Galagonyás, törökmogyorós, zabpelyhes, mézes süti
Kevert tésztát készítettem, amit én tojásonként 10 dkg szárazanyag (cukor, liszt, mag), 5 dkg vaj vagy margarin (olaj is lehet) és kb. negyed dl tej, 1 kk sütőpor, csipet só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj keverékéből készítek. Családom nem szereti a túl édes sütiket, ezért, aki édesebb szájú, az alábbinál jobban is édesítheti.
Galagonyás-törökmogyorós, zabpelyhes, mézes süti |
Hozzávalók: 5 tojáshoz, 20 dkg tönkölyliszt (vagy más liszt), 10 dkg lágy zabpehely, 10 dkg darált török mogyoró (vagy mogyoró), 10 dkg cukor helyett 3 jó kanálnyi mézet tettem, fél csomag sütőpor, 1-1,5 dl tej, 25 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 2 cs. vaníliás cukor vagy fél rúd vanília, csipet só.
A száraz alapanyagokat összekeverem, belemorzsolom a vajat, majd egyenként belekeverem a tojásokat, végül tejjel beállítom a tészta folyékonyságát. A fentieket összekeverve kicsit folyékony piskótatésztánál töményebb tésztát kell kapnunk. A tészta felét sütőpapírral kibélelt kivajazott tepsibe öntöttem majd ráegyengettem egy 6 dl-es üvegnyi 3 evőkanál zabpehellyel sűrített galagonyalekvárt. Természetesen más, savanykás lekvár is jó, pl. kökénylekvárral is készült már. Ezután ráöntöttem a maradék tésztát. Tetejét megszórtam török mogyoró darabokkal és zabpehellyel. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük tűpróbával. Mutatós és olyan finom lett, hogy alig tudtam megmenteni néhány darabot a másnapi vendégségbe.
Galagonyás, törökmogyorós, zabpelyhes süti |
Nagyon szép lett és ezek a lekvárok is isteniek lehetnek!!
VálaszTörlésZsuzsa, köszönöm ismét az elismerést. A lekvárok készítéséről remélem nyár végén, ősszel többet is tudok majd mutatni.
TörlésNagyon erdekes, kiprobalom majd! Koszonom az otletet!
VálaszTörlésKedevs Magdi, remélem ízleni fog, ha elkészíted! A.
TörlésNézz be hozzám légy szíves, ha elfogadsz egy díjat tőlem!
VálaszTörlésKedves Zuzsa! Hűha, természetesen elfogadom és nagyon örülök, nem is gondoltam volna... és nagyon nagyon köszönöm! Andrea
VálaszTörlés