Salátaboglárka (Ranunculus ficaraia), mint levélzöldség, salátanövény bemutatása
Gyakori, vad levélzöldségként használható faj a salátaboglárka. Főként az üde lomberdőkben, leginkább gyertyános-tölgyesekben él. De sokfelé máshol is előfordul félárnyékos, nyirkos erdőkben, ahol a talajt tavasszal nagy tömegben boríthatja; a ligetekben és cserjésekben is megtalálható. Az első tavaszi fajok egyike, nagyon korán már tél végén megjelenik.
Leírása: 5-
Gyűjthető, ehető növényi részek: A fiatal levelek, virágbimbók és mértékkel a fiatal virágok gyűjthetők.
Gyűjtése: Kizárólag virágzás előtt gyűjthetők levelei. A növény idősödő leveleiben a mérgező anyagok egyre nagyobb mennyiségben halmozódnak fel.
Felhasználás: A nagyon fiatal leveleket kora tavasszal nyersen, salátában, szendvicsre vágva, hideg szószba téve ehetjük. Majd a tavasz előrehaladtával inkább már csak főzve, párolva ajánlott levesben, főzelékben elkészíteni leveleit. A bimbókat sós-ecetesen, kapriszerűen is készíthetjük.
Táplálkozási értéke, hatásai: C-vitamin-tartalmú növény, ezért skorbut ellen is fogyasztották régen. Nagy mennyiségben nő, egyszerűen és gyorsan lehet gyűjteni. Mindezek mellett – figyelembe véve, hogy a korai levelekben még kevés a mérgező hatóanyag – volt érdemes egy mérgező nemzetségbe (a boglárkák közé) tartozó faj leveleit is bevonni régen a táplálkozásba.
Figyelem, fontos: A boglárkaféléket a mérgező
protoanemonin tartalmuk miatt általában nem szabad fogyasztani. Egyetlen fogyasztható levelű boglárkafaj a salátabogárka, de az is csak fiatalon. A salátaboglárka valószínűleg azért került be a táplálkozásba, mert jól gyűjthető nagy levelei, tömeges és gyakori megjelenése mellett magas a C-vitamin-tartalma, és segített a C-vitaminhiány miatt kialakuló skorbut legyőzésében. Fontos, hogy tényleg csak a fiatal, virágzás előtt megjelenő leveleket együk salátaként mértékkel vagy nagyobb mennyiségben inkább főzve. Vannak állományok és időszakok, amikor
a virágok nem, vagy alig jelennek meg, így a tövek megöregedhetnek virágzás
nélkül is. Ha a levelek virág nélkül is öregnek látszanak, és már benne járunk
jócskán a tavaszban, akkor inkább ne gyűjtsük, vagy inkább csak főzve ajánlott fogyasztani.
Salátaboglárkások a blogon
Salátaboglárkások a blogon
Én ezt a salátát gyerekkorom óta "kakukksaláta"-ként ismerem, így tanultam a nagymamától. A belőle készült levest meg nem lehet unni, tavasszal mindig rajta volt az otthoni étlapon. A paradicsomlével főzött spenótleveshez hasonlóan főzzük, a belecsobbantott tojás kötelező! :) Nyamm, mennyire finom!
VálaszTörlésAmikor nincs időm sokat szedni, egy maréknyit hamar lekapok, nagyszerű saláta lesz belőle.
Jól hangzik! Hogyan kell elkészíteni a levest? Részletes leírást kaphatunk?
Törlés