A kökény az év utolsó vadgyümölcse
A régi korokban még tömegesen felhasznált vadgyümölcsünkről, a
kökényről úgy tartják, akkor lesz igazán jó ízű, ha már megcsípte a dér. Az
első fagyok utánra gyümölcse már biztosan beérik. Fanyar íze mérséklődik, cukortartalma
is megnő, és sokoldalúan felhasználhatóvá válik.
kökényes receptek az Erdőkóstoló blogon
A fenti saját írás Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét címmel megjelent a Turista Magazin 2019. novemberi számában a 84-87. oldalon, ahol további kökényes receptek is olvashatók.
Virágzása is gyakran fagyot hoz, így
tartja a népi megfigyelés; bogyóit pedig „fagyos
derek érlelik”, írta az 1700-as évek végén Veszelszki Antal fa- és fűszeres
könyvében a kökényről.
Régen, amikor a mezőkön sövényszerűen
növő kökényesek kora tavasszal dús fehér virágba öltöztek, akkor az öregek
gyakran mondták „virágzik a kökény,
megjön a hideg”. Ez sajnos így van ma is, ezért a lombfakadás előtt kibomló
virágok gyakran el is fagynak, így a termés bősége is függ attól, mekkora hideget
„hozott” az évben a kökényvirágzás. Egyes években kék bogyóktól bőségesen
megrakva roskadoznak a bokrok, máskor alig találni itt-ott termést. Ha van,
akkor viszont érdemes szedni, enni, főzni, mert beltartalmában rendkívül
értékes gyümölcsünkről van szó.
Alacsony, tövises ágú bokraival
országszerte lehet találkozni erdők-, utak-, szántóföldek szélén, árkok mentén,
felhagyott legelőkön. A rózsafélék közé tartozik, hamvaskék színű, nagyjából 1 cm átmérőjű, csonthéjas
magvú termése késő őszre érik meg, régen Mindenszentek után kezdték szedni. Virágából
vízhajtó, enyhén hashajtó tea főzhető, termése pedig hasfogó hatású és sebgyógyító
ecsetelőnek alkalmas. Vitaminjai, valamint magas antioxidáns-tartalma miatt
egészségvédő hatásai is elismertek. A gyümölcs fanyar, érdekes ízével édes és
sós ételekhez is társítható.
A
mezolitikumtól a középkorig nagy szerepet játszott a kökény fogyasztása. Még
Ötzinek, az Alpokban talált jégembernek is lapult a tarisznyájában aszalt
kökény. A rómaiak termesztették is. A középkorban pedig nagy mennyiségben ecet
és lekvár is készült belőle, valamint mézben rétegezve is tartósították. A
kökény-liktárium nem csak desszertekre került édes csemegeként, hanem
gyógyhatású szerként is fogyasztották. Nem feltétlenül csak vadon gyűjtögették,
hiszen a sűrűn tövises cserjét a kertek, gyümölcsösök védelmére sövénynek is
ültették, így az áthatolhatatlan kerítés egyben bő gyümölcstermést is
szolgáltatott. A pásztorok alkalmi vagy éjszakai karámot kivágott bokraiból is
készítettek. Volt időszak, amikor sertéstakarmánynak is gyűjtötték. Rendkívül
erős ágai pedig boronatüskének és gereblyefognak voltak népszerűek, olyannyira hogy
a kökény egyik tájneve is néhol boronatüskefa.
A terméséből tulajdonképpen
minden készíthető, ami gyümölcsből elképzelhető. Aszalva jó téli teakeverékbe
vagy téli gyümölcsmártásnak. Főzhető belőle illatos lekvár, dzsem, befőtt és
szörp is. Jól zselésedik, így nem kell sokáig sűríteni lekvárját. Almával és
cukorral összefőzött gyümölcséből kicsepegtetett lé pedig önmagában is kiváló
kökényzselét ad. Nem is bánjuk ezt a jó tulajdonságát, hiszen a gyűjtésével és a
főzés közbeni passzírozásával is sok időt kell tölteni. Sós ételekhez,
húsokhoz kökénymártás, vagy kökényes zöldségszósz, csatni is készíthető belőle.
Reneszánsz receptként ismerjük a darált dióval sűrített vörösboros
kökénymártást.
Legegyszerűbben készítve - sütőben
vagy parázson megsütve - az aszalt meggyhez hasonló ízűvé váló kökény
gyerekcsemege volt régen. A gyümölcsöket hideg vízben kiáztatva magas
vitamintartalmú savanykás, ízes kökényvizet is egyszerűen készítettek egykor. Ezt
is a gyerekek kapták, hidegben tartva sokáig elállt. Persze a felnőttek sem
maradtak kökényital nélkül. Bornak erjesztve vagy pálinkának főzve is kedvelt
volt, sőt a bor és pálinka minőségét is javították a kökény íz- és cseranyagaival.
A kökényt sokan kedvelik ágyas pálinkának és likőrnek is. Híres kökényes likőr
a baszkföldi pacharán, ami kökénnyel, fahéjjal és kávébabbal ágyazott, hosszan
érlelt ánizslikőr.
kökényes receptek az Erdőkóstoló blogon
A fenti saját írás Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét címmel megjelent a Turista Magazin 2019. novemberi számában a 84-87. oldalon, ahol további kökényes receptek is olvashatók.
Élvezetes és tanulságos cikk!köszönet érte!
VálaszTörlésKöszönöm! Örülök, hogy hasznos volt!
Törlés