Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. július 6., péntek

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) az ehető gyom, de annál sokkal több: finom, nyári vadzöldség

Nem tavaszi, hanem nyári faj, nyár elején jelenik meg a kövér porcsin. A kapált veteményeskertek gyomnövényeként ismert talán leginkább, de igen sokfelé előfordul. Igazi extrém túlélő, a leglehetetlenebb helyeken is képes megélni a települések környékén. Természetes gyepekben és erdőkben viszont ne keressük.Leírása: Egyéves növény, földön heverő, húsos, elágazó hajtásokkal és lapított, csepp alakú húsos levelekkel. Virágai aprók, sárgák. Nagyon egyedi kinézetű. Jó talajon komoly méretűre is tud nőni. 
Gyűjthető, ehető növényi részek: levelek, mag, nem fás hajtás
Gyűjtése: Nyár elejétől, egész nyáron. A magokat úgy gyűjthetjük, ha az érő töveket a talajból kiszedve szárítjuk, és a száradás közben kipergő magokat felfogjuk, összegyűjtjük.   
Felhasználás: nyersen vagy főzve ehetők levelei zsenge hajtása, de még a vastagabb, nem fás szárai is, csak utóbbit meg kell hámozni. Levelei sós, savanykás ízűek só-helyettesítőként is használhatók, salátának, savanyúságnak is kitűnő. Tehető levesekbe, sűrít is, párolva is ehető, és szósznak főzeléknek is készíthető. Magok őrölve vagy egyben liszthez vagy más ételbe keverve használhatók fel. Levelei szárítva is eltehetők későbbi felhasználásra. Savanyítható is télire ecetesen vagy tejsavasan (kovászosan) fermentálva is.
Táplálkozási értéke, hatásai: Ásványi anyagokban és C és E vitaminokban gazdag növény. Béta karotin, omega-3 zsírsav és antioxidáns tartalmát emelik ki még a források. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtől függően e hatása akár erős is lehet.
Fontos: Trágyázott talajon a nitrátvegyületeket magába gyűjti, ezért ilyen helyen nem szabad szedni. Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtől függően e hatása akár erős is lehet.
Ajánlom még Gyenes Csilla írását a kövér porcsin gyógyhatásairól is itt
a kövér porcsinról még itt
porcsinos receptek a blogon:
porcsinos, fűszeres tekercs
porcsinos, medvehagymás pirított cukkinisaláta
porcsinos vadzöldségleves
porcsinos vegyes kovászosA bejegyzésekhez felhasznált források: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...