Tejsavasan savanyított komlóhajtás, vagyis kovászos, kovász nélküli komlóspárga

Rögtön magyarázat is, hiszen ez a kovászos azért nem kovászos zöldség, mert nem kenyérrel indítva érlelődik, de a savanyodás hasonló, mint a jól ismert kovászos uborkánál. Jó ideje már nem kovásszal vagyis nem kenyérrel és nem burgonyával indítva savanyítok, mert így jobban, tovább eltarthatók a zöldségek, és ugyanolyan finomak. 


Fermentálási lázban egyre több zöldséget, gyümölcsöt próbálok ki tejsavasanszénsavasan vagy akár ecetesen erjesztve. Most a tavaszi vadzöldségek is sorra kerültek. Készítettem tejsavasan erjesztett  komlóhajtást és savanyított vegyes levélzöldség keveréketAz erjedés gyorsabb elindulása érdekében egy már kész, tejsavasan erjesztett zöldség levével érdemes beoltani a sós levet, vagyis áttelepíteni egy kis tejsavbaktérium kultúrát. Különösen abból érdemes telepíteni, amelyik zöldségünk nagyon finom, jó ízű, mert akkor annak a baci összetételével jó eséllyel ismét finom savanyúság érik. Akinek ilyen még nincs, ne csüggedjen mert az erjedés magától is elindul.


Így készült: komlóhajtást alaposan megmostam, majd felforralt és lehűtött, sós vízzel öntöttem le. A só és a víz aránya: 1l víz / 2 dkg (1 ek) só. Az erjedés gyorsítása érdekében egy saját erjesztésű savanyított káposzta levéből adtam néhány kanállal minden üveghez, majd lezárva melegen, 20-22 fokon tartottam az üvegeket. Az erjedés már a második napon megindult és 5-6 nap után már nem sós, hanem savanykás volt a lé, és a komlóspárga is kissé puhult, de nem puhult meg túlságosan. A kis horgas szőrei  - amik miatt nyersen irritáló lehet a torkunknak - megpuhultak, már nem ingerelnek köhögésre. Ezután hidegre tettem az üvegeket, ahol még tovább érnek. A lé bőven van rajta, ami érdekes, finom fűszeres ízű lett, semmihez nem tudom hasonlítani, de lehűtve jó belőle kortyolni. 

Mire lesz jó? Finom savanyúság, főként salátákba, mással vegyesen keverve lesz nagyobb élmény enni. Már csak azért is így, mert nyersen érdemes használni, hogy a tejsavas erjedés során keletkező, szervezetünkre jótékony hatású mikrobák élve maradjanak benne fogyasztásig.  Levét érdemes bőre hagyni, mert nagyon jó ízű, üdítő ital. 

Én a komlót folyamatosan gyűjtöttem hozzá, mikor ráértem és találtam, így a már erjedésnek indult üvegeket folyamatosan friss komlóval egészítettem ki. Így is nagyszerűen működtek, nem romlottak meg. Kóstolás után, ha elég savanyúnak érezzük fogyasztható, de két hét után már biztosan. 

  
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések