Csalános nokeldi tojásosan avagy tojásos csalánnokedli

Amikor a blansírozott fiatal csalánhajtások a hűtőben pihennek és várnak a sorukra, az ember lánya hajlamos mindenbe beletenni. Bár már nem először készül, nem került fel ide a blogra csalános nokedli, ami akár lehet csalános-medvehagymás is vagy akár csak medvehagymás. 
A csalán, mint ehető vadnövény bemutatatása ITT található, benne van, hogy a csalán mely részei, mikor és hogyan ehetők. 

Elkészítés: A csalán fiatal, legfelső leveleit, 5-6 leveles hajtáscsúcsot előzetesen blansírzom. Ezt általában kicsavarva a hűtőben tartom, ha valamibe kell, gyorsan rendelkezésre álljon. A nokedlit készítheti mindenki saját jól bevált tojás - liszt - víz arányokkal + bele kell turmixolni a blansírozott csalánt ízlés szerint mennyiségben. Ha sötétzöld színű lesz a nokedli több csalánnal, akkor jobban érezhető a csalán íze, ha világosabb zöld, akkor nyilván kevéssé. A csalán íze nem erős egyébként, és én  kész ételt egy kis citromos borssal megszórva kompenzáltam még ezt az ízt.

A nokedlihez a tojásokat és a csalánt (jó bőven) kis vízzel, botmixerrel pépesítettem, majd hozzáaádtam a lisztet, további vizet, összekevertem, negyed órát legalább hagyom állni. Arányokat nem tudok, soha nem mérem, sűrűn cseppenve folyós legyen a tészta, és akár tojás nélkül is lehet, de sokkal jobb tojással. Felforralom a picit sós vizet, és nokedliszaggatón beleszaggatom a tésztát, közben keverni kell. (Szoktam próbaként egy-két darabot előzetesen kifőzni, nehogy túl kemény legyen, vagy szétfőjön, és ha kell, korrigálom vízzel, liszttel a tésztát.) Miközben fő a nokedli, bővebb zsiradékban, ki-mit szeret, olajféle vagy zsír tojásrántottát sütök. A mennyiség ismét ízlés kérdése. A kifőtt nokedlit öblítés nélkül erre a tojásos keverékre szedem rá (még mindkettő forró), majd ráütök még 1 vagy 2 tojást és azzal is átforgatom, de már nem sütöm tovább, csak átkeverem, megsül a forró nokedlin, de ettől kicsit krémesebb lesz a tojás a nokedlin, további krémességet ad egy szeletke teavaj, ami, ha olajban sütöttük a tojást, ízesítésnek sem rossz.

Tipp: medvehagyma szezonban a csalánt keverhetjük ízlés szerint medvehagymával is, amit szintén bele turmixolunk a nokedli tésztájába.

Már 100-nál is több csalános recept ITT böngészhető.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések