2012. április 6., péntek

Nagymamám kalácsa "vadítva": Medvehagymás-tejfölös kalács

Valamit, ami tökéletes, ahhoz lehet, hogy nem szabad hozzányulni. De nagyon izgatott, milyen lehet medvehagymásan nagymamám tejfölös, borsos kalácsa. Nem olyan rossz!!!

Medvehagymás, tejfölös, borsos kalács

Hozzávalók:

Kalácstésztához:
1/2 kg liszt
1/4 l tej
2-2,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 kanál olaj vagy zsír
só kb. fél teás kanál
Édes-sós kalács lesz

Mártogatóhoz:
1 nagy pohár és egy kis pohár tejföl (magasabb zsírtartalmú, a másfeles nem jó)
2-3 evőkanál zsír (pl. mangalica) (böjt idején 3-4 kanál olaj)
másfél mokkás kanál őrölt bors
só ízlés szerint
---------------- eddig a nagymamámé 
+ apróra vágott vagy turmixolt medvehagyma ízlés szerint


Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatva, a kalács hozzávalóit összegyúrom, alaposan kidolgozom, meleg helyen kétszer, háromszor kelesztem, közben persze átgyúrom. 8 felé osztva a tésztát, 8 csavart karikát  készítek belőle. Kis rudakat sodrok, majd becsavarom, és karikára hajtva a végeket összenyomom. Nem tökéletesek de, nem is ez a lényeg. Nagymamám nem ilyen formában sütötte, de az én sütőmben és az én hozzáértésemmel, ez vált be.


Még egy fél órát kelesztem, majd megsütöm. Mielőtt megsül, a mártogató hozzávalóit összemelegítem (nem szabad forrnia!!), majd a sütőből kivett kalácsokat még forrón megforgatom benne. A maradékot pedig ráöntöm a kalácsokra. Fél-egy órát letakarva hagyom állni. Majd "tunkolva" lehet enni, szigorúan kézzel.

Még nem volt senki, akinek ne ízlett volna. Érdekes, sós-édes borsos + most medvehagymás. Érdemes kipróbálni medvehagyma nélkül és medvehagymával is.    
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...