Nyárilaska-sztroganoff erdei módon

A nyári laskagomba kevéssé aromás ízű gomba szerintem, ezért egy ilyen uborkás, savanykás-szószos összeállításban nekem nagyon finom. Nem ütősen, hanem fanyarul savanykás, érdekes, jól eső ízek jöttek elő. A savanykás ízeket mustár, tejföl, savanyú uborka és icipici citromhéj adja. Az erdei ízeket podagrafű és medvehagyma zöld termése teszi hozzá és persze a csalános rizsköret is. 

Az orosz sztroganoff (sztroganov) eredendően is gombás étel, de az eredeti hússal készül, aminek a szósza gombás. Ebből a hús most kimaradt, de természetesen húsosan is készíthető laskagombás szósszal. Lehet, hogy legközelebb nem laskasztroganoff, hanem laskás sztroganoff készül. Valószínűleg nem nagyon autentikus ez, ahogy készült most, de nagyon jó lett. 

Elkészítés:

A laskagombát frissen szedtem, megmostam (fatörmelék, a fákról virágokmaradványok voltak rajta). Cikkekre tépkedtem, a nagyobbakat keresztben is elvágtam. A legtöbb receptben hagymadinszteléssel indítják, de én csak pici fokhagyma és medvehagyma zöldtermés pirításal indítottam vaj+olaj keverékén, és kevés kolozsváriszalonnát kockáztam még az alapba, majd ment rá a gomba, só, őrölt fekete bors, mustár egyelőre mértékkel, apróra vágott podagrafű petrezselyemzöld helyett, és puhára főztem. Kóstolni kell, ha öregebb, keményebb, de a tönk körüli részek is keményebbek. Mikor jól rághatóra főtt, beletetettem a csíkokra vágott savanyú uborkát (kb. negyede vagy kevsebb volt mint a gomba), összeforraltam vele, majd  tejfölös-lisztes gyenge habarással fejeztem be, annyival, hogy kissé összekapja a levet, ne legyen sűrű. Végül egy szeletke teavajjal fűszereztem és krémesítettem még a szószt. Kóstolva lehet még savanyítani mustárral, esetleg citromlével, pici citromhéj is nagyon finom, esetleg citromos borskeverék is mehet bele. A köret csalános rizs, aminek készítése ITT található. Tálaláskor kockára vágott savanyú uborka és medvehagyma friss zöld termése ment még rá.

Nyári laskás receptek még ITT találhatók, cslánosok nagyon bőven IDE kattintva, podagrafüvesek pedig ITT böngészhetők. Medvehagyma zöld termése pedig sok mindenre megy, amikor van frissen később savanyítva esetleg. 

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések