Japánbirs savanyítóként, citrom helyett is

A japánbirs kertekben és parkokban is előforduló elég gyakori cserje. Valójában kettő fajt említenek a hazai kertészeti források. Az alacsony termetű valódi japánbirset (Chaenomeles japonica) és magas bokorrá növő pompás japánbirset (Chaenomeles speciosa). 

Tavasszal sötétrózsaszín virágaikkal feltűnők, ősz végére megérő terméseikre viszont már kevéssé figyelünk, nem is teremnek minden évben. Én a magas termetű pompás japánbirsről szüreteltem eddig, azt ismerem. A sárga, kisebb almaméretű és birsszerű termések rendkívül illatosak, változatosan, erősebb vagy kevéssé erős citromos, akár parfűmös illatuk is lehet. Nem jellemző, hogy sokan használnák a terméseket, pedig lehet. Akár szekrény- vagy szobaíllatosítás szóba jöhet, de még jobb ízestőként használni. Nyersen nem ehető, kemény és savanyú a gyümölcs.  

A japánbirs bár nem vadnövény, ha engedélyezett a gyűjtögetés, akkor tiszta, nagyobb parkokból gyűjtögethető is akár, de lehet, hogy még jobb a szomszédtól elkérni. Október november tájára beérő gyümölcse nagyon savanyú ugyan, de savanyítóként, citrom helyett jól használható. Én leginkább így használom. Azt írják, magas a C-vitamintartalma. Savassága miatt sokáig eláll, frissen is reszelhető, vágható, de legyalulva vagy lereszelve megszárítva is ugyanúgy használható teákban, teakeverékekben, áztatott italokban, sőt lekvárokba főzve is. Alábbiakban jó pár példa erre képekben és IDE kattintva szövegesen is. 

Ezen kívül kompót, befőtt is főzhető belőle, de ezeket nem próbáltam, biztosan erősen édesítve lesz élvezhető. Mások ötletei alapján érdemes még kipróbálni gyümölcssajtként főzve, kandírozva, savanyított vagy párolt káposztába téve és likőrízesítőként is.

Az Erdőkóstoló adományvonal ide kattintva érhető el - ha szívesen támogatná az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, vagy nem tudja, akkor olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!








**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések