Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. augusztus 12., vasárnap

Nagyanyáink ehető vadnövényei játék összegzés 3. Komlóleves, baraboly, partilapu

Gerditől is több növény fogyasztásról kaptam nagymamás ötleteket. Ezt írja: "A martilapu (nálunk partilapu) jutott eszembe, amit megtöltöttek, mint  a káposztát, vagy rakva készült, ennek padludka volt a neve. Rizses hús került bele, meg jó sok tejföl a tetejére. Anyukámtól tudom, hogy ették a baraboly gyökerét, meg a kakukksalátát (azt hiszem ez a salátaboglárka) készítették el úgy, mint a fejes salátát. Somot is szedtünk, befőtt készült belőle, ami emlékeim szerint hasmenés gyógyszere volt."
A martilapu levél használata hagyományos volt, főképp Erdélyben, a baraboly gyökerének fogyasztása szintén. Ezekre a növényekre egyszer még én is sort kerítek majd itt a blogon. Még nem kóstoltam egyiket sem, de itt lesz az ideje.

Gerdi készített már több vadnövényes ételt is blogján. A komlóleves, pl. családi recept alapján készül, amit gyerekkorában nagyos szeretett. Én ki fogom próbálni tavasszal, amikor friss komlóhajtásokat lehet gyűjteni.

2 megjegyzés:

  1. Martilapu levest mi is szoktunk készíteni a még apró, zsenge levelekből. Komlót mi paszulylevessel szoktuk készíteni, komlóspaszuly levest, isteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsian várjuk (biztosan nem csak én) majd tavasszal, hogyan készíted!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...