Már gyűjthető a komlóhajtás

Már szépen hajt a komló. Kellemes, nem keserű ízű hajtásaiból csak úgy, kint az erdőben is lehet csemegézni, de párolva, leginkább talán komlóspárgaként ismert felhasználása.

A komló (Humulus lupulus) jellegzetes, magasra kúszó növény, hajtásai balra csavarodnak (mint ehető vadnövény részletes bemutatása ide kattintva olvasható). Levelei háromkaréjúak (a legfelső, legfiatalabbakat kivéve), hegyes csúcsúak, érdes tapintásúak. A kifejlett növény felismerése nem nehéz, hozzá hasonló nincs. Kétlaki növény, vagyis a termős és porzós virágok külön növényen vannak. A termős növény tobozvirágzata igen jellegzetes. De vigyázat vannak mérgező kúszó növények, a fiatal hajtásokat is (amiket fogyasztani lehet) biztosan ismerjük fel. Sokfelé előfordul, elsősorban nedvesebb élőhelyeken. A bolygatást is elviseli, elhanyagoltabb szőlőskertekben, gyümölcsösökben is jól érzi magát.



Fiatal hajtásai salátának, más vad vagy kerti zöldséggel keverve, főzeléknek, párolva "komlóspárgának" használhatók. Később tobozai különleges fűszerport is szolgáltatnak. Gyógynövényként már a rómaik használták, a sört azonban a finneknek köszönhetjük belőle. A vadkomló fiatal hajtásából, a komlójövésekből Erdélyben levest, főzeléket készítettek. A komló hegy salátát pedig már a 16. századi erdélyi fejedelmi szakácskönyv is említi.



Komló (Humulus lupulus) hajtásai. Felhasználni a
levéltelen hajtásvégeket lehet spárgaszerűen,
de a fiatal levelek is fogyaszthatók

Receptek Radics László: Ételek erdő mező növényeiből c. könyvéből:

Komló spárga módra: A komlóhajtásokat (250 g) megtisztítjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. ízlés szerinti fűszeres mártással és kevés citromlével leöntve fogyasztjuk.

Komlóhajtás kucsmagombával: A komlóhajtásokat (500 g) 3 cm-es darabokra vágjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. A kucsmagombát (200 g) vajon megpároljuk, hozzáadjuk a komlóhajtásokat. ízlés szerint pikánsán fűszerezzük. Világos rántást készítünk, húslével felöntjük, simára keverjük. A komlóhajtást és a kucsmagombát ebben a lében felfőzzzük, besűrítjük. Főtt marhahúshoz fogyasztjuk.

Komlóhajtás bajor módra: 500 g komlóhajtást megtisztítunk, megmosunk, ecettel savanyított sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, besamelmártással és vajjal összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, csipetnyi cukorral és jó adag összevágott petrezselyemmel fűszerezzük.

Komlóhajtás fészekben: A hajtásokat (kb. 100 g) citromos, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, besamelmártásban megforgatjuk. Kenyérszeleteket pirítunk, a spárgadarabokat rájuk helyezzük és minden kenyérszeletet egy tükörtojással borítunk be.

Komlócsíra-főzelék: A fiatal, zsenge komlócsírákat (fiatal komlóhajtásokat) megmossuk, megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lobogó, forró vízben puhára főzzük, szitán lecsepegtetjük. Vékony besamelmártással leöntjük, felfőzzük. Tükörtojáshoz, főtt tyúkhoz vagy főtt marhahúshoz kiváló körítés.

Sült komlócsíra: A zsenge komlóhajtásokat megtisztítjuk, megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk, sós citromos lében 20 percig pácoljuk, lecsepegtetjük, kelt fánktésztával burkoljuk és forró zsírban kisütjük.

Komlócsíra-saláta: A fiatal hajtásokat apró darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Szitán leszűrjük, lecsepegtetjük, sóval, borssal, olajjal, ecettel, csipet rozmaringgal, ízlés szerinti szurokfűvel salátaöntetet készítünk; a komlócsírával összekeverjük, 10-15 percig érni hagyjuk.

Komlóhajtás-saláta: A komlóhajtásokat sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, ízlés szerint fűszerezett majonézzel leöntjük vagy saját készítésű salátaöntettel ízesítjük.

Komlócsíra-saláta melegen: A komlócsírát (200 g) sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, hideg vízzel hirtelen lehűtjük. Lábasban vajat olvasztunk, sóval, borssal, néhány kanál borecettel ízesítjük, ebben puhára pároljuk a csírát. Végül a salátához adunk két tojássárgáját, s ezzel jól összekeverjük.

Mézsör: Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.

Sör: 2 kg malátát 3 l forró vízben feloldunk, ezzel egy időben másik 3 l vízben 15-20 g komlótermést fél óra hosszat főzünk, leszűrjük és hozzáadjuk a maláta főzetéhez. 15 l-es üvegballonba töltjük, hozzáöntünk még 4 l vizet. 2 és fél csomag pékélesztőt feloldunk egy pohárnyi langyos vízben, és a ballonba öntjük. A kotyogóval lezárt ballon tartalmát 3-4 napig 20-24 °C-os helyiségben forrni hagyjuk. Ha az erjedés lelassult vagy megállt, üvegekbe fejtjük a sört, hűtve azonnal, vagy csatos üvegekben hűtőszekrényben tárolva néhány napig fogyaszthatjuk.

Komló a Naspolyakonyhán - blogajánló
Komlóleves Gerdinél, köszönöm, hogy elküldte!

Megjegyzések

  1. Mi minden tavasszal szedtünk komlót, ezt a régi szokást megtartottam. Levest főzök belőle, tavaszonként 1-2 alkalommal, míg friss a hajtás. A recept megtalálható a blogomon (eztobbminthaz.blogspot.com/2012/05/komloleves.html). A recept erdélyi, én a Szilágyság szülötte vagyok. Ott inkább természetközelben éltek az emberek, innen szívtam magamba az erdő-mező kincseinek ismeretét.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, ezt ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  3. Kb hány cm-es darab a hajtáscsúcson, ami még nem túl kemény vagy rágós?
    Leszedhetem akár egy méteres, hosszú hajtás felső X cm-jét is, vagy csak a tényleg pici, éppen kibújó föld feletti .... (10?) cm az ehető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fajleírásos linkben ez korrektül ott van... Köszönöm.

      Törlés
  4. Gazdag Péter Medde2024. március 13. 12:40

    Régóta van a kertünkben, de ma kipróbálom több féle módon is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések