Már gyűjthető a komlóhajtás

Már szépen hajt a komló. Kellemes, nem keserű ízű hajtásaiból csak úgy, kint az erdőben is lehet csemegézni, de párolva, leginkább talán komlóspárgaként ismert felhasználása.

A komló (Humulus lupulus) jellegzetes, magasra kúszó növény, hajtásai balra csavarodnak (mint ehető vadnövény részletes bemutatása ide kattintva olvasható). Levelei háromkaréjúak (a legfelső, legfiatalabbakat kivéve), hegyes csúcsúak, érdes tapintásúak. A kifejlett növény felismerése nem nehéz, hozzá hasonló nincs. Kétlaki növény, vagyis a termős és porzós virágok külön növényen vannak. A termős növény tobozvirágzata igen jellegzetes. De vigyázat vannak mérgező kúszó növények, a fiatal hajtásokat is (amiket fogyasztani lehet) biztosan ismerjük fel. Sokfelé előfordul, elsősorban nedvesebb élőhelyeken. A bolygatást is elviseli, elhanyagoltabb szőlőskertekben, gyümölcsösökben is jól érzi magát.Fiatal hajtásai salátának, más vad vagy kerti zöldséggel keverve, főzeléknek, párolva "komlóspárgának" használhatók. Később tobozai különleges fűszerport is szolgáltatnak. Gyógynövényként már a rómaik használták, a sört azonban a finneknek köszönhetjük belőle. A vadkomló fiatal hajtásából, a komlójövésekből Erdélyben levest, főzeléket készítettek. A komló hegy salátát pedig már a 16. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyv is említi.Komló (Humulus lupulus) hajtásai. Felhasználni a
levéltelen hajtásvégeket lehet spárgaszerűen,
de a fiatal levelek is fogyaszthatók

Receptek Radics László: Ételek erdő mező növényeiből c. könyvéből:

Komló spárga módra: A komlóhajtásokat (250 g) megtisztítjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. ízlés szerinti fűszeres mártással és kevés citromlével leöntve fogyasztjuk.

Komlóhajtás kucsmagombával: A komlóhajtásokat (500 g) 3 cm-es darabokra vágjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. A kucsmagombát (200 g) vajon megpároljuk, hozzáadjuk a komlóhajtásokat. ízlés szerint pikánsán fűszerezzük. Világos rántást készítünk, húslével felöntjük, simára keverjük. A komlóhajtást és a kucsmagombát ebben a lében felfőzzzük, besűrítjük. Főtt marhahúshoz fogyasztjuk.

Komlóhajtás bajor módra: 500 g komlóhajtást megtisztítunk, megmosunk, ecettel savanyított sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, besamelmártással és vajjal összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, csipetnyi cukorral és jó adag összevágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Komlóhajtás fészekben: A hajtásokat (kb. 100 g) citromos, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, besamelmártásban megforgatjuk. Kenyérszeleteket pirítunk, a spárgadarabokat rájuk helyezzük és minden kenyérszeletet egy tükörtojással borítunk be.

Komlócsíra-főzelék: A fiatal, zsenge komlócsírákat (fiatal komlóhajtásokat) megmossuk, megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lobogó, forró vízben puhára főzzük, szitán lecsepegtetjük. Vékony besamelmártással leöntjük, felfőzzük. Tükörtojáshoz, főtt tyúkhoz vagy főtt marhahúshoz kiváló körítés.

Sült komlócsíra: A zsenge komlóhajtásokat megtisztítjuk, megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk, sós citromos lében 20 percig pácoljuk, lecsepegtetjük, kelt fánktésztával burkoljuk és forró zsírban kisütjük.

Komlócsíra-saláta: A fiatal hajtásokat apró darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Szitán leszűrjük, lecsepegtetjük, sóval, borssal, olajjal, ecettel, csipet rozmaringgal, ízlés szerinti szurokfűvel salátaöntetet készítünk; a komlócsírával összekeverjük, 10-15 percig érni hagyjuk.

Komlóhajtás-saláta: A komlóhajtásokat sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, ízlés szerint fűszerezett majonézzel leöntjük vagy saját készítésű salátaöntettel ízesítjük.

Komlócsíra-saláta melegen: A komlócsírát (200 g) sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Lábasban vajat olvasztunk, sóval, borssal, néhány kanál borecettel ízesítjük, ebben puhára pároljuk a csírát. Végül a salátához adunk két tojássárgáját, s ezzel jól összekeverjük.

Mézsör: Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

Sör: 2 kg malátát 3 l forró vízben feloldunk, ezzel egy időben másik 3 l vízben 15-20 g komlótermést fél óra hosszat főzünk, leszűrjük és hozzáadjuk a maláta főzetéhez. 15 l-es üvegballonba töltjük, hozzáöntünk még 4 l vizet. 2 és fél csomag pékélesztőt feloldunk egy pohárnyi langyos vízben, és a ballonba öntjük. A kotyogóval lezárt ballon tartalmát 3-4 napig 20-24 °C-os helyiségben forrni hagyjuk. Ha az erjedés lelassult vagy megállt, üvegekbe fejtjük a sört, hűtve azonnal, vagy csatos üvegekben hűtőszekrényben tárolva néhány napig fogyaszthatjuk.

Komló a Naspolyakonyhán - blogajánló
Komlóleves Gerdinél, köszönöm, hogy elküldte!

Megjegyzések

 1. Mi minden tavasszal szedtünk komlót, ezt a régi szokást megtartottam. Levest főzök belőle, tavaszonként 1-2 alkalommal, míg friss a hajtás. A recept megtalálható a blogomon (eztobbminthaz.blogspot.com/2012/05/komloleves.html). A recept erdélyi, én a Szilágyság szülötte vagyok. Ott inkább természetközelben éltek az emberek, innen szívtam magamba az erdő-mező kincseinek ismeretét.

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm, ezt ki fogom próbálni!

  VálaszTörlés
 3. Kb hány cm-es darab a hajtáscsúcson, ami még nem túl kemény vagy rágós?
  Leszedhetem akár egy méteres, hosszú hajtás felső X cm-jét is, vagy csak a tényleg pici, éppen kibújó föld feletti .... (10?) cm az ehető?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A fajleírásos linkben ez korrektül ott van... Köszönöm.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések