Kövér porcsin (Portulaca oleracea) az ehető gyom, de annál sokkal több: finom, nyári vadzöldség

Nem tavaszi, hanem nyári faj, nyár elején jelenik meg a kövér porcsin. A kapált veteményeskertek gyomnövényeként ismert talán leginkább, de igen sokfelé előfordul. Igazi extrém túlélő, a leglehetetlenebb helyeken is képes megélni a települések környékén. Természetes gyepekben és erdőkben viszont ne keressük.Leírása: Egyéves növény, földön heverő, húsos, elágazó hajtásokkal és lapított, csepp alakú húsos levelekkel. Virágai aprók, sárgák. Nagyon egyedi kinézetű. Jó talajon komoly méretűre is tud nőni. 
Gyűjthető, ehető növényi részek: levelek, mag, nem fás hajtás
Gyűjtése: Nyár elejétől, egész nyáron. A magokat úgy gyűjthetjük, ha az érő töveket a talajból kiszedve szárítjuk, és a száradás közben kipergő magokat felfogjuk, összegyűjtjük.   
Felhasználás: nyersen vagy főzve ehetők levelei, zsenge hajtása, de még a vastagabb, nem fás szárai is, csak utóbbit meg kell hámozni. Nyersen inkább csak fiatal állapotban ajánlott enni, később inkább főzve. Levelei sós, savanykás ízűek, só-helyettesítőként is használhatók, salátának, savanyúságnak is kitűnő. Tehető levesekbe, sűrít is, párolva is ehető, és szósznak főzeléknek is készíthető. Magok őrölve vagy egyben liszthez vagy más ételbe keverve használhatók fel. Levelei szárítva is eltehetők későbbi felhasználásra. Savanyítható is télire ecetesen vagy tejsavasan (kovászosan) fermentálva is.
Táplálkozási értéke, hatásai: Ásványi anyagokban és C és E vitaminokban gazdag növény. Béta karotin, omega-3 zsírsav és antioxidáns tartalmát emelik ki még a források. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtől függően e hatása akár erős is lehet.
Fontos: Túltrágyázott talajon a nitrátvegyületeket magába gyűjti, ezért ilyen helyen nem ajánlott szedni (pl. trágyadomb környéke). Kisgyereknek is ezen okokból kevésbé ajánlott fogyasztása. Minden erénye mellett, fogyasztását túlzásba vinni nem szabad, mert hashajtó hatása is ismert, fokozza a gyomor- és bélmozgást. Egyéni érzékenységtől függően e hatása akár erős is lehet. Nyersen inkább csak fiatal állapotban, később inkább csak főzve, kisebb mennyiségben ajánlott enni.
Ajánlom még Gyenes Csilla írását a kövér porcsin gyógyhatásairól is itt
a kövér porcsinról még itt
porcsinos receptek a blogon ITT


A bejegyzésekhez felhasznált források: itt


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések