Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. augusztus 14., kedd

Mit ettek eleink? "Jókönyv" ajánló

Hogyan váltak a vadon élő növényekből tápláléknövények? Erről is szól az 1934-ben kiadott könyvecske, Rapaics Raymund: A kenyér és táplálékot szolgáltató növényeink története címmel. Azoknak, akik jobban belemélyednének e témába, jó szívvel ajánlom. Mondhatnám izgalmas olvasmány, persze azoknak, akiket ez érdekel, akik kicsit visszavarázsolódnának a könyv által a régi világokba. Kiderül milyen volt az a kor, amikor még főképp gyűjtögetett növényeket ettek eleink. Mi is az elecs, a bakacs, a mihálka, és mi is volt a magyar földimogyoró, és még sok érdekesség.   

4 megjegyzés:

 1. Engem biztosan érdekelne:) Szeretem az ilyesmit:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gondoltam, hogy Téged érdekelne. Nálam egy könyvtári példány van, talán egy nagyobb könyvtárban Erdélyben is elérhető.

   Törlés
 2. Ez roppant mód érdekelne! Köszönöm a hírt! Nem lehetne esetleg beszkennelve feltenni a könyvet? Valami azt súgja, nem lehet gyakori...

  üdvözlettel,

  Zoltán

  VálaszTörlés
 3. Itt elérhető a könyv bedigitalizálva:
  http://ww2.omgk.hu/images/DOK/Archiv/RAPAICS_Kenyer-tortenete_1934_OCR.pdf

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...