Miklós medvehagymás böjti inyencségei
Lassan vége a böjtnek, ezért gyorsan közreadom Fertői Miklós kollégám (engedélyével), aki a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet oszlopos tagja böjti töprengései során született medvehagymás ínyenc fogásait.
Köszönjük Miklós!
Medvehagymás erdő a Mecsekben (2012.április 1.) |
Medvehagymával takart
sült szardella majonézzel, csicsókapürével
Hozzávalók:1 üveg szardella olívaolajban (16 db van benne),
32 db kisméretű, friss medvehagyma levél, 1 felvert tojás, 4 kanál kukorica (lehet búza is) liszt, 1
kanál zsemlemorzsa, fél citrom héja reszelve, 1 dl olívaolaj, 70 dkg
csicsóka, 15 cm-es darab póréhagyma, 1 kanál „delikát 8” , 3 dkg vaj, 1-2 dl főzőtejszín, 1 csokor
petrezselyem, szerecsendió, fehérbors, só.
Először elkészítjük a csicsókát. Türelmesen meghámozzuk,
apró kockára vágjuk, és egy darab vékonyra karikázott póréhagymával együtt,
ételízesítős vízben puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, belerakjuk a vajat, a
tejszínt, a fűszereket és botmixerrel pürét készítünk belőle. Belekeverjük az
apróra vágott petrezselymet.
Ezután a medvehagymát megmossuk, konyharuhával leitatjuk.. A
szardellákról leöntjük az olajt, törlőpapírral felszívjuk róluk a maradék
zsiradékot. A lisztet összekeverjük a morzsával és a reszelt citromhéjjal.
Vágódeszkára lerakunk 16 db medvehagyma levelet, ráfektetünk 1-1 szardella
csíkot, majd betakarjuk mindegyiket a megmaradt levelekkel.(Olyan méretűek
szükségesek, melyek hasonlóak a szardellák szélességeihez, hosszúságaihoz.) A
száras végüket összecsípve mindkét oldalukat belemártjuk a felvert tojásba,
majd a lisztes keverékbe, és a már felforrósított olajban, egy serpenyőben pár
perc alatt ropogós pirosra sütjük. Óvatosan kivesszük, leitatjuk a zsiradékot,
tálaláskor tetejüket majonéz pöttyökkel ízesítjük, és egyben díszítjük is, a
pürét mellé kanalazva fogyasztjuk.
Medvehagymás juhtúrógombóc sós, borsos, vajas tejföllel
Törjünk össze egészen apróra (morzsára) 3 db száraz zsemlét.
Öntsük egy keverőtálba, adjunk hozzá 45 dkg brinzát, 4 db tojást, és 10-12 db
összemixelt medvehagyma levelet. Óvatosan sózzuk és alaposan keverjük össze.
Fél órára tegyük be a hűtőbe egy kis pihenésre. Ezután formázzunk belőle
gombócokat, vagy akár nudlikat. Forró ételízesítős vízben főzzük kb.10-12
percig. Közben egy kis lábosban melegítsünk fel 3-4 dkg vajat, adjunk hozzá két
evőkanál tejfölt, sózzuk, borsozzuk, forraljuk össze. A kifőtt lecsöpögtetett
gombócokat öntözzük meg vele és szórjuk meg egy kis medvehagymával.
Természetesen, ha már nem böjtölünk, mehet rá az apróra
vágott kiolvasztott bacon-pörc is. Úgy sokkal ízletesebb lesz.
Fűszeres vajban sült,
füstölt hal (pisztráng, makréla) rántott, medvehagymás halloumival, fokhagymás tükörtojással,
zöldborsós krumplipürével
A sajtot a választott formára és kb. 1cm vastagra
szeleteljük. Felvert tojásba, és apróra vágott medvehagymás zsemlemorzsába
forgatjuk. Ezután vaj + kevés olívaolaj keverékben ropogós barnára sütjük.
Kivesszük, leitatjuk, melegen tartjuk. Közben a füstölt halról óvatosan
lefejtjük a bőrt, tetszés szerint kisebb – nagyobb szeleteket alakítunk ki
belőle, majd a visszamaradt zsiradékon óvatosan, hogy szét ne essen, 2-3 percig
mindkét oldalról átsütjük. Kivesszük, leitatjuk, melegen tartjuk. A maradékhoz,
ha szükséges teszünk egy kevés vajat. Amikor felolvadt beledobunk egy marék
apróra vágott friss petrezselymet, fél marék friss tárkonyt, egy mokkás kanál
apróra vágott, mag nélküli chili paprikát, összemelegítjük, melegen tartjuk.
Míg ez sűrűsödik, egy serpenyőben forró olívaolajba dobunk két gerezd apróra
vágott fokhagymát, majd rögtön utána ütjük a tojásokat is. Mikor már kezdenek
„húzni”, megszórjuk apróra vágott medvehagymával, és a következőképpen
tálaljuk:
Egy nagy lapos tányér egyik felére helyezzük a sajtot, ennek
a tetejére a halat, amit megöntözünk a fűszeres vajjal. Mellé rakjuk a
tükörtojást, meglocsoljuk a fokhagymás olajjal, megszórjuk egy kis
medvehagymával. A tányér másik részére kerül a köret, ami egy szokásos tejes,
vajas krumplipüré csipetnyi szerecsendióval fűszerezve annyi különbséggel, hogy
a végén belekeverünk egy kevés párolt zöldborsót. Passzol hozzá a kurkumás
basmati rizs is, sőt bármilyen zöld saláta.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése