Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 29., vasárnap

Mentás galagonyavirág ital galagonyavirág gyűjtés idején

A galagonya a "modern ember gyógyszere", a "szív karbantartója", a "szív kenyere" szokták mondani. 
  
A galagonya tea íze nem a legjobb, ezért mentával kombináltam. A frissen szedett rövidhajtásokat és ugyanannyi friss mentát leforráztam, majd egy negyed óra  múlva leszűrtem. Még melegen, de nem forrón ízesítettem mézzel, citrommal, majd lehűtöttem. 

Akinek ízlik, mehet gyűjteni galagonyavirágot, illetve hajtást, hiszen a rövid, nem fás, virágos, leveles hajtásokat kell gyűjteni és szárítani teának is. Nálunk már javában virágzik, fehérbe öltöztek a galagonyabokrok, gyönyörűek. Két igen gyakori galagonyafajt lehet gyűjteni, az egybibés galagonyát és a cseregalagonyát. Nem sokban különböznek. Cserjésedő gyepekben, erdőszéleken, sokfelé előfordulnak. 

Mentás galagonyaital
Továbbiak a blogon galagonyából: galagonya-birs lekvár

Óvatosság: A galagonya a szívre- és az érrendszerünkre ható gyógynövény, ennek megfelelően fogyasszuk! Gyerekeknek pedig éppen ezért igen mértékkel vagy nem ajánlott fogyasztása.

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)


Galagonyavirágzás a Mecsekben
Teának gyűjtött galagonyahajtások.

5 megjegyzés:

 1. Szoktunk galagonyateát inni, de ízesítve még nem is próbáltam... Na majd legközelebb! :-)

  VálaszTörlés
 2. Én eddig nem is hallottam, hogy teának is fogyasztják, a bogyóit azt viszont szeretem, abból teát is szoktam főzni.
  Nemrég találtam a blogodra, ezután gyakrabban jövök:)

  VálaszTörlés
 3. Már nálunk is virágzik, de csak fényképezőgép volt nálam, majd holnap gyűjtök:)Jó ez a mentás párosítás:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy ki kellene próbálni szörpöt is készíteni ezzel a párosítással, mert azóta is többször készítettem, túl finom!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...