Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 17., kedd

Csalános rakott karfiol bulgurral


Ismét csalán (és ha van, medvehagyma). 

Csalános-medvehagymás, rakott karfiol bulgurral

Hozzávalók:

Fél, közepes karfiol rózsákra szedve, sós vízben roppanósra főzve, majd apróra vágva,
kb. 10 dkg darált hús sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával fűszerezve,
4-6 ek bulgur.

A szószhoz:
30-40 db csalánhajtás (fiatal friss hajtás vagy csak a hajtás legfelső, pár leve, mert az öreg levelek rossz ízűek), 2-3 gerezd nagyobb fokhagyma vagy 10-15 db medvehagymalevél apróra vágva, 3 kanál vajas olajon megpárolva, 1 pohár tejföl, kb. 1 dl tej, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, mindezt összekeverem.

Kivajazott jénaiban (vagy kerámiaedényben) rétegeztem a fentieket következőképp:
1 réteg karfiol, 2 kanál száraz, nagyméretű bulgur, nyersen rászórva, 1 réteg szósz, 1 réteg fűszeres darált hús, 2 kanál bulgur, 1 réteg karfiol, ismételve, amíg el nem fogynak. Tetejére a maradék szósz, szalonna darabkák, kiskanálnyi tejfölpöttyök, reszelt kemény sajt, füstölt is jó, majd pár darab szalonnakocka vagy vajdarabka. A bulgur és a hús megpuhul, ill. megsül a sütőben. A karfiolt kell egy kicsit előfőzni. A hús kihagyható vagy helyettesíthető pl. tojással. Ha néhány kanálnyinál több bulgur kerül bele, akkor a folyadékot is növelni kell.

4 megjegyzés:

  1. Ez naggggyon jól hangzik! Kuszkusz van itthon, de az nagyon hasonló, azt hiszem ki is próbálom!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a bulgurt és a medvehagymát és a karfiolt is. A csalánhoz csak teaként volt szerencsém, bár ismertem egy-két elkészítési módját, de még soha nem ettem. Addig nem nyugszom, amig valami csalánosat nem készítek az elkövetkező napokban, annyi jó recepted van!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már alig várom, hogy készíts valami csalánosat! Kíváncsi vagyok rá, mert méltatlanul elhanyagoljuk a csalánt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...