Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2012. április 6., péntek

Nagymamám kalácsa "vadítva": Medvehagymás-tejfölös kalács

Valamit, ami tökéletes, ahhoz lehet, hogy nem szabad hozzányúlni. De nagyon izgatott, milyen lehet medvehagymásan nagymamám tejfölös, borsos kalácsa. 

Medvehagymás, tejfölös, borsos kalács

Hozzávalók:

a kalácstésztához:
1/2 kg liszt
1/4 l tej
2-2,5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
2 kanál olaj vagy zsír
só kb. fél teás kanál
Édes-sós kalács lesz

a mártogatóhoz:
1 nagy pohár és egy kis pohár tejföl (magasabb zsírtartalmú, a másfeles nem jó)
2-3 evőkanál zsír (pl. mangalica) (böjt idején 3-4 kanál olaj)
másfél mokkás kanál őrölt bors
só ízlés szerint
---------------- eddig a nagymamámé 
+ apróra vágott vagy turmixolt medvehagyma ízlés szerint


Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatva, a kalács hozzávalóit összegyúrom, alaposan kidolgozom, meleg helyen kétszer, háromszor kelesztem, közben persze átgyúrom. 8 felé osztva a tésztát, 8 csavart karikát  készítek belőle. Kis rudakat sodrok, majd becsavarom, és karikára hajtva a végeket összenyomom. Nem tökéletesek de, nem is ez a lényeg. Nagymamám nem ilyen formában sütötte, de az én sütőmben és az én hozzáértésemmel, ez vált be.


Még egy fél órát kelesztem, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Mielőtt megsül, a mártogató hozzávalóit összemelegítem (nem szabad forrnia!!), majd a sütőből kivett kalácsokat még forrón megforgatom benne. A maradékot pedig ráöntöm a kalácsokra. Fél-egy órát letakarva hagyom állni. Majd "tunkolva" lehet enni, szigorúan kézzel.

Még nem volt senki, akinek ne ízlett volna. Érdekes, sós-édes borsos + most medvehagymás. Érdemes kipróbálni medvehagyma nélkül és medvehagymával is.    
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...