Csipkepraktikák

Csipkebogyó praktikák, avagy hasznosságok a csipkebogyó gyűjtéséhez, feldolgozásához


🍂 Hogyan szedem?
Kézzel. Egyik kéz feszíti az ágat (erre nem árt egy kesztyű), másik kézzel gyorsan le lehet kapkodni egyenként a csipkéket egy derékra kötött szüttyőbe.
🍂Mikor szedem?
Ősztől tavaszig 🙂 Ha piros már, de még kemény, akkor is több módon lehet használni, és a kemény csipke utóérik leszedés után is. Éretten szedve pedig még jobb lekvárnak és másnak is.
Ha egyszerre nincs időm sokat szedni, akkor kis adagokban, utóérlelés után megtisztítom a két végétől és fagyasztóba teszem. Aztán, ha több kis adag összegyűlt, egyszerre megfőzöm.
🍂Utóérlelés:
Ha még nem minden csipke érett és vegyesen szedem a keményet és a puhát, akkor utóérlelem, kiterítem úgy, hogy csak kevéssé fedjék egymást a termések, vagy még jobb, ha alma fölé teszem egy légáteresztő hálóban, lazán.
🍂Piros, de még kemény csipkéből készíthető:
- Sőt! Abból kell készíteni a csipketeát. Hogyan? Én két végét levágva szárítom, ha megszáradt, megroppantom. Aztán hidegen, hosszan áztatva vagy akár forrázva (nem lesz baja a C-vitaminnak) is lehet belőle teát készíteni. Van, aki kitisztítja a magoktól és a szőröktől is.
- készülhet hideg csipkevíz
- A nem csontkemények belül is megtisztítva tehetők csipkebogyós káposztába savanyításkor.
- a frissen megszárított, szép piros, nem besötétedett csipkebogyóból lehet próbálkozni csipkebogyóliszt készítésével is.
🍂 Érett piros csipkéből készíthető:
- csipkelekvár, - csipkeszörp, - csipkeöntet, - csipkebogyóbőr, - csipkebogyós porcukor, - csipkemáz, - csipketurmix-ital hidegen, késes turmix-szal, majd jól átszűrve, - csipkebogyó-szirup, - csipkepezsgő, erjesztett, - pezsgős csipkeital, - fűszer - csipkebogyóecet (erjesztve) , - csipkebogyós ecet (csipkével ágyazott kész ecet), - csipkelikőr, - csipkés ágyaspálinka, - csipkebogyós bor, - csipkecibere, - csipkepuding
🍂Mire kell figyelni még ?
Lehet penészes és kukacos is a csipke
- fekete penészes lehet a két vége, ezt mosás után le lehet vágni.
- kukacos is lehet egyes években, sajnos ilyenkor egyenként át kell nézni, és ami gyanúsan az, kidobni.
- A teának kiáztatott csipkebogyót még érdemes fagyasztóba tenni és aztán majd hozzácsapni a lekvárnak valókhoz.


csipkeital


csipkelekvár indul
aki magoz, nem irigylem 


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések