Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. augusztus 6., hétfő

Nagyanyáink ehető vadnövényei játék összegzés 2. Pipirisaláta leves

Már a neve is milyen kedves ennek a növények és a levesnek Erdélyben, Rigmányban. Makacska konyhájából, Katától érkezett a recept. Családi örökség, hiszen anyukájától tanulta, aki pedig nagymamájától leste el. A piprisaláta, vagy versengő saláta (vagy máshol arannyal versengő - gondolom aranysárga virágai utal a név), vagyis salátaboglárka (Ranunculus ficaria) tavaszi növény. Én elteszem tavaszi tartaléknak ezt a nagymama receptet. Köszönöm Kata! Aki esetleg fagyasztott le salátaboglárka levelet, most is elkészítheti, nekem sajnos nincs.Salátaboglárka, pipirisaláta. Tavasszal ezt kell majd keresni ehhez a leveshez

.

6 megjegyzés:

 1. Úgy látom a kommentekből, ahány ház,annyi elnevezés:) Remélem, találok jövőre salátaboglárkát a kipróbáláshoz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg sok neve van. Amit sokfelé használtak, annak sok neve van mindenhol elnevezték. Ezt a kis növényt országszerte fogyasztották a régiek,szóval van egypár neve.

   Törlés
 2. De jó viszontlátni nálad a receptemet:) Most ismét megkívántam a pipirilevest:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, ha van még ilyen jó kis vadnövényes receptörökséged, jöhet az is!

   Törlés
 3. Hát itt van egy jó adag tévedés az elnevezésekkel kapcsolatban.
  Ugyanis az "arannyal versengő" az nem a salátaboglárka neve, hanem a vérehulló fecskefűé !! :O És abból főzni nem ajánlatos.

  http://www.kislexikon.hu/aranyfu.html

  Aranyfű
  v. arannyal versengő fű (növ.), Csapó s utána Benkő és Veszelszki szerint a Chelido nium maius L. neve. Diószegi (az Orv. Füv. 363. 1.) a Ranunculus Ficariát is arannyal versengő fűnek mondja. Ez a tévedés onnan ered, hogy Csapó a Ranunculus Ficanát Chelidonium minus-nak nevezi, de az A. nevet melléje egyáltalán nem idézi. Ellenben Csapó és Benkő az aranyfűvet az aranyvirág mellett is idézik. Melius szerint is a Chelidonium az A. L. Vérehullófű.

  Forrás: Pallas Nagylexikon  Read more: http://www.kislexikon.hu/aranyfu.html#ixzz6SouN5KTI

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A salátaboglárkának is van ilyen népi neve. Mátyus István is így nevezi (1787) a salátaboglárkát. A vérehulló fecskefüvet pedig tényleg nem ajánlott megenni, de a bejegyzés ezt nem is ajánlja.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...