2012. április 29., vasárnap

Mentás galagonyavirág ital galagonyavirág gyűjtés idején

A galagonya a "modern ember gyógyszere", a "szív karbantartója", szokták mondani. A stresszes életmód megviseli szívünket, érrendszerünket. A galagonya főként a szív és a keringési zavarok gyógynövénye. Javítja a szív koszorúereiben az áramlást, regenerálja és erősíti a szívünket, lassítja a felgyorsult szívritmust. Hat az érelmeszesedés ellen is. Enyhe nyugtató, vérnyomáscsökkentő. Nem lehet túladagolni. Rohanó életmód mellett és 40 év felett már ajánlott fogyasztása. Gyerekeknek viszont ne adjuk.
  
A galagonya tea íze nem a legjobb, ezért mentával kombináltam. A frissen szedett rövidhajtásokat és ugyanannyi friss mentát leforráztam, majd egy negyed óra  múlva leszűrtem. Még melegen, de nem forrón ízesítettem mézzel, citrommal, majd lehűtöttem. Hasonló hideg gyógyitalt készített nemrégen Javas Zsuzsa is (Limonádé kamillateából).

Akinek ízlik, mehet gyűjteni galagonyavirágot, ill. hajtást, hiszen a rövid, nem fás, virágos, leveles hajtásokat kell gyűjteni, szárítani teának. Nálunk már javában virágzik, fehérbe öltöztek a galagonyabokrok, gyönyörűek. Két igen gyakori galagonyafajt lehet gyűjteni, az egybibés galagonyát és a cseregalagonyát. Nem sokban különböznek. Cserjésedő gyepekben, erdőszéleken, sokfelé előfordulnak. 

Mentás galagonyaital

Egybibés galagonya (Crataegus monogyna)
Galagonyavirágzás a Mecsekben
Teának gyűjtött galagonyahajtások.

5 megjegyzés:

 1. Szoktunk galagonyateát inni, de ízesítve még nem is próbáltam... Na majd legközelebb! :-)

  VálaszTörlés
 2. Én eddig nem is hallottam, hogy teának is fogyasztják, a bogyóit azt viszont szeretem, abból teát is szoktam főzni.
  Nemrég találtam a blogodra, ezután gyakrabban jövök:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kati! Örömmel üdvözöllek nálam!

   Törlés
 3. Már nálunk is virágzik, de csak fényképezőgép volt nálam, majd holnap gyűjtök:)Jó ez a mentás párosítás:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lehet, hogy ki kellene próbálni szörpöt is készíteni ezzel a párosítással, mert azóta is többször készítettem, túl finom!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...