Csalános rakott karfiol bulgurral
Ismét csalán (és ha van, medvehagyma).
Csalános-medvehagymás, rakott karfiol bulgurral |
Hozzávalók:
- fél, közepes karfiol rózsákra szedve, sós vízben roppanósra főzve, majd apróra vágva
- 10 dkg darált hús sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával fűszerezve, előzetesen serpenyőben kis olajban lesütve.
- 4-6 ek bulgur.
- a szószhoz: Csalánhajtáscsús (fiatal friss hajtás vagy csak a hajtás legfelső, pár levele) 1 jó tálnyi, 2-3 gerezd fokhagyma vagy 10-15 db medvehagymalevél apróra vágva, 3 kanál vajas olajon megpárolva, 1 kis pohár tejföl, kb. 1 dl tej, 2 tojás, só, bors ízlés szerint. A csalánhajtásokat előzetesen blansíroztam, közben picit, 1 percet főztem is, majd a szósz hozzávalóit összekevertem (majd a sütőben sül meg)
Kivajazott jénaiban vagy kerámiaedényben rétegeztem a fentieket következőképp:
1 réteg karfiol, 2 kanál száraz, nagyméretű bulgur, nyersen rászórva, 1 réteg szósz, 1 réteg fűszeres sült darált hús, 2 kanál bulgur, 1 réteg karfiol, ismételve, amíg el nem fogynak. Tetejére a maradék szósz, szalonna darabkák, kiskanálnyi tejfölpöttyök, reszelt kemény sajt, füstölt is jó, majd pár darab szalonnakocka vagy vajdarabka.
Sütőben sül, míg a sajt a tetején megsül.
Ez naggggyon jól hangzik! Kuszkusz van itthon, de az nagyon hasonló, azt hiszem ki is próbálom!! :-)
VálaszTörlésZsuzsa! Jó étvágyat hozzá!
VálaszTörlésNagyon szeretem a bulgurt és a medvehagymát és a karfiolt is. A csalánhoz csak teaként volt szerencsém, bár ismertem egy-két elkészítési módját, de még soha nem ettem. Addig nem nyugszom, amig valami csalánosat nem készítek az elkövetkező napokban, annyi jó recepted van!:)
VálaszTörlésMár alig várom, hogy készíts valami csalánosat! Kíváncsi vagyok rá, mert méltatlanul elhanyagoljuk a csalánt!
Törlés