2012. augusztus 10., péntek

Porcsin - egy igazi finom "gaz"

Sokan sokféle finomságot készítenek egy kis húsos levelű gyomnövényből. Kapált kertekben, laza, inkább homokos talajokon, útszéleken is megjelenik a kis csodanövény a porcsin (Portulaca oleracea). A fotókat a Balaton parton, akkor, kb. 60 fokos homokon készítettem. Ő jól bírta. 
  

Nem vitás, hogy melegkedvelő növényke, ezért is van az, hogy nyáron jelenik meg, csak melegben tud kicsírázni. Utána viszont ahol van, ott lesz is. Bár akkor nem készítettem belőle semmit, megkóstoltam kellemes ízű, kicsit sós-savanykás levélkéit. Nagyon egészséges faj, sokféleképpen lehet használni. Régen is fogyasztották. Levelét és magját is lehet használni. Magját őrölve, liszthez keverve ajánlják. Levelei nyersen, főzve sütve, változatosan használhatók, kapri-szerűen is eltehető. A levél érdekes felhasználása, ha szárítva vagy sütve, sóhelyettesítőként alkalmazzuk konyhánkban. 


Portulaca oleracea L. – PORTULACACEAE  -kövér porcsin 
Portulacae herba 
Kozmopolita, egyéves, heverő lágyszárú. Művelt területeken, gyomtársulásokban közönséges. Termesztett változatát [var. sativa (Haw.) DC.] levesbe, főzelékbe használják. 
Hatóanyag: betacyanin, kb. 1% káliumsó, aszkorbinsav, karotinoidok, szerves savak, aminosavak, 
nyálka-poliszaharidok, cukrok, lipidek, szterol 

Alkalmazás: gyomorsav szekréciót fokozza, népgyógyászatban vértisztító, diureticum, májbetegség esetén. Homeopathia. Zsenge hajtása nyersen salátaként, főzve is fogyasztható. Hajtása felaprítva, kapri- vagy olajbogyóval együtt ecetes lében tartósítható, magjából liszt készíthető. Csakis növényvédőszertől és szennyező anyagoktól mentes termőhelyről alkalmas élelmiszernek. 

Óvatosság: Fokozza a gyomor- és bélmozgást, ezért hashajtó hatású lehet. Trágyázott talajon a nitrát vegyületeket magába gyűjti, ezért ilyen helyen nem szabad szedni. Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása.  

Receptajánló:

Biobia gazebédjei között a porcsin, porcsinos lecsó 



Porcsin - Kövér porcsin - Portulaca oleracea


4 megjegyzés:

  1. Idén tudtam meg, hogy ehető, szerencsére van a kertben, mostanában minden este szedek a salátámba fél maréknyit:)

    VálaszTörlés
  2. Most tudtam meg, hogy milyen hasznos növény. A kertemben több változata is van. A kövér porcsint itt mindenki gazként kezeli és írtja. Mától nem teszem.Egyébként az Alföldön pandzsír néven ismert.A szőlőben sok volt, nagyon életképes növény.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...