2012. május 5., szombat

A "csirkehúsgomba" - Gévagomba és végre: pici, piaci gombakörkép

Gyerekkorom ízeit idézi mindig a sárga gévagombából készült étel, ezért én gévagomba-rajongó vagyok. A faluban akkor tüdőgombának, fűzfagombának hívták. Öcsémmel sokat gyűjtöttük nyaranta a Duna parton gyalog, csónakkal...., de szép is volt.... A Mecsekben viszont kevesen ismerik, hiszen ez főképp ártéren, korhadt vagy öreg fűzfákon élő taplógombaféle. Telepei látványosak, messziről sárgulnak. Aki egyszer megkóstolja..... Gyakorlatilag bárhogy el lehet készíteni, mint a húst. Kirántva csirkehúsra emlékeztet. Elég fűszeres ízű, de nem gombaízű, ezért azoknak is ajánlom, akik nem szeretik a gombát. Gyerekeim is abban a tudatban eszik, hogy csirkehús. De lehet belőle készíteni pörköltet, darálva, töltelékként, töltött káposztába, töltött paprikába hússal vagy magában. Lehet rizottóba tenni, pl.előzetes füstölés után. Grillezni, pirítani, tojással összesütni, szalontüdőszerűen készíteni, sőt még tartósítani is télire, fantázia kérdése az egész.

A gévagomba viszont új szabályok szerint, 20 perc hőkezelést, sütést-főzést igényel!

A lényeg viszont hogy végre esett, meleg is van, ezért végre van a piacon, és még családon belüli gyűjtés is akadt tegnap. Nálunk tehát gévagombás menü lesz a hétvégén.

A sárga gévagomba fiatal, legfinomabb példányai. Ezek jók kirántani,
grillezni, pirítani. 
A sárga gévagomba idősebb példányai. Már látszik, hogy taplók.
Ezek legfiatalabb, külső része, (külső köre) jó rántani, a többi pörköltnek
vagy darálva darált hússzerűen. A közepe sokszor fás, azt dobjuk ki,
semmiképp ne tegyük bele, mert elrontja az egész ételt.

Májusi pereszke és sárga gévagomba piacon.

Néhány jó tanács gyűjtéséhez, vásárlásához, elkészítéséhez:

Aki gyűjti, keresse a fiatal példányokat. Ezek még narancssárgák, legalább a fiatal, külső részeken. Meg kell tapintani, meghajlítgatni, ha puha hajlékony, akkor jó.ilyenkor a késsel vágva, mintha kemény vajat vágnánk. Ha már fakósárga és fás, akkor hagyjuk ott. Ugyanez a helyzet a piacon is. Gyakran belefutottam már öreg, semmire nem jó gévagombába. Soha ne vegyünk konyhakészre kockázott gombát, mert nehéz megállapítani mennyire öreg, mennyire fás.

A fiatal példányok mindig tisztábbak is, mint az öregek. Utóbbiakba sokszor belenőnek fadarabkák, vagy egyéb erdei anyag, ami rápotyog, ezeket ki kell vagdosni, sajnos. Tehát keressük a minél tisztább, minél narancssárgább és kis tojásszerű vagy éppen "lepkésedni" kezdő példányokat. (Lepkésedésen azt értem, hogy elkezdi felvenni a jellegzetes taplógombaalakot. Egy pontból kiindulva félkörben egyre nagyobbra nő.)

A taplógombák savat termelnek, azzal oldják a fát, amin élnek, ezért kicsit savasak lehetnek. Ennek semlegesítésére érdemes a konyhakészre tisztított szeletelt vagy kockázott gombát legalább 1 órára (de több is lehet) tejbe áztatni, majd jól lecsepegtetni.

Keresni és találni folyóink árterén lehet főképpen, de hegyvidéki patakpartokon is. Extrém eset volt valószínűleg, hogy a Mecsek egyik legmelegebb, déli lejtőjén, virágos kőrisen találtam egyszer egyet.

Túl sokat ne együnk belőle, mert sokan nehezen emésztik meg, ha belaknak belőle.

Gévagomba tojással, hagymával sütve
(a hagymával, hivatalos ajánlás szerint 20 percig ajánlott párolni, hőkezelni)

Néhány recept:

Tejfölös gévagomba pörkölt főtt tojással bulgurral



A gévagombát  megtisztítva, megmosva, kis kockákra vágva tejbe áztattam, kb. 1 órára. Vöröshagymás, kevés fokhagymás, pirospaprikás rántáson, babérlevéllel, kevés apróra vágott petrezselyemmel, sóval, őrölt borssal fűszerezve főztem. A gomba keménységétől függően kell hozzá idő, ez nagyon fiatal gomba volt 15-20 perc alatt bőven elkészült, inkább a hagyma krémesre főzéséhez kellett idő. Amikor megfőtt, még forrón, külön megfőzött, kockára vágott tojást és kevés tejfölt kevertem hozzá. A gévagomba és a főtt tojás szerintem jól illenek egymáshoz. A gomba kicsit savanykás, ezért erre babérlevéllel és tejföllel kicsit ráerősítettem. Az egészség jegyében bulgurral tálaltam. A bulgurt csak le kell forrázni, és lefedve állni hagyni. Mire kész a gomba, az is megpuhul.

Tejfölös géva pörkölt, túrós galuskával: A gombát megtisztítva pörköltként főztem, annyi módosítással, hogy egy löttyintés tejet tettem a főzéskor a gombához, hogy a gomba savas anyagait semlegesítse. Mikor megfőtt tejfölös-pici lisztes habarással fejeztem be.

Tejfölös gévagombapörkölt túrós galuskával, podagrafű salátával

Rántott gévagomba medvehagymás tormás citromos karfiollal



Kihagyhatatlan, ha gévagombához sikerül hozzájutni, a rántott gévagomba. Szerintem nincs hozzá hasonló, bármennyit be tudnék falni belőle.
A gombát szeletekre vágtam, tejbe áztattam egy-két órára, majd zabpehelylisztbe tojásba és szezámmagos, saját készítésű tönkölybúzás kenyérmorzsába forgattam. (Van, hogy nem olyan jól sikerülnek a saját kenyerek, vagy megmarad, ezekből megszárítva kitűnő egészségesebb "zsemlemorzsa" lesz.) Olajban kisütöttem.
A körethez egy fél karfiolt rózsákra szedve megfőztem. A főzőlevet ehhez nem használtam fel, hogy ne legyen domináns a karfiol íze (a lé hűtőbe téve pár napig még felhasználható pl. zöldségleveshez). Egy jó maréknyi (még friss, de konzerv is jó) medvehagymát apróra vágva, kevés olajon megpároltam, hozzákevertem a kis darabokra vágott, főtt karfiolt. Kevés zabpehelyliszttel, tejföllel, pici tejjel, szószosítottam, majd két kávéskanálnyi reszelt, pirított, enyhén ecetes tormával (még húsvéti volt) és egy cikkekre vágott citromkarikával ízesítve, még forrón átkevertem, már nem főztem tovább. A héjas citromcikkektől és a tormától érdekes, kellemes, lágy ízt kapott az egyébként nem abszolút kedvenc karfiol.

rántott gévgomba


gévagombás szendvics podgrafűvel citromborsos szósszal
őszi gombaszezon - gombareceptek ajánló
Gévagomba salata - receptoldal.hu
Gévagomba mustármártásban burgonykrokettel - Közös gombánál
Rántott gévagomba ananászos zöldspárga salátával - Mesterszakács
Gévagomba csirkemellbe töltve áfonyával, aszalt szilvával - Netgombász

13 megjegyzés:

  1. Eddig nem is hallottam erről a gombáról. Kár, hogy nem tettél fel fotókat néhány ételről is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lesznek ételek is! Az erdőkóstoló célja az is, hogy felhívja figyelmet az aktuális erdei termékekre. Most ez a gomba volt az újdonság.

      Törlés
  2. Legnagyobbikom tavaly sokat hozott haza belőle a Tisza árteréből, néhány ételt készítettem is, a receptek megtalálhatók a blogomon.
    Az idén hiába kereste, csalódottan jött haza, hogy nyoma sincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán, ha még több eső lesz! Én is remélem, hogy lesz még felénk is!

      Törlés
  3. Ilyen gombát nem tudok, sajnos, gyűjteni, de nagyon várom az akácszörp és bármilyen akácos recepteket, mielőtt elvirágzik az akác. ugye lesz hamarosan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem az akáccal is. Addig is lehet szedni az akácvirágot szárítani teának, és télen is lehet a szárított virágból, pl. akácvirágitalt készíteni, bár nem olyan finom, mint a frissből, de télen az is jól jön néha.

      Törlés
  4. egy videó..érdemes megnézni.http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  5. http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  6. sajnálom hogy igy adja ki:a youtube on ezen a cimen kell keresni:Szabadtüzön felsőfokon..Gombapörkölt

    VálaszTörlés
  7. egy videó..érdemes megnézni.http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_yyURnyE_HA&feature=endscreen

    VálaszTörlés
  8. Marta, köszönöm a küldeményeket! nagyon jók a FB-on meg is osztottam az egyiket!

    VálaszTörlés
  9. Na végre tisztánlátok: a gévagomba azonos a fűzfagombával!
    Már két alkalommal sikerült vennem idén a piacon, bár elég drágán adják.
    De minden módon elkészítve nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  10. Köszi az infót, mi mindenre használható a gévagomba! Nálunk ez készült belőle: http://receptek.elelmek.hu/2014/05/tavaszleves.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...