2012. április 17., kedd

Csalános rakott karfiol bulgurral


Ismét csalán (és ha van medvehagyma). 

Csalános-medvehagymás, rakott karfiol bulgurral

Hozzávalók:

Fél, közepes karfiol rózsákra szedve, sós vízben roppanósra főzve, majd apróra vágva,
kb. 10 dkg darálthús sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával fűszerezve,
4-6 ek bulgur.
A szószhoz:
30-40 db csalánhajtás (fiatal friss hajtás vagy csak a hajtás legfelső, pár leve, mert az öreg levelek rossz ízűek), 2-3 gerezd nagyobb fokhagyma vagy 10-15 db medvehagymalevél apróra vágva, 3 kanál vajas olajon megpárolva, 1 pohár tejföl, kb. 1 dl tej, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, mindezt összekeverem.

Kivajazott jénaiban (vagy kerámiaedényben) rétegeztem a fentieket következőképp:
1 réteg karfiol, 2 kanál száraz, nagyméretű bulgur, nyersen rászórva, 1 réteg szósz, 1 réteg fűszeres darált hús, 2 kanál bulgur, 1 réteg karfiol, ismételve, amíg el nem fogynak. Tetejére a maradék szósz, szalonna darabkák, kiskanálnyi tejfölpöttyök, reszelt kemény sajt, füstölt is jó, majd pár darab szalonnakocka vagy vajdarabka. A bulgur és a hús megpuhul, ill. megsül a sütőben. A karfiolt kell egy kicsit előfőzni. A hús kihagyható vagy helyettesíthető pl. tojással. Ha néhány kanálnyinál több bulgur kerül bele, akkor a folyadékot is növelni kell.

4 megjegyzés:

  1. Ez naggggyon jól hangzik! Kuszkusz van itthon, de az nagyon hasonló, azt hiszem ki is próbálom!! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a bulgurt és a medvehagymát és a karfiolt is. A csalánhoz csak teaként volt szerencsém, bár ismertem egy-két elkészítési módját, de még soha nem ettem. Addig nem nyugszom, amig valami csalánosat nem készítek az elkövetkező napokban, annyi jó recepted van!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már alig várom, hogy készíts valami csalánosat! Kíváncsi vagyok rá, mert méltatlanul elhanyagoljuk a csalánt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...