Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 22., vasárnap

Medvehagyma ecet és vadsnidling ecet

Fűszeres ecetet készíthetünk sokféle fűszerrel, pl. tárkonnyal, medvehagymával, vadsnidlinggel, amit sokan gyűjtenek, és a piacokon is kapható. Enyhén fokhagyma ízű.

Medvehagymaecet, ill. medvehagymás fehérborecet
már leszűrve medvehagyma virággal és levéllel díszítve.
Mellette a készülő vad snidlinges ecet
(remélem ki tudom majd varázsolni a díszítést az üvegől)
Elkészítés egyszerű. Kell hozzá ecet, jobb a nem szintetikus, pl. a fehérborecet, almaecet. Én 6 % os fehérborecetet használtam. Érlelni kis, szélesszájú befőttesüvegbe (hogy a fűszernövényeket ki tudjam venni majd az üvegből) tettem a fűszernek szánt medvehagymát, kb. 10 levelet összetépkedve, és egy másikba a vad snidlinget.  Feltöltöttem ecettel, és mivel éppen volt itthon, három-három kanálnyi muskotályos fehérbort is tettem mindegyikhez kísérlet képpen. Két három hétig, néha megrázva érlelődik, majd leszűrhető, és betölthető szűk szájú üvegbe, de maradhat is a befőttesüvegekben felhasználásig. 

A természetes erjesztésű és további fűszerecetekről itt bővebben Készül a vad snidlinges és medvehagymás ecet

2 megjegyzés:

  1. Most jövök rá, a vadsnidlingnek utánakeresve, hogy nálunk nő ilyen a csatiparton egészen sok. Tavaly szemeztem is vele, leszedjem-e, vagy sem, de mivel nincs egy tisztességes és mindenre kiterjedő növényhatározóm, inkább nem kísérleteztem az ismeretlennel. Csak abban voltam biztos, hogy hagymaféle. Akkor is szedhető-ehető még, amikor már látszanak a virágfejek? Amíg csak ismerkedőben vagyok vele, addig jobb biztosra menni a felismerésben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, ha már virágozni kezd, meg kell kóstolni. Egyéni ízlés kérdése. A legtöbb ehető faj fiatalon vagy a fiatal leveleit szedve jó. A hagymák nem válnak ehetetlenné virágzáskor sem, csak már nem igazán finomak. A vadsindling fiatalon is elég rostos, de fűszernek, pl. ecetbe virágzáskor is biztosan jó.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...