Nagymamám kalácsa "vadítva": Medvehagymás-tejfölös kalács

Valamit, ami tökéletes, ahhoz lehet, hogy nem szabad hozzányúlni. De nagyon izgatott, milyen lehet medvehagymásan nagymamám tejfölös, borsos kalácsa. Valójában decsi és kissé azon kívüli is, sárközi ez a kalács, de minden sárközi falu magáénak vallja. Lakodalmakkor szokták régen készíteni, kínálni az érkező vendégeket és a falu lakóit.  

Medvehagymás, tejfölös, borsos kalács

Hozzávalók:

a kalácstésztához:
1/2 kg liszt
1/4 l tej
2-2,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 kanál olaj vagy zsír
só kb. fél teás kanál
picit édes, de valójában sós kalács lesz
 
a mártogatóhoz:
1 nagy pohár és egy kis pohár tejföl (magasabb zsírtartalmú, a másfeles nem jó)
2 esetleg 3 csapott evőkanál jó ízű sertészsír (pl. mangalica)
másfélmokkás kanál őrölt bors
só ízlés szerint
---------------- eddig a nagymamámé 
+ apróra vágott vagy turmixolt medvehagyma ízlés szerint


Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatva, a kalács hozzávalóit összegyúrom, alaposan kidolgozom, meleg helyen kétszer vagy háromszor is duplájára kelesztem, közben persze átgyúrom. 8 felé osztva a tésztát, 8 csavart karikát  készítek belőle. Kis rudakat sodrok, majd ellentétes irányban csavarom a két végüket és karikára hajtva a végeket összenyomom. Nem tökéletesek de, nem is ez a lényeg. Nagymamám nem ilyen formában sütötte, de az én sütőmben és az én hozzáértésemmel ez vált be, és a lakodalmi forma is ez, csak nagyobb karikákként.


Még egy negyed órát kelesztem, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranybarnára sütöm. Mielőtt megsül, a mártogató hozzávalóit összemelegítem (nem szabad forrnia!!), majd a sütőből kivett kalácsokat még forrón megforgatom benne. A kalácsokat egy porcelán tálba teszem, majd a maradék mártogatót ráöntöm a kalácsokra. Fél-egy órát letakarva hagyom állni. Majd "tunkolva" lehet enni, szigorúan kézzel.

Még nem volt senki, akinek ne ízlett volna. Érdekes, sós-édes borsos + most medvehagymás. Érdemes kipróbálni medvehagyma nélkül és medvehagymával is.    


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések