Csipkepraktikák
Csipkebogyós praktikák, avagy hasznosságok a csipkebogyó gyűjtéséhez, feldolgozásához
 Hogyan szedem? 
Utóérlelés:
Piros, de még kemény csipkéből készíthető:
 Érett piros csipkéből készíthető:
Mire kell figyelni még ?
Kézzel. Egyik kéz feszíti az ágat (erre nem árt egy kesztyű), másik kézzel gyorsan le lehet kapkodni egyenként a csipkéket egy derékra kötött szüttyőbe. 
Ősztől tavaszig 
 Ha piros már, de még kemény, akkor is több módon lehet használni, és a kemény csipke utóérik leszedés után is. Éretten szedve pedig még jobb lekvárnak és másnak is. 
Ha egyszerre nincs időm sokat szedni, akkor kis adagokban, utóérlelés után megtisztítom a két végétől és fagyasztóba teszem.  Aztán, ha több kis adag összegyűlt, egyszerre megfőzöm.  
Ha még nem minden csipke érett és vegyesen szedem a keményet és a puhát, akkor utóérlelem, kiterítem úgy, hogy csak kevéssé fedjék egymást a termések, vagy még jobb, ha alma fölé teszem egy légáteresztő hálóban, lazán. 
- Sőt! Abból kell készíteni a csipketeát. Hogyan? Én két végét levágva szárítom, ha megszáradt, megroppantom. Aztán hidegen, hosszan áztatva vagy akár forrázva (nem lesz baja a C-vitaminnak) is lehet belőle teát készíteni. Van aki áztatás után leszűrve még felfőzi a már kiázott csiokebogyóat és a főzetet hozzáönti a hidege áztatotthoz. Van, aki szárítás előttt kitisztítja a magoktól és a szőröktől is a csipkebogyókat.  
- készülhet hideg csipkevíz 
- A nem csontkemények belül is megtisztítva tehetők csipkebogyós káposztába savanyításkor. 
- a frissen megszárított, szép piros, nem besötétedett csipkebogyóból lehet próbálkozni csipkebogyóliszt készítésével is. 
- csipkelekvár, - csipkeszörp, - csipkeöntet, - csipkebogyóbőr, - csipkebogyós porcukor, - csipkemáz, - csipketurmix-ital hidegen, késes turmix-szal, majd jól átszűrve, - csipkebogyó-szirup, - csipkepezsgő, erjesztett, - pezsgős csipkeital, - fűszer - csipkebogyóecet (erjesztve) , - csipkebogyós ecet (csipkével ágyazott kész ecet), - csipkelikőr, - csipkés ágyaspálinka, - csipkebogyós bor, - csipkecibere, - csipkepuding
Lehet penészes és kukacos is a csipke
- fekete penészes lehet a két vége, ezt mosás után le lehet vágni.  
- kukacos is lehet egyes években, sajnos ilyenkor egyenként át kell nézni, és ami gyanúsan az, kidobni.
- A teának kiáztatott csipkebogyót még érdemes fagyasztóba tenni és aztán majd hozzácsapni a lekvárnak valókhoz.
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
![]()  | 
| csipkeital | 
![]()  | 
| csipkelekvár indul | 
![]()  | 
| aki magoz, nem irigylem | 
Továbbiak az Erdőkóstoló Facebook oldalán is
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.







Megjegyzések
Megjegyzés küldése