Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2015. július 10., péntek

Múltidézés, avagy a planta tea feltámasztása, vagyis szederlevél fermentálás házilag - Az eredmény egy finom, fekete, élvezeti tea

Az 1960-as évekig kapható volt egy a fekete teákra megszólalásig hasonlító tea nálunk, ez volt a planta tea. A csomagolás egyszerű barna papírzacskó volt, felirata szerint "Planta tea, Magyar tea - Mesterségesen ízesített és / festett szederlevél" 
Megjelenésének oka a II. világháború alatt és után erősen hiánycikké vált igazi fekete teák pótlása. De a tea hódított, finom volt, sokan szerették. Koffein, illetve tein tartalma viszont nincs. 

Előállításának pontos módját nem találtam. Ízesíthették, de az egykori csomagoláson jelzett festésnek nem találtam nyomát, az inkább csak a szederlevél fermentálása során átalakult levél átszíneződése lehetett. A fermentált szederlevél ugyanis fekete tea-szerűen barnára festett, és ízben is megszólalásig hasonlított a fekete teákra, azt írják, leginkább az erős grúz teákra. 
 Megpróbáltam  feltámasztani, szerintem igen sikeresen, otthon, házilag ezt a teát. 
A sikeres első kísérlet után megyek is újra gyűjteni, mert olyan finom lett.

Planta tea - fermentált vadszeder levél tea

A feltámasztás lépései:
  
Gyűjtés májustól szeptemberig, mindig a fiatalabb, egészséges leveleket. 
Levelek szártalanítása, aprítása és "megtörése" a sejtek
felszakítása, hogy a levélnedv kicsit előjöjjön, majd fermentálás,
ami valójában nem is igazi mikrobiális erjedés,
csak biokémiai átalakulás, ami után a levelek sötétbarna színre és rózsásnak
jellemezett illatra váltanak. Az illat finom, de nekem nem igazi rózsás

1. Gyűjtés: A fiatalabb egészséges leveleket kell szedni májustól szeptemberig. Gyűjthető fajok: vadon termő erdei szedrek, mint az erdei vagy földi szeder (Rubus fruticosus) és hamvas szeder (Rubus caesius). A kerti, tüskétlen szeder is jó lehet.

2. A szúrós levélnyelek levágása.

(3. Hervasztás - a levelek rövid szárítása - én nem hervasztottam.)

4. A levelek aprítása ollóval vagy deszkán, késsel vágva (én utóbbi módon végeztem).

5. A levelek megtörése, hogy kijöjjön a sejtekből sejtnedv. (Azt írják sodrófával, de próbám szerint azzal egyáltalán nem hatásos, így a befőttes üvegben, amibe első megoldásként fermentálni tettem leveleket, egy vastag fakanál nyelével rétegenként, újra és újra, mintha mozsárban lenne, megtörtem kicsit a leveleket. Legközelebb nem üvegben fogom, hanem egy fazékban.

(6. Fermentálás: Meleg helyre téve elindítani a biokémiai folyamatokat. 50 fokot írnak, van ahol sütőt, van ahol napfényt javasolnak. Mindezt úgy, hogy a leveleket konyharuhába csavarjuk és egy zacskóba tesszük, vagy befőttes üvegbe tesszük a leveleket. Próbáltam a konyharuhás zacskós módszert. Az eredmény, hogy elindult a levelek átalakulása, de kaptam egy fekete konyharuhát is a fehér helyett. Befőttes üvegben nagyon kicsit indult el a levelek átalakulása. Melegítésre a sütőt és napsütést (35 fok volt éppen) is próbáltam. A sütőre nagyon oda kell figyelni (ha nem hőfokszabályozós) és gyorsan túlszáradnak a levelek, de próbálható egy zárt edényben, zacskóban melegíteni leveleket. Közben néha levegőztetni kell, mert oxigén is kell a folyamatokhoz. A napsütés csak igazi kánikulában működhet.)

6. A fermentálásra az én megoldásom: A leveleket egy zománcozott, nagylyukú szűrőtálba tettem, ami pont beleillet egy lábasba. A lábasban kis vizet melegítettem, nem lobogó forróra, csak gőzölősre, úgy 50-60 fokosra. Majd a lábasra rátettem a szűrőtálat a levelekkel, és mindezt egy rozsdamentes fémtállal lefedtem, de zománcozott vagy kerámia is jó, jó azok is jól tartják a meleget. Időnként kézzel átforgattam a leveleket. Amikor kihűlt vagy amikor eszembe jutott, ismét melegítettem a vizet, majd a lángot elzárva, rá a szűrőtálat, és lefedni. Addig ismételtem, míg a levelek szép barnára nem színeződtek, és illatozni kezdtek. A gőz nem ártott, a meleg pedig nem volt túl meleg, nem égtek meg levelek.

7. A fermentált levelek megszárítása. Kiterítve, szellős helyen, nem tűző napon szárítottam.

8. Teafőzés: A tealevelet forró vízbe tettem, fél-egy percig forraltam Forralással-főzéssel lesz olyan erős, mint a fekete teák. Arányok: 2 dl vízhez 1 evőkanál szárított planta tea levelet tettem. Szűrés után kis ülepítés volt szükséges, majd azután szép, tiszta, sötétarany színű teát kaptam.

9. Jól megérdemelt jutalomként (a véráldozatos gyűjtésért, szártalanításért, vagdosásért) a tea elkortyolgatása és a Planta dal meghallgatása

fermentált szederlevelek szárítás után

Érdekességek, források, folyamatok:
   
Planta tea egykori zacskója a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből
Planta dal - a dal Az egy szerelem három éjszakája c. Ránki-Vas-Hubay musical-ből, amiből a dal önálló népszerűségre tett szert, és valójában kifigurázza az akkoriban gyakrabban alkalmazott pótmegoldásokat, mint ezt a pótteát is. De a tea értékeit ez nem csökkentette, sokan szerették, és aki akkor itta, sokszor hiányolja is napjaink teái közül.

A szederlevél gyógyhatásairól és a fermentált földiszeder teáról is írnak itt, a Gyógyszer nélkül.com on
A teákról, tealevél fermentálásról a Wikipédián
A tealevél fermentálásáról még mélyebben
A szederlevél hatóanyagairól Szabó L. Gy nagy összefoglaló gyógynövényes anyagában 891-892 sorszámon

Utólagos kiegészítés:
A saját kísérleteim után - bizonyára nem véletlen - a Nyírvidék egyik 1943-as lapszámában találtam egy cikket Tea-gyár Nagyhalásziban  címmel. Úgy tűnik ott készült vagy ott is a Planta tea. A cikkben egy gyárlátogatás élményeként leírják a szederlevél fermentálását. Azt hiszem teljes telitalálat az én eljárásom:

"Most a szederlevélből készülő tea gyártását figyeljük meg. Hatvan fokos hőségű  teremben  kezdik  a  tealevelek  fermentálását  és  a  síneken  futó  nagy  tálcák  mindig  kisebb  hőfokú  terembe mennek  át.  A  meleg  áramlását  a  gépenergiát sajátos  gőzgép  biztosítja  és  egy  kiló  szén fogyasztással  három   kiló   nyersanyagot pároltat  le. A fermentálás  útján a levelek pórusa kitágul, a  kellemetlen-,   csípős  anyagok eltávoznak,  majd  a  sejtek  megnyílása  lehetővé  teszi  az  illő  olajok és zamatos nedvek  kicsapódását.  Huszonnégy óriási melegítő rothasztja a leveleket, amelyek a fermentálás után a szitálóba, majd a festő eljárás alá kerülnek. Az  ízes,  zamatos magyar tea ízléses csomagolásban, mint  a  hírneves Plantaroma-tea  kerül  innen a forgalomba." 


földi szeder (Rubus fruticosus)
hamvas szeder (Rubus caesius)

5 megjegyzés:

 1. Hú, ez nagyon érdekes! A földi szeder alatt a gyalogszedret érted? És szerinted fermentálás közben nem tesz rosszat, hogy fémmel érintkezik a szederlevél?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom mit hívsz gyalogszedernek. Ez a fermentálás nem savas, nem lúgos, kevesebb hatása van az edényekre, mint a sütésnek-főzésnek. Biztos, hogy semmi rosszat nem tesz a zománcos és rozsdamentes edénnyel érintkezés.

   Törlés
  2. Köszi szépen! A gyalogszeder az, amelyik nem fut, hanem alacsony növésű, kicsi bokor. Találtam egy ilyen ismertetőt közben, szóval a földi meg a gyalog ugyanaz. :-)
   http://www.c3.hu/~nyelvor/period/1373/137307.pdf

   Amelyik fut, azt nálunk víziszedernek hívják az öregek. :-)

   Törlés
 2. És ha kihűlő félben lévő kemencébe tenném?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...