Duplán medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa
Mostanában csalánt és medvehagymát együtt használok, mert néha jó, ha egymás ízét kicsit mérséklik. Ha több a csalán, a medvehagyma kis fűszeres ízt ad, ha kevesebb a csalán, akkor a medvehagyma elnyomja a csalánízt, de a csalán egyben mérsékli a medvehagyma fűszerességét, és azoknak, akiknek a gyomra kevésbé szereti a medvehagymát, ez fontos szempont.
A pogácsák duplán medvehagymásak, mert a tésztába medvehagymás-csalános vajat rétegeztem, és a töltelékbe is tettem a medvehagymás csalános vajból a sajt mellé.
A tésztához:
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
25 dkg fehér liszt
kb. 2 dl tej
másfél kk só
fél kk bors
fél ek méz vagy cukor
2.5 dkg élesztő
2 dl kefir
1 tojás sárgája
1 kanál olaj
töltelékhez:
20 dkg kemény sajt (nekem most finom házi sajtom volt) kis kockákra vágva
és fűszervaj:
1 vaj, 2 kanál olaj, két kanál tejföl
legalább 20-25 db medvehagyma levél
15 csalánhajtás, csalán felső 5-6 levele, csak a levelek
só, őrölt bors
Langyos tejben, mézzel felfuttatott élesztővel, a hozzávalókból kidagasztottam egy lágy tésztát. Fél órát kelt. Kinyújtottam, majd felét megkentem a fűszervajjal (medvehagyma, csalán, vaj, tejföl, só, bors botmixerrel összekeverve). Ráhajtottam a tészta másik felét. Újra kinyújtottam, majd megismételtem az előbbi lépést. (Ezt lehet többször is, ha vastagabb a tészta.) de én most vékonyra nyújtottam. Ezután fele olyan vastagra nyújtottam mint a végleges vastagság, kb. fél cm-esre. A tésztát gondolatban két félre osztottam. Egyik felébe, a majdani pogik közepébe, kis kupacokba, három-négy sajtkockát, a tetejükre pedig egy kávéskanál medvehagymás-csalános fűszervajat tettem. Ráhajtottam a tészta másik felét, körbenyomkodtam a kis kupacokat. Egy nagy méretű pogácsa szaggatóval kiszúrtam a pogikat a kupacok körül. A leeső tésztát összegyúrva újra nyújtottam, és normális kis pogácsákat szúrtam ki belőlük. Tepsibe téve mindet lekentem tojással, majd egy kis reszelt sajttal megszórva, egy negyed óra kelés után, mentek a sütőbe. Gyorsan elfogytak.
Medvehagymás-csalános, sajttal töltött tönkölypogácsa |
Nagyon jól néznek ki, én is meg fogom próbálni:) Köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szuper! Nem csoda, hogy gyorsan elfogytak:)
VálaszTörlésRemeknek tunik, ki fogom probalni!
VálaszTörlésEz nagyon tetszik nekem:) Sajnos medvehagymám nincs, itt nem jutok hozzá, de valami mással ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Szerintem más töltelékkel is remek lehet. Esetleg még egy kicsit magasabbra is lehet alkotni, hogy ne korongok legyenek, hanem tényleg pogácsák....!
VálaszTörlés