Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 5., csütörtök

Zöld csütörtöki vadzöld vacsora

Juhtúrós medvehagymás palacsinta, vad levélzöldséges sajtszósszal, pikáns medvehagymabimbóval. Remélem elég zöld és elég vad!


A két tojásból bekevert palacsintatésztába, 3 teáskanál előzetesen hidegen sajtolt olajban, botmixerrel pépesített medvehagymát tettem. A palacsintákat megsütöttem. A felső, másodszorra sütött oldala lesz szép zöld a palacsintáknak. Megtöltöttem tejföllel kikevert juhtúróval. Néhány csalánhajtást, vadsnidlinget és néhány levél medvehagymát, pici olajon megpároltam, botmixerrel tejföllel és kevés kemény füstölt sajttal kikevertem, ez lett a szósz. Majd az egészet tálaláskor, pár napja előkészített sós-savanyú, pikáns medvehagyma bimbókkal megszórtam. Ehhez a medvehagymabimbókat 1-2 napra alaposan besózva, a sóban hagytam, majd 1-2 napra ecetes, fűszeres (őrölt bors, őrölt babérlevél) keverékben, pici olajjal, áztattam. Ebből csak picit lehet enni "fűszerként", mert intenzíven sós és savanyú no és medvehagyma, de jó itt-ott ráharapni.

A húsvéti ünnepeket megelőző, úgynevezett nagyhét legfontosabb napjai a nagycsütörtök, a nagypéntek és a nagyszombat. Nagycsütörtökön elhallgatnak a harangok, „a harangok Rómába mennek", s legközelebb csak nagyszombaton szólalnak meg újra. Nagycsütörtököt zöldcsütörtöknek is nevezték, sokfelé friss sóskát, spenótot, vagy éppen csalánt főztek, s az a hiedelem járta, hogy így jobb lesz a termés. A csirkéket is friss zölddel etették.

A zöld csütörtökhöz, nagy csütörtökhöz a népi vallásosságban étkezési szokások is kapcsolódnak. A böjtnek ezen a napján zöld ételeket fogyasztottak, olyan növényekből főzve, amik már frissen szedhetők ilyenkor. A kertekben nem sok minden volt még, ezért vad növényeket is felhasználtak. Csalánt, saláta növényeket, mint a madársalátát vagy salátaboglárkát. Ma már a sóska, spenót váltotta fel a vad növényeket.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szimpi vacsoraötlet!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Zsuzsa! Én pedig most igyekszem megsütni a mogyorós ribizlis sütidet! A.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó ez a recept, szerintem holnap kipróbálom:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...