Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. augusztus 3., péntek

Csipkecibere

A csipkecibere és más vad gyümölcsből (kökényből, vadkörtőből, szilvából, sőt aszalt gyümölcsökből) készült sós-édes tejes, tejszínes habarású leves készítése a népi konyhában ismert Magyarország több táján is.

Elkészítése:


A legjobb ha dércsípte csipkét szedünk, mert az már jó érett. Le kell csipkedni a bogyó fekete végét, majd amennyire lehet szétnyomkodva, vízzel  feltenni főni. Amikor már elég jól szétestek a termések, szőrszűrön vagy sűrű lyukú levesszűrőn át kell passzírozni. Hogy előjöjjön a szép színe és az meg is maradjon nagyon kevés citromlevet, citromsavat kell adni az anyaghoz. Az első passzírozás lehet egy nagyobb lyukú szűrőn, a második és a harmadik sűrű szűrőn, amin nem mennek át a csipke apró kis szőrei, mert azok nagyon kellemetlenek. A kész pépet feltesszük főni, sózzuk, enyhén édesítjük, majd tejes - tejfölös vagy tejszínes, morzsolt, barna kenyeres habarással (vagy lisztes, esetleg vanília pudingporos habarással) sűrítjük. Hát ennyi, finom lett. Nem édes, inkább sós savanykás.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...