni mással nem igen lehet, jellegzetes habitusú és illatú növény. Nyersen ehető, salátákba vagy szendvicsre aprítva (Főzve kesernyés ízű lesz). A legfinomabbak virágzás előtt szedett, fiatal levelei, de később is ehetők felső levelei, az öregebbek keserűvé válnak. Magjai egészben pl. savanyúság fűszerként használhatók.

Podagrafű (Aegopodium podagraria)
Finom fűszeres, kicsit borsos ízű növény, a fiatal még teljesen ki nem terülő levelei a legjobbak. Ahol van, gyakran patakok mentén, általában tömeges. Van jó pár mérgező rokona és nem mérgező hasonlók is, de odafigyelve nem téveszthetjük el. Van, ahol egykor termesztették. Köszvényeseknek fogyasztása különösen javasolt. Köszvényes testrészekre borogatásként is alkalmazható gyógynövény, szárított levelekből pedig köszvényeseknek tea is készíthető. Podagrának az öregujj fájdalmas, köszvényes duzzanatát nevezték. A podagrafüvet itt mutatom be a blogon.


Podagrafű (Aegopodium podagraria) főképp
hegy és dombvidéki patakpartokon, nyírkos erdőkben élő faj 

Podagrafű. A még ki nem terült fiatal levelek a finomak
Podagrafű (Aegopodium podagrarira)
A kép forrása egy nagyon jó cikk az ehető gyomnövényekről, itt.

Podagrafű levele


Megjegyzések

  1. Annyira szép a virágokkal, hogy minden reggel el tudnám nézegetni, és sajnálkozva befalatozni:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! Sajnos nem elég magabiztos a tudásom a növények felismerésében. Van valami jó tipped, hogy hogyan fejleszthetném?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdetben gyakorlás valakivel, aki jól ismeri a növényeket, aztán már egy jó határozókönyv is elég. Érdemes csatlakozni pl. gyógynövénytúrákhoz.

      Törlés
    2. Nem tartasz egy tanfolyamot valamikor? :-) Sajnos nincsen ismerősöm, akitől tanulhatnék...

      Törlés
    3. Gondoltam már rá, de csak hosszabb távon. Egyelőre túrákat vezetek, ahol az ehető növények, gyógynövények felismerése is szóba kerül.

      Törlés
  3. Hát nekünk a gyümölcsösünk tele van ezzel, ha tudtam volna hogy ehető... Mindig lekaszáltam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha nem vegyszerezett a gyümölcsös, ezentúl nem kell mindet lekaszálni!

      Törlés
  4. Én os nagyon szeretnék menni egy ilyen ehető gyógynövény túrára!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések