Fűszeres pitypangméz- és szörp készítése

Ezt a pitypangvirágos cukorszirupot olyan sűrűre kell készíteni, mint a méz, ezért nevezik pitypangméznek. 
   
Fűszeres pitypangméz

Egy másfél literes kisvödröt teleszedtem pitypangvirággal. Tiszta helyen kell szedni, nem kell megmosni. A virágok kb. felét egy nagy lábasba tettem, ráöntöttem annyi vízet, ami éppen ellepte őket. Elkezdtem melegíteni, közben a virágok kicsit összeestek, ezután belepakoltam a többi virágot is. (Az volt célom, hogy minél kevesebb vizet kelljen hozzátennem, hogy utána minél kevesebbet kelljen elpárologtatnom). Hozzáadtam egy citrom reszelt héját, majd a levét is. Amikor elkezdett gyöngyözni, lekapcsoltam alatta a lángot. Ezután hozzáadtam egy jó nagy csokornyi összekötött, frissen kihajtott citromfüvet. Kb. 1 óra állás után a citromfüvet kivettem. Néha megkeverve, kb. összesen három órát hagytam állni. Kicsit kesernyés, citromos ízű lé keletkezett. Leszűrtem a virágokat és lemértem a levet, alig egy liter volt. Majd a levet egy széles fenekű lábasban (hogy minél nagyobb legyen a párolgási felület) a lehetséges legkisebb lángon elkezdtem párologtatni. Nem forrt, még csak nem is gyöngyözött. Órákon át párolgott. Majd, amikor kb. harmada elpárolgott, hozzáadtam 1 kg-nyi kristálycukrot, és ismét feltettem párologni kis lángon. Amíg a cukor olvadt, kevergettem, majd tovább pároltam, de már sűrűn kevergetni is kellett. Ha kezdett forrni, gyorsan lekapcsoltam alatta a lángot, és állni hagytam,  hagytam párologni, majd ismét melegítés. Ezt sűrűn megismételve, végül úgy döntöttem, jó lesz, sűrű volt, lefolyt a kanálról, de még kihűlve fog tovább sűrűsodni, és akkor lesz sűrűn cseppenve folyós, mint a méz. Forrón üvegekbe töltöttem, két kis (másfél decis) befőttes üveg tele lett, forrón lezártam. A maradék fél üvegnyihez, amikor kicsit már hűlt, kb. harmadnyi, sűrű mézet adtam, hogy egy kicsit igazibb méz is legyen benne. Mire kihűltek, egészen sűrű, sötét "mézet" kaptam mindhárom üvegben.  

Szörpöt ugyannezel módszerrel, csak jóval hígabbra hagyva és kissé savasabbra fűszereve, több citromlével lehet készíteni. 

Lehet még fűszerezni gyömbérrel vagy levendulával is. Kevesebb cukorral készítve és a levet zselésítve  (agar-agar, pektin vagy akár zselatin) pitypangzselé is készíthető. Csalánzselét ÍGY készítettem.

A szirupot teljesen más módszerrel is el lehet készateni, ha a virágokat cukorral rétegezzük és a virágok nedvétől alakul át sziruppá, hasonlóképp a fenyűszirup készítéséhez, aminek módszere ITT található. Lehetőség még mézbe tenni a virágokat, de ahhoz képest amennyit cukorba vagy cukorszirupba lehet tenni, jóval kevesebbet szabad csak a mézbe rakni, mert ha a méz a növény nedveitől felhígul, akkor megerjed. Hatóanyagok tekintetében tehát mézbe tett gyógynövény a leggyengébb. 

2024-es kiegészítés: Az egyik üveg pitypangszirup mézszerű állapotban a mai napig megvan, nem kristályodott ki benne a cukor azóta sem, a lassan 12 év alatt.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű

Pitypangvirágok

Megjegyzések

 1. Ilyen az egészséges életmód, mindig be kell áldozni valamit:) Szerintem működne mézzel is. Emlékeim szerint negyven egynehány foknál van az enzimhalál. Ha alacsonyabb hőmérsékleten kerül bele a méz elvben megőrizheti az enzim és vitamin tartalmát. Az tény, hogy a sterilitás megszűnik, de a méz antibakteriális hatású, így elvben nem lehet gond. Persze, ha az ember/csaláéd kevés cukrot fogyaszt nem biztos, hogy kell erőlködni a mézes verzión:)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm Krinsz! A tisztán mézes pitypamgmézet úgy készíteném, hogy a jól bepárolt pitypangos léhez tennék kevés mézet, ezt tovább párolva készülne el egy szirup amiben töményen benne van a piytpang. Majd ha kihült, akkor tenném hozzá a többi mézet.

  VálaszTörlés
 3. Szia! Mézbe keverve mi történne a virágokkal?

  VálaszTörlés
 4. Én évek óta fruktózzal készítem, és diabetikus mézként használom. Nagyon finom.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések