Múltidézés, avagy a plantatea feltámasztása, vagyis szederlevél fermentálás házilag - Az eredmény egy finom, fekete, élvezeti tea
Szederlevélből teát kétféle módon lehet készíteni. Egyik módszre, ha az egészséges, ép szederleveleket megszártíva és összetörve vagy összevágva és megszárítva és aztán megszárítva használjuk teafűként.
Másik módszer egy aroma előcsalogatás, amit résztesen alább írtam le.
Első módszerrel egy gyengébb gyógnyövénytea jellegű de finom teát kapnk, míg a második módszerrel egy aranyló fekete teát.
Az 1970-as évekig kapható volt egy, a fekete teákra megszólalásig hasonlító tea nálunk, ez volt a plantatea. A csomagolás egyszerű barna papírzacskó volt, felirata szerint "Planta magyar tea - Mesterségesen ízesített és / festett szederlevél"
Megjelenésének oka a II. világháború alatt és után erősen hiánycikké vált igazi fekete teák pótlása. De a plantatea hódított, finom volt, sokan szerették. Koffein, illetve tein tartalma viszont nincs, tehát nincs élénkítő hatása.
Előállításának pontos módját nem találtam. Ízesíthették, de az egykori csomagoláson jelzett festésnek nem találtam nyomát, az inkább csak a szederlevél fermentálása során átalakult levél átszíneződése lehetett. A fermentált szederlevél ugyanis fekete tea-szerűen barnára festett, és ízben is megszólalásig hasonlított a fekete teákra, azt írják, leginkább az erős grúz teákra.
Megpróbáltam feltámasztani otthon házilag - szerintem igen sikeresen - ezt a teát.
Továbbiak a képek alatt
|
A feltámasztás lépései:
Gyűjtés májustól szeptemberig, mindig a fiatalabb, egészséges leveleket. |
1. Gyűjtés: A fiatalabb egészséges leveleket kell szedni májustól szeptemberig. Gyűjthető fajok: vadon termő erdei szedrek, mint az erdei vagy földi szeder (Rubus fruticosus) és a hamvas szeder (Rubus caesius), vadon termő szamócák levele, vad málna levele. A kerti szamóca és a termesztett tüskétlen szeder vagy málna levele is jó lehet. (Én földi szeder leveléből készítem, mert az van a közelünkben sok és mindig találok friss, fiatal, nem rágott, nem gombás, nem beteg leveleket.) Nagyjából ugyanott szedem mindig, ezáltal vissza is metszem ez egyébként elburjánzó szederbokrokat)
2. A szúrós levélnyelek levágása.
3. Hervasztás - a levelek rövid szárítása - én nem feltétlenül hervasztottam mindig.
4. Apróra vágás: A levelek aprítása ollóval vagy deszkán, késsel vágva (én utóbbi módon végzem).
5. A levelek megtörése, hogy kijöjjön a sejtekből a sejtnedv: egy nagy, nem törékeny edényben sodrófa végével töröm meg rétegenként kissé a leveleket.
6. A fermentálás (nem igazi) során az illatanyagok ízanyagok átalakítása: a leveleket egy zománcozott, nagyobb lyukú szűrőtálba teszem, ami pont beleillik egy lábasba. A lábasban kis vizet melegítetek, nem lobogó forróra, csak gőzölősre. Majd a lábasra ráteszem a szűrőtálat a levelekkel, és mindezt egy rozsdamentes fémtállal lefedem (zománcozott vagy kerámia tál is is jó, ami jól tartja a meleget). Ha már jól gőzöl a víz, elzárom a lángot. Időnként kézzel vagy kanállal átforgatom a leveleket. Amikor már nem gőzöl a víz, ismét melegítem, majd ismét elzárom a lángot. Addig ismétlem, míg a levelek szép barnára nem színeződtek, és illatozni kezdtek (Az illat nagyon jellegzetes kicsit mézes, finom). A gőz nem árt a leveleknek, de a meleg nem lehet túl meleg, nem szabad, hogy megfőjenek levelek.
7. Szárítás: A fermentált levelek megszárítása: kiterítve, szellős helyen, nem tűző napon szárítom.
8. Érlelés: a megszárított leveleket több hétre vagy több hónapra is egy zárt üvegben sötét helyre teszem, érlelem.
9. Teafőzés: A tealevelet általában elég csak forrázni, de ha úgy nem adják a megfelelő teaminőséget, akkor fél-egy percig forralom. Forralással-főzéssel lesz olyan erős, mint a fekete teák. Arányok: 2 dl vízhez 1 evőkanál szárított plantatea levél. Szűrés után kis ülepítés is szükséges lehet, majd azután szép, tiszta, sötét-arany színű teát kapunk.
10. A megérdemelt jutalom: Jól megérdemelt jutalomként (a véráldozatos gyűjtésért, szártalanításért, vagdosásért és türelmes érlelésért) a tea elkortyolgatása és a Plantadal meghallgatása, miközben aromaterápiaként néha beleszagolgathatunk a teás dobozba a mennyeien illatos teánkba.
fermentált szederlevelek szárítás után |
Érdekességek, források, folyamatok:
Planta tea egykori zacskója a Kiscelli Múzeum gyűjteményéből |
A szederlevél gyógyhatásairól és a fermentált földiszeder teáról is írnak itt, a Gyógyszer nélkül.com on
A teákról, tealevél fermentálásról a Wikipédián
A tealevél fermentálásáról még mélyebben
A szederlevél hatóanyagairól Szabó L. Gy nagy összefoglaló gyógynövényes anyagában 891-892 sorszámon
Utólagos kiegészítés:
A saját kísérleteim után - bizonyára nem véletlen - a Nyírvidék egyik 1943-as lapszámában találtam egy cikket Tea-gyár Nagyhalászban címmel. Úgy tűnik, ott készült vagy ott is a Plantatea. A cikkben egy gyárlátogatás élményeként leírják a szederlevél fermentálását. Azt hiszem teljes telitalálat az én eljárásom:
"Most a szederlevélből készülő tea gyártását figyeljük meg. Hatvan fokos hőségű teremben
kezdik a tealevelek
fermentálását és a
síneken futó nagy
tálcák mindig kisebb
hőfokú terembe mennek át.
A meleg áramlását
a gépenergiát sajátos gőzgép
biztosítja és egy
kiló szén fogyasztással három
kiló nyersanyagot pároltat le. A fermentálás útján a levelek pórusa kitágul,
a kellemetlen-, csípős
anyagok eltávoznak,
majd a sejtek
megnyílása lehetővé teszi
az illó olajok és zamatos nedvek kicsapódását.
Huszonnégy óriási melegítő rothasztja a leveleket, amelyek a fermentálás
után a szitálóba, majd a festő eljárás alá kerülnek. Az ízes, zamatos magyar tea ízléses csomagolásban, mint a
hírneves Plantaroma-tea
kerül innen a forgalomba."
földi szeder (Rubus fruticosus) |
hamvas szeder (Rubus caesius) |
Hú, ez nagyon érdekes! A földi szeder alatt a gyalogszedret érted? És szerinted fermentálás közben nem tesz rosszat, hogy fémmel érintkezik a szederlevél?
VálaszTörlésNem tudom mit hívsz gyalogszedernek. Ez a fermentálás nem savas, nem lúgos, kevesebb hatása van az edényekre, mint a sütésnek-főzésnek. Biztos, hogy semmi rosszat nem tesz a zománcos és rozsdamentes edénnyel érintkezés.
TörlésKöszi szépen! A gyalogszeder az, amelyik nem fut, hanem alacsony növésű, kicsi bokor. Találtam egy ilyen ismertetőt közben, szóval a földi meg a gyalog ugyanaz. :-)
Törléshttp://www.c3.hu/~nyelvor/period/1373/137307.pdf
Amelyik fut, azt nálunk víziszedernek hívják az öregek. :-)
És ha kihűlő félben lévő kemencébe tenném?
VálaszTörléspárás meleg kell
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésReg nem ittam ezt a teat. Nagymamam keszitette minden reggel. Kimondhatatlanul finom az ize! Koszonom, hogy elerhetove tetted es a sok informaciot!
VálaszTörlésKedves Tünde! Örülök!
TörlésNa,erre rámegyek. :) Csak nem tudom, hol szárítsam...vajon legkisebb fokozaton, 50 fokon, nyitott sütőajtónál jó lehet?
VálaszTörlésÉn csak a síma tasakos szárított szederlevélből csinálom a teát. Kiválló!!!
VálaszTörlés