Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. október 14., vasárnap

Kökénylekvár és kökényes receptek

A kökénylekvár készítése szerintem nagyon egyszerű, egyetlen macera a passzírozás. De nem kell órákig főzni, mert a viszonylag sok gyümölcshéj belefőzésével, elég sűrítő hatású pektin fő a lekvárba. Ezért merem állítani, hogy nem nehéz.  


Lépések:
1. Kökénygyűjtés. Nagyszemű, érett kökényeket keressünk.
2. Szártalanítás, válogatás, mosás., lecsepegtetés
3. Fagyasztás legalább egy napra, de tovább is lehet. Fanyar íze mérséklődik, helyettesíti a "dércsípést".
4. Főzés magostól, annyi vízben amennyi éppen ellepi, inkább kevesebben. Forrástól számítva 10-15 perc után, valószínűleg puha lesz. Ha kicsit hűlt gumikesztyűs kézzel szét kell nyomkodni, vagy botmixerrel kicsit megdolgozni, de óvatosan, hogy a magok ne törjenek fel (kéksav/cianid tartalmuk mérgező).
6. Magmentesítés passzírozással. Akkora lyukú szűrőn, amin a magok éppen nem mennek át. Nem kisebb lyukún, mert akkor nagyon sokáig tart, és nagy a veszteség. 
7. A magmentes anyagot ismét felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd ismételt forrástól számítva, kb. 20 percig kis lángon kevergetve főzzük. 
8. Forrón, sterilizált (sütőben, mikróban vagy forró vízben) üvegekbe töltjük. Szintén steril tetőkkel lezárjuk, és kihűlésig dunsztba tesszük.


Tippek:
1. Kevés citromsav hozzáadásával a passzírozás után, még jobban előhozhatjuk a kökény színanyagait. A citromsav /citromsó a tartósítást is segíti. De mértékkel, mert a kökény egyébként is savanykás

2. Fűszerezni lehet 
- citromhéjjal, citromporral (nálunk kapható volt, keresem újra, mert bár számomra ismeretlen eredetű, és készítésű, de nagyon finom fűszer)
- vagy mandula darabkákkal (lapocskák vagy hasábok), kevéssel, mert mire összeérik majd az üvegben, nagyon karakteres mandulás ízt ad a lekvárnak.
- vagy egész fahéjjal , de azt már a főzés elején tegyük bele és a végén vegyük is ki.
   
3. A magokkal együtt kipasszírozott, veszteségnek számító anyagot vízzel felöntve, ismét felfőzve, pici citromsavval a színeket még jobban kioldva, majd újrapasszírozva egy kisebb lyukú szűrőn, édesítve, még mindig nagyon élénk színű és finom ízű szörpöt készíthetünk. Ezt is forrón, sterilen eltehetjük télire.

A hőkezelés a kökény egyébként magas C-vitamintartalmát már tönkretette, de még így is számos jótékony hatású anyag marad a lekvárban és szörpben.  

Kökényes és más vadgyümölcsös itókák (alkoholos italok): itt az Erdőkóstolón: itt

"Jó tudni" a vadgyümölcsök felhasználásához


További kökénylekvár és egyéb kökényes receptek:


Kökénylekvár, mint természetes színezék keksztekercsben:
18 megjegyzés:

 1. A kökényt imádom! Az biztos, hogy nagyon macerás a lekvárkészítés a magok miatt, de megéri!

  VálaszTörlés
 2. Én is készültem rá, de sajnos egy-két nap alatt az összes kökény lehullott. Valószínűleg túl érett volt. Nem tudom, találok-e még valahol a határban?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Remélem találsz! Felénk még inkább éretlen. Bár az is igaz, hogy sok bokron egyáltalán semmi nincs a nyári aszály miatt.

   Törlés
 3. Szét kell nézzek én is:) Bár még a galagonya is a fagyasztóban vár rám:)

  VálaszTörlés
 4. Felénk is van kökény, már csak egy kis idő kéne...:-))

  VálaszTörlés
 5. Felénk rengeteg van, de sajnos eléggé savas íze van idén (a galagonyának is). Azt hiszem, a szárazság miatt lehet...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes jobban körülnézned, mert vannak nagyon jó érett galagonyák is.

   Törlés
 6. Köszi a hivatkozást!
  A fűszeres kökénylekvárt is ajánlom elkészíteni:
  http://bebitunderorszaga.blogspot.hu/2012/01/fuszeres-kokenylekvar.html

  VálaszTörlés
 7. tegnap találtunk rengeteg kökénybokrot, már szedhető? Vagy mikor lesz jó?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem meg kell kóstolni. Ha összehúzza a szád, akkor elvileg nem jó. Viszont ha tárolod hűtőben, vagy lefagyasztod, ahogy a receptben is írják, akkor teljesen jó lesz, elmúlik a fanyarsága, és nagyon finom. Most már biztos szedhető, hisz voltak nagy hidegek.

   Törlés
 8. Az első főzés és utána a passzírozás kiváltható becukrozással. Most kísérletezem a kökénnyel, és nem volt időm foglalkozni vele több napig. Becukroztam, összekevertem, így állt minimum 4 napig hűtőben. Egy kis levet eresztett, és teljesen megpuhult, erjedésnek nem indult. Most könnyen lehet magtalanítani, simán leválik a hús a magról. 5 kg-nál sziszifuszi munka egyenként kimagozni, de így több hús megmarad. A fenti receptet köszönöm, mert ennek felhasználásával készítem majd a továbbiakat :) (lekvár, szörp, bor a terv).

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm a jó ötleteket! Egyenként kökényt magozni azonban nem hiszem, hogy gazdaságos, ezt nem javasolom. Szerintem ebben a szép időben még érik tovább a kökény, akinek nem lesz később ideje már bőven szedheti, és érlelődik egymástól is, ha állni hagyjuk. A cukrozás is persze jó, ha valaki cukorral készíti.

  VálaszTörlés
 10. 2013 : nagyon szépek a kökények, ízre majdnem tökéletesek így cukkert nem kellett sokat adagolni. és fahéjjal + némi vörösborral bolondítva : isteni :))) köszi a receptet!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ferenc, mindig öröm, ha másnak is ízlik! Köszönöm!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...