2012. április 12., csütörtök

Csalános, olívás tönkölypizza

Családom szívesen elfogyasztja a csalánból készült ételeket. Persze nem árt, ha felismerhetetlen benne a csalán. Pizzán most először próbálkoztam ezzel a nagyon egészséges vad növénnyel:

Csalános tönkölypizza medvehagyma capryval, olíva bogyóval.
(Az esti fotózás, és általában a gasztrofotózás nem erős oldalam,
sokkal finomabb, mint ahogy kinéz.)  
30 dkg-nyi lisztből (fele teljes kiörlésű tönkölyliszt, fele finomliszt volt, de bármilyen liszt jó) és  kb. 1,5 dl langyos tejben felfuttatott,  2 dkg élesztővel, kb. másfél kanál olajjal, kávéskanálhegynyi sóval pizza tésztát dagasztottam. Csak rövid ideig (kb. negyed óra) kell keleszteni. Újragyúrtam, és amilyen vékonyan csak tudtam tepsibe nyújtottam, mert mi a vékony tésztájú pizzakat szeretjük. A tésztát betettem a sütőbe egy kis elősütésre, de csak annyira, hogy a teteje megszáradjon, hogy majd ne áztassa el a szósz. Sokáig nem szabad elősütni, mert akkor később megég az alja.

A csalános szószhoz: 35-40 db aprított csalánhajtást és egy kevés, kb. 10 db medvehagymalevelet (vagy ha az nincs, 1-2 gerezd aprított fokhagymát), kevés olajon elkezdtem párolni, majd kb. 3 dl tejet, és két ek. zabpelyhet tettem hozzá. Sóval és őrölt borssal, fűszereztem, 10-15 percig főztem, 2 kanál tejföl hozzáadása után bevetettem a botmixert (de anélkül is jó, sőt a család felnőtt tagja szerint jobb lett volna anélkül). Ha még nem elég sűrű, liszttel sűríthető annyira, hogy a szósz a pizzatésztán maradjon. Pici édesítés sem árt neki, de a zabpehely ad egy kis édes ízt is.

A kész szószt az elősütött tésztára terítettem. Főtt tojáskarikákat, fekete olívabogyót, tejfölpöttyöket, és hogy itt-ott legyen egy plusz karakteres íz is, pici tavaly eltett "medvebogyót", medvehagyma capryt szórtam rá. Utóbbiról majd akkor bővebben, ha aktuális a készítése. Végül rendesen megszórtam reszelt sajttal. Gyorsan megsül.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...